Peki bu kitabın öğrettikleri Kişisel Gelişim Dünyası için yabancı kavramlar mı acaba?Başarıya ulaşmak isteyen herkes eline bir kalem kağıt alıp hedef belirlemek gerektiğini(Dikkat ederseniz zaten burada birşeyleri kendimize çekiyoruz) bilir.
Bu kitabın öğrettiklerini Mevlana yüzyıllar öncesinde anlatmıştı eserlerinde.
Mesnevi adlı eseri okumuştum ve orada elbette evrende herşeyin kendine benzerini çektiğini anlatıyordu Hz. Mevlana.
Varlığın düşünceden ibaret,gerisi etle kemik.
Gülü düşünürsen gülden olursun,
Dikeni düşünürsen dikenden.
Bu sözler daha yüzyıllar öncesinden Pozitif Düşüncenin önemine değinmiştir zaten.
Kısaca demek istediğim bu kitap yeni birşeyler vermiyor okuyucuya.Sadece bilinen konuları Poliyannacı bir üslupla anlatıyor.Unutmamak gerekir ki;hiçbir bilgi ya da teknik,kitap insanlara "Sihirli bir değnek" vermez.
Eğer bu poliyannacı kitaplar bize gerçekten vadettikleri şeyleri verseydi,eminim ki bunların yenisi de çıkmazdı.
Sanırım sorun da kişisel gelişimi sihirli bir değnek olarak gören kitaplarda çıkıyor.(%100 düşünce gücü,Sınırsız güç,Secret falan filan)
Unutmamak gerekir ki güya insanlara umut vaadeden bu kitapların yazarları kendilerinin uygulayamadıkları yöntemleri anlatan kitapları satarak servetlerine servet katmışlardır.
O yüzden Kişisel Gelişim kategorisinde hiç de azımsanmayacak sayıda kitap okumuş biri olarak arkadaşlara "Süreçleri" dikkate almayan kitapları okurken kitabı süzgeçten geçirmelerini,ve hiç olmayacak ütopya konularını dikkate almamalarını öneriyorum.
Bu söyeldiklerim bu kitapların tamamıyla yararsız olduğunu göstermez,fakat kitabın kendisi de asla insanlar için sihirli bir değnek olamaz.
Bu arada yaptığım bu eleştiri,sadece süreçleri dikkate almayan bu Poliyannacı kitaplaradır,Özenle hazırlanmış çok güzel kitaplar vardır ve sözüm onlar için meclisten dışarıdır.