Özgürleşmek

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan korsan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

korsan

Kullanıcı
Katılım
18 Kas 2007
Puanları
36
Konum
Gaziantep
Özgürlük insanın en temel ihtiyaçlarından biridir. Yaşamın içinde kaybolduğumuzda, kısıtlamalarla karşı karşıya kaldığımızda, dilediğimizce hayatımızı yaşayamadığımızda özgür olmadığımızı düşünürüz.



İnsan yaşamın içinde kendi sınırlarını kendi çizer ve bu sınırlar onun yaşam alanı olur. Bazen bu sınırlara başka insanların girmelerine ve hatta onların bu sınırlara müdahale etmelerine izin verir.. Başka insanlar bu sınırlara kuralları ile gelirler ve sınırlar aşılması zor duvarları oluşturmaya başlar. Birkere izin vermişsinizdir geriye dönemezsiniz. Bazen başka türlüsünün olamıyacağı inancı bile oluşur insan zihninde. Başlangıçta insan bunu sevgi adına , fedakarlık adına yapar ama giderek bu durum onu acizleştirir. İkili ilişkilerimizde, iş ilişkilerimizde, aile ilişkilerimizde, arkadaşlarımızla olan ilişkilerimizde bu sistem hep aynı şekilde işler. Taki biz özgürlüğümüzü kaybettiğimiz duygusunu içimizde duyana kadar. İşte kaos bundan sonra başlar.



Değişim için uyanış başlamıştır zihinlerde. Kişi önce kendini sorgulamaya başlar, sonra çevresi ile iletişimini irdeler. Sürekli vermiş, neredeyse hiç almamıştır. Alış veriş tek taraflı olmuştur kimilerine göre. Gösterdikleri onca sevgi karşılık bulmamıştır kimileri için. Yaşam adeta kurallar sinsilesi haline gelmiştir . Bu kurallar kalkmalı,yaşam dilediğince yaşanmalıdır kimilerine göre.. Bazıları için para kazanmak önemlidir. Para özgürlük kapılarını açacaktır. Bu noktada kişiler eşlerinden ayrılırlar, sevgililerini terkederler, işlerini değiştirirler, bazıları daha marjinal bir hayatı deneyimlemek isterken ,kimileri kendilerini geliştirmeye yönelir, Sonuçta insan evvelce yapamadığı şeyleri yapar hale geldiğinde kendini özgür hissedecektir.



Yeni süreç başladığında kişi başlangıçta kendini daha özgür, daha mutlu hisseder. Evet yaşamında bir şeyler değişmeye başlamıştır da. İstediği yere gider, istediği kişiyle birlikte olur, parası varsa dilediğince harcar. Kurallar onun için bir şey ifade etmemeye başlar yada en azından artık kurallarla başedebilir hale gelmiştir.



Peki gerçekten özgürlük bu müdür? Tüm bunları yapabiliyor olmak bizi gerçekten özgür mü kılacaktır? Yada yaşamımızda yeni sınırlar mı çizilmeye başlanmıştır? Farklı içeriklerle, farklı algı ve isteklerle. Yoksa yeni bir kaosun başlangıcı mıdır bu yenilik?



Evet; asıl gerçek, özgürlük kelimesinden de anlaşılacağı üzere öz’ün gürleşmesi, güçlenmesidir. Biz özgürlükle ilgili farkındalığımızı dış dünyaya çevirip çözümleri yine orada ararsak bir başka yaşam biçiminin tutsaklığı içine gireriz. Özgürlüğü ararken, bulduğumuzu zannederken yeniden kaybediveririz. Aslolan içimizdeki özün farkına varıp onun ortaya çıkmasını sağlamaktır. İçimizdeki kalıpları kırabilmektir. Gerçek özgürlük burada başlar. İnsan kendini tam anlamıyla ifade edebilir hale gelir. Yaşamında istemediği bir durumda karşısındakine hayır diyebilme gücüne sahiptir. Dengeleri korur ve özünün isteklerini dile getirir. Karşısındakini kırmamak adına istemediği bir şeyi yapmaz, etraf ne düşünür diye davranışlarını kısıtlamaz. İçinde sırlarını barındırmaz, yaşadıklarını tüm çıplaklığıyla ifade edebilme gücüne sahiptir. Davranışlarını dengeler içinde yaptığında, sorumluluklarının farkında olup, onların ardında durabildiğinde gerçek özgürlüğü yaşıyor demektir ve karşısındaki insanlar onu anlarlar. Kaosun ortasında, kendi içsel gücümüzün, yapabilirliklerimizin farkındalığıdır özgürlük. Sahip olduğumuz tüm duygularımızı hissedebilmek, onları yaşayabilmektir. Tüm dünyayı olduğu gibi kabul edebilmek ve koşulsuzca sevebilmektir.



