Süt İçelim mi?

• Konbuyu başlatan DeryaDer
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Çocuk, Aile ve Eğitim kategorisinde DeryaDer tarafından oluşturulan Süt İçelim mi? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,713 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Çocuk, Aile ve Eğitim
Konu Başlığı Süt İçelim mi?
Konbuyu başlatan DeryaDer
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeryaDer
DeryaDer

DeryaDer

Derya Karacan
Moderatör
22 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
28
www.deryakaracan.com
Biz geleceğiz, gelecek bizim…
Sağlıklı büyüme ve gelişme için süt içelim.
Okullarda dağıtılan süt kutularının üzerinde yazan slogan işte bu.  Peki, dağıtılan sütler ne kadar sağlıklı? Bu sütler ne kadar sağlıklı koşullarda saklanıyor?  Okullarda süt dağıtılmadan önce velilere  ‘’okul sütü dağıtım izin formu’’  gönderildi. Formda süt içme alışkanlığını kazandırmak, dengeli ve sağlıklı gelişmelerine destek olmak amacıyla haftada üç gün süt dağıtılacağından bahsedilmektedir. Süte karşı hassasiyeti olan çocukları tespit etmek amacıyla bu form düzenlenmiş. Velilerden alınmak istenen cevaplar ise  çocuklarının alerjisi olup olmadığı, sütü severek mi içtiği, ne sıklıkta içtiği gibi soruların cevaplarıdır. Formun sonunda da dağıtılacak sütten yararlanmak istenip istenmeyeceği sorulmuştur. Formların bağlamında cevaplar sisteme kaydedilmiştir. Yapılan tüm çalışmalar güzel çocukları süt içmeye teşvik amacı çok güzel. 
Ancak her  geçen gün katkı maddelerinin zararlarından bahsediliyorken son kullanma tarihi dağıtım gününden birkaç ay sonra olan bir süt sağlık mıdır? Son kullanma tarihi baskısı olan tüm ürünlerde mutlaka katkı maddesi vardır. Katkı maddeleri  insan sağlığı üzerinde olumsuz birçok etkiye sahiptir.  Süt alerjisi olmayan bir çocuğun sütteki katkı maddesine karşı alerjisi olup olmadığını bilemeyiz. Katkı maddesine alerjisi olup olmadığını bilmediğimiz bir çocuğa yarar değil zarar verebiliriz.  Biliyoruz ki firmalar rekabet uğruna ürünlerinin daha çok cazibeli hale gelmesi için çeşitli katkı maddeleri  kullanmaktadır. Okul sütleri yerel firmalarla anlaşılarak hazırlanmıştır. Elbette ki gereken tedbirler alınmıştır. Mesele içlerindeki katkı maddesindedir.  Çocukların özellikle zeka  gelişimleri  ve bağışıklık sistemleri  için katkı maddeleri  zararlıdır. Bu nedenle sağlıklı gelişimlerine destek olamamaktadır.  Bir de okullara dağıtım amaçlı gelen bu sütlerin yeterli,  hatta hiç soğutucu  olmamasından dolayı  boş olan yerlerde muhafaza ediliyor olması sorunu var. Dolayısıyla sütün saklanma koşulları bozulmasına sebep oluyor. Soğutucularda saklanmayan süt kutularını üzerinde fare gezmesi ve bununda birçok hastalığa sebep olması söz konusudur.  Bunlar göz önünde bulundurularak öğrencilerin süt içmeden önce önlem amaçlı süt kutularını  temizlenmesi istenebilir. 
Bu durumda saklanma koşulları iyi olmayan içinde katkı maddesi olan süt ne kadar sağlıklıdır. Bazı aileler yaşadıkları yerde  taze süt bulabiliyor ve imkanları da varsa çocuklarına içirebiliyorlar. En sağlıklı olan süt günlük taze süttür ne yazık ki şehirleşme sonucunda taze sütü bulmakta her geçen gün zorluklar yaşanmaktadır. Bu durumda veliler düşen görev ise formun sonunda sütten yararlanmak istiyorum seçeneğini işaretlemek oluyor.

yazan: F. Derya KARACAN

kaynak: www.deryakaracan.com