Su altında nefes alma gerçeği

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Su altında nefes alma gerçeği başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,944 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler
Konu Başlığı Su altında nefes alma gerçeği
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan hanedeyim
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com

Nefes alıp vermemizin amacı vücudumuzun oksijen ihtiyacını karşılamaktır. Oksijen vücudumuzun yakıtının yani gıdaların ve yiyeceklerin yakılmasında kullanılır. Nefes alırken ciğerlere alınan havada oksijen miktarı yüzde 21, dışarı verilende ise yüzde 16´dır.
Bilindiği gibi suyun formülü H2O´dur. Suda bulunan iki elementten biri hidrojen diğeri oksijendir. O halde havadaki oksijeni alabiliyoruz da sudakini niçin alamıyoruz? Balıklar bunu nasıl beceriyorlar?

Elementlerin ilginç bir kimyasal özellikleri vardır. İki veya daha fazla element bir araya gelip kimyasal bir reaksiyona girdiklerinde, ortaya, onu meydana getiren elementlere benzemeyen yeni bileşimler çıkar. Aynı elementlerin değişik kombinasyonlarla meydana getirdikleri değişik bileşenlerin birbirleri ile alakaları yoktur, her yönden çok farklıdırlar.

Örneğin, karbon, hidrojen ve oksijenin birleşmelerini ele alalım. 6 karbon, 12 hidrojen ve 6 oksijen birleşince ortaya çıkan glikozun, 2 karbon, 4 hidrojen ve 2 oksijenin birleşmesinden oluşan sirke ile yakından uzaktan bir benzerliği yoktur.

Aynı şekilde hidrojen ve oksijenden oluşmuş su da farklı özellikler taşır ve içindeki oksijen artık bizim ciğerlerimizde kullanabileceğimiz şekilde değildir. Zaten balıklar da suyun yapısındaki oksijeni kullanmazlar. Onların suyun altında soludukları oksijen, suda çözülmüş, gaz halindeki oksijendir. Bu oksijenin sudaki çözülmüş şekli, bira, soda ve kola gibi içeceklerin içindeki, kapağı açınca kabarcıklar halinde dışarı çıkan karbondioksite benzer.

Balıklar sudaki çözülmüş oksijeni solungaçları vasıtasıyla alırlar. Aslında bu iş balıklar için kolay değildir ama soğukkanlı hayvanlar olduklarından oksijen ihtiyaçları da pek fazla değildir. Balina gibi sıcakkanlı hayvanlar ise oksijeni insanlar gibi havadan alırlar çünkü onlar için solungaçlar yoluyla sudan oksijeni yeterli miktarda temin edebilmek imkansızdır.

Suyun içindeki oksijen miktarı az olduğundan ciğerlerimizin yüzey alanları yeterli oksijeni alacak kadar geniş değillerdir. Yoksa ciğerler sıvıların içindeki oksijeni alabilecek özelliktedirler. Örneğin, içinde zengin miktarda çözülmüş oksijen bulunan flora karbon adlı sıvının içindeki oksijeni rahatlıkla alabilirler.

Sonuç olarak su, oksijenden meydana gelmiş olsa bile 2 adet hidrojenle yaptığı bağlantıdan dolayı içinden oksijeni çıkartıp almak ve solumak mümkün değildir. Balıklar gibi yapıp içinde çözülmüş halde bulunan oksijeni almaya kalkınca da bunun miktarı vücudumuzun ihtiyacını karşılamıyor. Yani asıl sorun ciğerlerimizde değil suyun kendisinde.

 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Abi hani derlerya''bir kaşık suda boğulmak''gibi ben aynen öyleyim.
Yüzme bilmem,kafamıda sudan içeri hiç sokmadım,anında kalp atışlarım hızlanıyor bende anlamadım.

Sudaki oksijenin azlıgınındanmı nefes alamıyoruz,ilginç valla.
 
E

efsane_18

Kullanıcı
12 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Giresun
Korsan' Alıntı:
Abi hani derlerya''bir kaşık suda boğulmak''gibi ben aynen öyleyim.
Yüzme bilmem,kafamıda sudan içeri hiç sokmadım,anında kalp atışlarım hızlanıyor bende anlamadım.

Sudaki oksijenin azlıgınındanmı nefes alamıyoruz,ilginç valla.
Bende aynı ya bütün çabalara rağmen ayaklarımı yerden kesemedim hiç :)))
 
C

crnkcclr

Kullanıcı
25 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
yüzmek benim için çok keyiflidir ve suyun altında olmakta öyle :)
nefes alamıyor olmamız çok üzücü bence :)
solungaçlarımın olmasını isterdim
 
C

ContaQ

Kullanıcı
18 Eki 2008
En iyi cevaplar
0
0
Bursa
www.turkcemiz.net
Sonuçta teorik olarak suyun altında nefes alabiliriz ancak vücudumuzun ihtiyacını karşılamadığından ve vücut sistemimiz ve kan yapımız balıklardan farklı olduğundan balıklar gibi su altında yaşamamız imkansız... Çok güzel bir paylaşım teşekkürler
 
H

hanedeyim

ben 4 yıl öncesine kadar hiç yüzemezdim ve yüzenlere bakarak onlar nasıl yüzebiliyor diye kendimi yer bitirirdim ben asla yapamıcam derdim kenki kendime ama sonra karar verdim yüzücem diye ve zorladım zorladım zorladım ve ozamandan beri yüzebiliyorum yarışlara katılacak kadar diğil tabiki ama boğulmamı önlicek kadar  ::)
yeterki isteyin başkaları yapabiliyorsa sizde yapabilirsiniz bu benim parolam istediğmi herşeyi yapabilirim  ::)
 
Üst