Para Harcamadan Kişisel Gelişim Rehberi

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Para Harcamadan Kişisel Gelişim Rehberi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,601 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Para Harcamadan Kişisel Gelişim Rehberi
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Codex
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Hepimiz kıyısından köşesinden de olsa kendimizi geliştirmek istiyoruz. Biz insanlar olarak sosyal canlılarız ve doğamız gereği daha iyisini elde etmeyi istiyoruz. Kimimiz hayallerine uzan yolculukta, kimimiz de tamamen hobi amaçlı kişisel gelişimin kapısını çalıyor. Ancak bazen kişisel gelişimin hiç de ucuz olmadığını görüp cayabiliyoruz. Bu yazımda bu bahaneyi ortadan kaldırmak, sizlere para harcamadan kendinizi geliştirmenin mümkün olduğunu anlatmaya çalışacağım.

Kişisel gelişim insanın yarın daha iyi olmak için bugün yaptığı çalışmadır.

Kişisel gelişim denildiği zaman çoğumuzun aklına pahalı kitaplar, sertifika programları ve internetin dolandırıcı guruları(!) geliyor. Bu rehberimi okumak sizin için ilk adımı atmak olsun. Rehberi bitirdikten hemen sonra veya en kısa sürede çalışmaya başlamanızı tavsiye ediyorum. Rehberde sizlere göstereceğim kaynakları bizzat kullanıyorum ve çok işime yaradıklarını kesinlikle söyleyebilirim. İyi çalışmalar!

1- Eğitim Siteleri

Sizlere vereceğim sitelerde çeşitli eğitim programları bulacaksınız. Hepsi farklı modelle çalışıyorlar ve mümkün olduğunca açıklayacağım.

edX : Harvard, MIT gibi dünyadaki en kaliteli üniversitelerin kurslarını yayınlayan bu sitede ücretsiz programlar da mevcut. Şayet sertifika almak isterseniz para vermeniz gerekiyor, ancak bazı eğitim programlarında hiç para ödemeden kursun tamamına ulaşabiliyorsunuz.

Coursera : edX ile oldukça benzer bir modele sahip. Çeşitli üniversitelerdeki eğitimlere ücretsiz şekilde erişebiliyorsunuz. Eğer ki eğitim sonunda sertifika almak isterseniz belli bir miktarda para ödemeniz gerekiyor. Benim favorim içerik çeşitliliği nedeniyle burası.

KOSGEB e-Akademi : Bu sitede hiçbir para ödemeden girişimcilik eğitimi alabilir, eğitim sonunda geçerliliği olan bir sertifikayı CV’nize ekleyebilirsiniz. Belirtmekte fayda var: KOSGEB bir devlet kurumudur ve bu eğitimlerden sonra projelerinize destek vermeyi kabul edebilirler.

Udemy : Bu sitede genellikle eğitimler satılsa bile arada ücretsiz eğitimlere rastlamak mümkün. Tavsiyem istediğiniz ve merak ettiğiniz bir konuyu iyice aratmanız, eminim ücretsiz bir kursa rastlayacaksınız.

Khan Academy : Bu da kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun öğrencileri için online araçlar sağlayan bir eğitim platformu. Çok popüler olduğunu ve online eğitim trendini başlattığını söylesek yalan olmazdı.

Open Culture : 1000’den fazla ücretsiz kursu olan bu sitede neredeyse her konuda eğitim bulabilirsiniz.

Open Learning : Yine çeşitli üniversitelerin eğitimlerini veren bu sitede ilginç ücretsiz eğitimlere rastlamak mümkün.

2- İnsanlar

Şaşırmış olabilirsiniz, çok normal. Ancak insanlar ve tecrübeleri kişisel gelişimde başvuracağınız en önemli kaynaklardan birisi. Karşınıza çıkan herkesten yeni şeyler öğrenmenin mümkün olduğuna inanıyorum. İnsanların yaptığı hataları öğrenip o hataları yapmamayı öğrenmelisiniz. Burada size tavsiyem Linkedin, Instagram gibi yerlerden ilgili olduğunuz alanda çok popüler olmasa bile bir seviyeye kadar başarılı insanları bulmanız ve bu insanlarla temasa geçmeniz. Belki onlarca kez reddedileceksiniz, ama karşınıza çıkan bir insan size hiç bilmediğiniz şeyler öğretecek. Bu yüzden platformları iyi kullanıp insanların neleri nasıl yaptığınızı öğrenmekte fayda var. Hatta kimi zaman işi öteye taşıp insanlardan size çeşitli konularda mentorluk etmesini isteyebilirsiniz.

Mümkün olduğunca insanları dinleyin.

Bu platformlarda yapmanızı tavsiye ettiğim ilk şey ilgili olduğunuz alandaki insanları bulup onlarla temasa geçmeye çalışmaktı. İkinci şey ise ilgili olduğunuz alanda sizden farklı düşünen insanları bulup onlarla tartışmanız. Bu size tahmin etmediğiniz kadar çok şey katacaktır. Konuşmanız iyileşecek ve kimi zaman doğru düşündüğünüz şeyin yanlış olduğunu fark ederek bu yanlışı terk edeceksiniz. Konuşup tartıştığınız insanlar sizden ne kadar farklı düşünüyorsa size o kadar fayda sağlayacaktır, unutmayın.

