Elbette eğitim şart!
Çok deney yapmıştır insanoğlu hayvanlar üzerinde, ve hayvanın eğitimli olanının nasıl farklı davranışlar geliştirdiğini hepimiz biliriz. Gerçi hayvanlar koşullandırılmış bir eğitim programına tabi tutulurlar ve ezber davranışlar sergilerler, belli bir sinyalle harekete geçmek gibi...
Konuya hayvanlarla girşimin nedeni, dayatılmış bir eğitim programıyla hayvanların bile eğitilebileceği örneğini vermek içindi sadece.
Peki bu dayatılmışlık dışında, farklı durumlarda neler olur/olabilir?
Savunmasız kalan hayvan nasıl davranır? İçgüdüleri ile ne hareket ederse ne kadar başarılı olur?
Hayvanlar nasıl eğitilebiliyorsa insanoğluda eğitilebilir ancak bir farkla, insanoğlunun beyninin daha gelişmiş yapısı öteden beri kabul edildiğine göre, demek ki farklı durumlar karşısında kendini savunma ve koruma mekanizmasını daha kolay işletebilir.
Ve "düşünen hayvan" olarak adlandırdığımız insanoğlu, hayvanlardan farklı olarak sadece içgüdüleriyle değil, farklı düşünce yöntemleriyle bazı zorlukları aşabilir.
İlgisiz gibi göründü değil mi? : )
Varmak istediğim sonuç şu;
Ezbere dayalı dayatma bir eğitim ile ne kadar başarılı olabilir insanoğlu, üstelik düşünebilme ve araştırma yapabilme kapasitesi varken?
İlk insanlardan bu yana bulunan her yeni şey, her yeni icat eğitimin konusu olmuştur. O insanlar yaşayarak, deneyerek, araştırarak bulmuşlardır yaşamı kolaylaştıran unsurları, yaşadıkları yerde, tüketim maddeleri eksik kalınca yeni yerler keşfetmişler, doğa koşullarına uygun yaşam şekillleri geliştirmişlerdir.
Yani farkında olmadan araştırarak, gözlemleyerek ve düşünerek...
Çocuklarını doğaya karşı korumak üzere yöntemler geliştirmişlerdir, onlara nasıl davranmaları gerektiğini öğretmişlerdir.
Bu örnekler uzar gider, kısaca hiç bir icat, keşif tesadüf sonucu değil, yaşananları gözlemleyerek olması gerekeni uygulamak, ve kaynakların yeterli olmadığı yerde yeni kaynaklar bulmak üzere araştırmalar yaparak.
Böylece gelişim sağlanmış ve aşama aşama günümüze gelinmiştir pek çok icat ve keşifle yaşam farklı şekillere bürünmeye başlamıştır.
Araştırma, koşulları uygun hale getirme, ve bu koşullara uygun yaşam modeli geliştirmek! Benim görüşüme göre eğitimin temeli budur.
Dayatma eğitimlerde ise, asgari müşterekler dışında, ezbere dayalı bir takım bilgilerle, uygun koşulların olup olmadığı gözardı edilerek bireylerin eğitilmesi sonucuyla karşı karşıya kalmaktayız.
Ezbere dayanan ve gelişme sürecinde bize yararı olmayacak bilgilerle donatılıyoruz. Ve bu bilgiler bir süre sonra bizi körelttiği gibi, sıkıcı gelmeye başlıyor, ve tembelleşiyoruz. Nasıl olsa "birileri" bizim için araştırıyor, buluyor ve bilgiyi bize sunuyor. Bize kalan bunları uygulamak!
Çünkü böyle alıştırıldık.
Bu nedenle "zakkumun kansere tedavisinde kullanılabileceğini" söyleyen bir şahıs, günlerce haber bültenlerinden eksik olmuyor, açık oturumlar düzenleniyor, konu sosyal açıdan tartışılıyor ama konuya asıl el atması gereken Bilim Kuruluşlarından tek ses gelmiyor, araştırmalara izin verilmiyor!
Burada ufacık bir ara vererek bir yakınmamı dile getirmek istiyorum, ki bu bir örnektir aynı azamnda, acıda olsa...
Elimizin altında bizi her türlü bilgiye ulaştıracak bir kaynak var; İnternet!
Ben burada bazı yazılara rastlıyorum kaynağı belli olmayan, "alıntı" ibaresi düşülmüş. O kadar kolay ki yazarını bulmak, ama bunu araştırmak yerine "alıntı" yazıp geçiveriyoruz.
Çünkü dedim ya, birileri bizim için araştırır sonuçta. Çok mu önemli yazan kişi diyebilirsiniz? Ever önemli! Önemli olmalı!
Araştırmak bilgiye götüren en önemli unsurdur insanoğlunu. Tembelliğe alıştırmak ise olduğu yerde saydırmaktır sadece.
Kimler eğitilmeli o halde?
Bize eğitim veren kişiler ezbere dayalı eğitim sisteminden mezun olarak, "öğretmen, eğitmen" sıfatını hakediyorlarsa, yetiştireceği kişilerden ne bekleyebiliriz?
Farklı bir konu altında yazmıştım, lise dönemini geçtim, üniversitede bile sınavlarda yorum soran hocalarımız tepki alırlar.
Çünkü eğitimin bizim için anlamı, kitaplarda yazandır.
Bu kadar hazırcı bir toplumda ne yazık sizin sorunuzda kaçınılmazdır;
"Eğitim şart diyoruz, peki önce kim eğitilmeli?"
Teşekkürler.