Türkçem Eyvah..

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan crt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

crt

Kullanıcı

eyvah-turkcem-sahnelendi-2057967_o.jpg

Eyvah Türkçem ..
Tacettin Şimşek'in yazdığı ve Kadir beşer ve Halit Küçükçolak'ın derlediği
"Eyvah Türkçem" adlı oyun
Türkçe'yi Korumak ve Yabancı Dillerin Etkisine Dikkat Çekmek İçin amaçlı Türkçemizin nasıl kötü kulanıldığımızı ve nasıl yozlaştırdığımızı anlatan
güzel eğlenceli aynı zamanda düşündürücü bir tiyatro oyunudur..

Türkçe'yi korumak ve yabancı dillerin etkisine dikkat çekmek için Karaman Gençlik Merkezi oyuncuları tarafından "Eyvah Türkçem" adlı oyun Yunus Emre Konferans Salonu'nda sahnelendi.

Her yıl 10 dilin öldüğü, dünya dillerinin yarısının 100 yıl sonra yok olacağı gerçeğine dikkat çekmek isteyen Gençlik Merkezi öğrencileri, "Eyvah Türkçem" adlı oyunla izleyenleri Türkçe'ye sahip çıkmaya davet etti.

Türkçe, dünya genelindeki en çok kullanılan diller arasında beşinci sırada yer alıyor.
Balkanlar'dan Orta Asya'ya kadar çok geniş bir coğrafyada kullanılan Türkçe, son yıllarda yabancı dillerin baskı altında bulunuyor.

Bu oyunu İstanbul'un orta yerinde oldukça bakımsız gariban aile çocukların eğitim gördüğü bir ilköğretim okulunda önceki gün izledim ..
Gerçekten hem oyundan hem de sahnedeki öğrencilerden çok etkilendim..
Hepsi de çok başarılı ve yetenekli pırıl pırıl çocuklardı..
Ama kimbilir çoğu belkide İstanbul'da yaşıyor olmasına rağmen bulunduğu semt dışında bir yeri görmemişler..
Starbucks Coffee ,Mc Donalds,Shakespeare Cafe,Bambi Cafe,
Hyatt Regency Istanbul,LaresPark Otel Taksim İstanbul vs.adını bile duymamışlardır..
Bir Amarikalının bile kendisini yabancı hissetmeyeceği bir ülke İşte Türkiye..!

öğrencileri tebrik ediyorum.
gençlerin dilimize gösterdikleri önem çok güzel ancak keşke herkes bunun farkında olabilse de yabancı kelimeleri dilimizden uzak tutabilsek..Türkçeyi doğru kullabilsek ve dilimizi koruyabilsek...

Evet kesinlikle.
Paylaşım için çok teşekkür ederim abla.
Bir ülkeni dili, o ülkenin tarihidir,örfüdür,adetidir,kısaca manevi değeleridir.Oktay Sinanoğlu bu konu üzerinde özellikle çok durmuştur.Türkiyemiz üzerinde dil sömürgeciliği yaparak emellerini gerçekleştirmeye çalışmak isteyen dış güçlerin oyunlarını mümkün olduğunca Türk milletine aktarmaya çalışmıştır.İngilterenin zamanında irlandaya yapmış olduğu  dil katliamı büyük bir örnektir.
Bir Amarikalının bile kendisini yabancı hissetmeyeceği bir ülke İşte Türkiye..!
evet  ne yazıkki durum bu.Ama ümit ediyorumki Türk milleti manevi değerlerinin sömürülmesine izin vermeyecektir.
Saygılar...

Prenses ve Burak: )Konuya olan duyarlılığınız için bende teşekkür ediyorum..
Bir ulusu topyekün yok etmenin yolu kültürüne -diline müdahaleile  başlarki devamında sömürü düzeni kendiliğinden oluşacaktır ki umarım geç kalmayız ..!

Bugün haberlerde Türkçe olimpiyatları yapıldığını gördüm. Ankara'ya Türkçe konuşan ülkelerin temsilcileri toplanmış yarışıyorlardı, çoh hoşuma gitti.

Dilimize yönelik çalışmaların,bilgilendirici yazıların olması beni ne kadar mutlu etsede etrafımda ki yabancı dilin günlük yaşantımıza bu kadar sızması beni endişelendiriyor.Geçen reklamları izliyorum (sizde dikkat edin ) çoğu Türk markaların değil,yabancı markaların reklamı.Dilimiz erozyona uğruyor.Oktay Sinanoğlu Bye Bye Türkçe ve Hedef Türkiye adlı kitapları bu konuya parmak basan,okunmaya değer kitaplar

Geri