Risk mühendisi ne iş yapar? Riskleri nasıl hesaplar?

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Meslekler Rehberi kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Risk mühendisi ne iş yapar? Riskleri nasıl hesaplar? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 13,845 kez görüntülenmiş, 4 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Meslekler Rehberi
Konu Başlığı Risk mühendisi ne iş yapar? Riskleri nasıl hesaplar?
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Gozde
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Risk mühendisliği, pek bilinmeyen bir meslek dalı. Sigorta şirketlerinde çalışan ve iş tanımı "yaptığı saha ziyaretleriyle sigortalanacak yerin muhtemel risklerini hesaplamak" olan bu mesleği, tüm mühendislik dallarından mezun kişiler yapabiliyor. Sektörde çalışan risk mühendisi sayısı 40 civarında olduğundan, yeni alım yapmak isteyen şirketler sıkıntı çekebiliyor.

Sigorta şirketlerinde mühendislerin yaptığı farklı bir meslek var: Risk mühendisliği. Tüm mühendislik dallarından mezun kişilerin tercih edebileceği bu işin esası, sigorta edilecek ev, işyeri, fabrika vb.’nin risklerini hesaplamak. Söz gelimi endüstriyel bir tesisteki sürecin nasıl işlediğini anlayabilmek, yani proje okuyabilmek gerektiği için bu işi İngilizce bilen mühendislerin yapmaları gerekiyor. Türkiye’de yaklaşık 25 sigorta şirketi olduğunu düşünür, her şirketin ortalama 2 risk mühendisi çalıştırdığını varsayar, bazı şirketlerde de bu pozisyonun bulunmadığını hesaba katarsak, bu kişilerin sayısının 40 civarında olduğu ortaya çıkıyor. İşte bu nedenle bir sigorta şirketi, yeni bir risk mühendisi arayışına girdiğinde zorlanabiliyor. Çünkü hem yetişmiş risk mühendisi az, hem de bu kişileri başka şirketlerden transfer etmek epey zor. Aviva Sigorta İK Müdürü Pınar Çağlı bunu doğruluyor. Yakın zamanda bir risk mühendisi aradıklarında, büyük ihtimalle mesleğin yeterince bilinmemesi nedeniyle, başvuran kişilerin yetkinliklerinin, ihtiyaçlarını karşılamadığını söylüyor. Şirket bu nedenle farklı bir sektörden transfer yaparak risk mühendisini kendi içinde yetiştirme yoluna gitmiş.

Peki risk mühendisi tam olarak ne yapar, bir günü nasıl geçer? Bir örnek üzerinden anlatalım. Nesrin Zini, Aviva Sigorta’da 8 yıl boyunca risk mühendisi olarak çalışmış, son üç yıldır da Teknik ve Operasyon Müdürü olarak görev yapıyor. Asıl branşı elektrik mühendisliği olan Zini, sigorta sektörüne geçiş yapmaya 12 yıl yangın güvenlik sistemleri üzerine çalıştıktan sonra karar vermiş. Sigorta sektörüne ilk geçiş yaptığı yıl, bir yandan o zamanki adı Commercial Union olan Aviva Sigorta’da çalışırken, diğer yandan Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı’nın eğitimlerine katılmış. Mesleği şöyle anlatıyor:

BİLGİYİ TOPLAYAN KİŞİ

"Sigorta şirketi belli bir ücret karşılığında riski üstlenir. Bu üstlenme karşılığında alınan primler, sigorta bedeline oranla çok düşüktür. Bu yüzden sigorta şirketlerinin, üstlendikleri riskleri bilmeleri gerekir. Ben hangi riskleri alıyorum, bunların gerçekleşme olasılığı nedir, önlem alabilir miyim, ne kadarını devretmeli ne kadarını üzerimde taşımalıyım, gibi konulara sigorta şirketinin karar vermesi gerekir. Bu süreçte underwriter (adını poliçenin altındaki küçük yazılardan alıyor) denilen, projenin esas şartlarını oluşturan kişiler çalışır. Ancak underwriter’lara bilgi toplayan kişi risk mühendisidir. Tesisi ziyaret eder, yerinde tespitleri yapar, faaliyetin türü veya yerleşim yeri nedeniyle oluşan riskleri ve bunların gerçekleşme olasılığını hesaplar. Önlenebilir riskleri sigortalıyla konuşur, lütfen şu düzenlemeleri yapar mısınız, der. En sonunda da underwriter’a bertaraf edilebilen ve muhtemel riskleri rapor eder. Underwriter bu verilere göre karar verir. Burada risk mühendisi çok kritik bir noktadadır çünkü riskle ilgili tüm bilgiyi toplayan odur."

Zamanının yüzde 70’i ziyaretlerde geçiyor

Nesrin Zini, kadın olduğu için bu meslek grubu içinde bir istisna. Kendisi dışında kadın risk mühendisine rastlamadığını söylüyor. Bir risk mühendisi vaktinin yüzde 70’e yakınını dışarıda, tesis ziyaretlerinde geçiriyor. Bu ziyaretlerin bazıları şehir dışında da olabiliyor. Bu nedenle otomobil kullanabilmek şart. Zini, "Aynı hafta içinde 3 kez Çorlu’ya gidip gelmeniz gerekebiliyor. Çok fazla endüstriyel tesis dolaştım 8 yıl boyunca, ama hiçbir problem de yaşamadım" diyor. Risk mühendisinin şirket içindeki zamanı ise rapor hazırlamakla geçiyor.


 
D

dileklerperisi

Kullanıcı
8 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Hmm çok güzel bir mesleğe benziyor ama gerçekten de bazı bayanlar için zamanının %70'inin dışarıda olması zor.
Teşekkürler .
 
G

Gozde

Kullanıcı
9 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Lüleburgaz
metinde bahsedilen nesrin zini'ye hayran oldum..
teşekkürler Özgür
 
Üst