Özgürleşmek özgür olabilmektir.


Rüya YÜKSEL

 
Kaosun ortasında, kendi içsel gücümüzün, yapabilirliklerimizin farkındalığıdır özgürlük. Sahip olduğumuz tüm duygularımızı hissedebilmek, onları yaşayabilmektir. Tüm dünyayı olduğu gibi kabul edebilmek ve koşulsuzca sevebilmektir.

Evet ya! Budur özgürlük. Gerçekten de üçüncü paragrafı okurken kendimi gördüm bir anda. Özgürlüğümü istediğim anları gördüm. bu değil miydi yani özgürlük, boşuna mı çırpınmışım o kadar zaman!?
Sonra son paragrafa geçince, bunları da istemişim o zamanlarda özgür olmayı isterken.. Kafama göre hareket edebilmekten ziyade, kendi isteklerimin ne olduğunu bilmek ve ne zaman olursa olsun bunları ortaya çıkarabilmek.. Buydu özgürlük, doğru.. O zamanlarda olmasa bile şimdi özgürüm demekki! :)

Teşekkürler Mustafa, her paragrafta, her cümlede birebir yaşadım, kendimi gördüm ve okurken bile irdeledim. Çok güzel bir yazı.. Sağolasın.
 
Est ben teşekkür ederim yorumun için ve dediğin gibi güzel yazı.
Bende buradan yazana teşekkür edeyim bari.
 
Ey Özgürlük!

Daha önce başka bir konuda da dile getirmiştim;
Özgürlük/özgürüm/ben özgür olmak istiyorum kelimelerini günlük hayatımızda o kadar çok kullanıyoruz ki ; başkasının mahremiyet alanı ve düşüncesi önemli değil bizim özgürlüğümüz önemli.

Lİsedeyken ,hep 18 yaşına girmek istemiştim.Nedeni de artık "reşit " olacaktım ve reşit olmak demek "özgür" olmak demekti benim ve arkadaşlarım için.Meğer gerçek hiç de böyle değilmiş.Büyümek demek sorumluluk demekmiş.
Özgürlük demek , gece geç saatlere kadar dolaşmak....vs gibi donanımlara sahip olmak demek değilmiş. :)

Anladım ki "özgürlük" hem kendime hem karşımdakine saygı duymak,kendimin farkına varıp ,bilinçli yaşamak,istemediğim bir şeyi karşımdakinin anlayacağı dilde anlatmak ve reddetmek....yazmak istediğim çok şey var ama şuan yeterli :)
 
Güzel bir yazı olmuş,paylaştığın için teşekkürler :)

Ben özgürlüğü hiçbir zaman sorumluluktan bağımsız düşünmedim.Madalyonun iki yüzü gibidir özgürlük ve sorumluluk.Birinin bittiği yerde diğeri başlıyor.
Her özgür seçimimizden sonra sorumluluklarımız başlıyor;yaptığımızın sonucuna katlanmak,yaptığımızın arkasında durmak vessaire.

Unutulmaması gereken de bu sanırım.Her özgürlük beraberinde taşınması gereken sorumluluğu da beraberinde getiriyor.

 
Her özgür seçimimizden sonra sorumluluklarımız başlıyor;yaptığımızın sonucuna katlanmak,yaptığımızın arkasında durmak vessaire.

Kesinlikle haklısın.. Zaten bu yüzden özgür olan insanların karar verme yetileri daha güçlüdür. Çünkü kararlarını kendileri alırlar ve sonuçlarına katlanmayı bilirler, öğrenirler.
 
Geri
Üst