Saati seyretme, saat gibi yap. İlerlemeye devam et.

3- Youtube

Youtube eğitim amaçlı bir platform olmasa bile burada yer alan içeriklerin devasa çeşitliliği ve boyutu nedeniyle ayrı bir başlıkta alma ihtiyacı duydum. Youtube’daki bazı eğitim amaçlı kanalları takip ederek yeni şeyler öğrenebilir, zaten bildiğiniz şeylerde ustalaşabilirsiniz. Youtube’un eğitim platformu olarak kullanırken dikkat etmemiz gereken çok önemli bir husus var: Videoları izleme şeklimiz. Videoları elimizde kağıt kalemle not tutarak ve pür dikkat şekilde izlemeliyiz, yoksa film izlemekten bir farkı kalmaz. Şimdi sizlere eğitim amaçlı size tavsiye ettiğim kanallara tanıtacağım. Bu kanallardan yararlandığınız gibi ilginizi çeken içerikleri üreten başka kanalları takip etmekte de fayda var.

Youtube’dan aklınıza gelebilecek neredeyse her alandan videolar bulmak mümkün.
Video Eğitim : İsminden de belli olacağı gibi eğitim videoları üreten bir kanal. Çok çeşitliliği bulunan kanalda bir hayli içerik bulmak mümkün. En büyük avantajı Türkçe olması.

Barış Özcan : Dünya standartlarında içerik üretebilen Barış Özcan’ın kanalında özellikle sanat, teknoloji gibi alanlarda çok eğitici videolar bulmak mümkün.

Charisma on Command : Eğer İngilizce biliyorsanız kaçırmamanızı tavsiye ediyorum ama yine de bazı videolarında Türkçe alt yazılar mevcut. Bu kanalda genellikle psikolojiyle bağlantılı olan videolar var. Analiz videolarına bakmanız size çok şey katacaktır.

Improvement Pill : Başlıklara “Sizi Zengin Edecek O Alışkanlık!” tarzı yazılar koysa bile videolarından bir şeyler öğrenmek mümkün. Bu kanalda motivasyon ve alışkanlıklara ağırlık verildiğini görüyoruz.

TEDx Konuşmaları : Burada belli bir kanaldan söz etmiyorum, TEDx konuşmalarını yayınlayan herhangi bir kanaldan yararlanabilirsiniz. TEDx konuşmalarında çok farklı alanlarda çok farklı bakış açılarını görmek mevcut. Bu yüzden takip etmekte fayda var.

Youtube üzerinden tavsiye ettiğim kanal sayısı biraz kısıtlı, bunun sebebi ise Youtube’da genellikle kanalların tek bir alan üzerine yoğunlaşmaması. Ama Youtube’un bu amaç uğruna nasıl kullanılabileceğini gösterdiğimi düşünüyorum. Tekrar hatırlatıyorum, eğitim videolarını not tutarak dikkatli şekilde izleyin yoksa film izlemekten farkı kalmaz.

Asla öğrenmeyi bırakmayın, çünkü hayat öğretmeyi bırakmaz.

4- Kitaplar

Başlıkta “Para Harcamadan” yazdığının farkındayım. Bu başlıkla kast ettiğim şey online ortamlarda rahatlıkla bulabildiğiniz PDF formatında okuyabileceğimiz faydalı herhangi bir şey. Kitapları yasa dışı yollardan temin etmenizi tavsiye etmiyorum çünkü ücretsiz olarak dağıtılan içerikleri de bulmak mümkün. İnternette yapacağınız basit bir aramayla istediğiniz alanda istemediğiniz kadar çok yazılı materyale ulaşabilirsiniz.

PDF’leri de kullanırken mutlaka not tutmanızı tavsiye ediyorum. Not tutmanın faydaları başka bir günün konusu olabilir, ancak şu anlık not tutmanın bilgilerin kalıcı olmasında kritik bir rol olduğunuzu bilmenizde fayda var. Bu yüzden yazılı materyalleri de okurken not tutmayı ihmal etmiyoruz. Buna ek olarak materyalin çeşitli yerlerinde durup anlatılan şeyleri düşünmenizi, bunlara kafa yormanızı tavsiye ediyorum. Bir an önce bitirme zorunluluğunuz olmadığını unutmayın, amacımız mümkün olduğunca faydalanmak.

Son olarak da para harcamadan kişisel gelişimin mümkün olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum. Para olmaması gibi bir bahane 21.yüzyılda, bu dijital çağda kabul edilemez. 21.yüzyılda yaşamak sizlere farkında olmasanız bile inanılmaz fırsatlar sunuyor. Teknoloji sayesinde doğru kullanıldığı sürece çok faydalı aletlerimiz var. Dünyanın en büyük kütüphaneleri, dünyanın en iyi öğretmenleri, dünyanın en ilginç belgesellerini cebimizde taşıyoruz. Bunun farkında olmalı ve bu avantajı kullanmalıyız. Türkiye’nin muhteşem potansiyelini gerçekleştirmek, Türkiye’mizi geliştirmek kendimizi geliştirmekten geçiyor. Ülkemizde değişiklik yapmak istiyorsak değişime kendimizden başlamalıyız.

Hepinize iyi çalışmalar, iyi gelişmeler diliyorum!

 
Üst