Oscar'ın tarihi ve sık sorulan sorular

  • Konbuyu başlatan syn
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sinema kategorisinde syn tarafından oluşturulan Oscar'ın tarihi ve sık sorulan sorular başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 6,058 kez görüntülenmiş, 14 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sinema
Konu Başlığı Oscar'ın tarihi ve sık sorulan sorular
Konbuyu başlatan syn
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan su perisi
S

syn

Kullanıcı
12 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Oscar'ın Tarihi ve Sık Sorulan Sorular

Dünyanın en eski ve en prestijli ödülleri olarak kabul edilen Akademi Ödülleri'nin tarihi...
‘Oscar’ olarak bilinen Akademi Ödülleri sinema alanında verilen dünyanın en prestijli ve en eski ödülleridir. Her yıl dağıtılan Oscarlar ilk kez 1927 yılında kurulan ve merkezi Beverly Hills, California’da bulunan profesyonel bir organizasyon olan Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) tarafından 1929 yılının mayıs ayında dağıtıldı. ‘Pricewaterhouse’ 1935 ’yılından itibaren Oscar ödüllerinin gizli oylama sürecini yönetiyor. Organizasyon 1941 yılından itibaren ise gizli zarf sistemiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Oscar’ın dağıtıldığı ilk yıllarda bir filmin ödüle aday olabilmesi için ödülün verileceği yıldan bir önceki yılın temmuz ayının 31’ine kadar Los Angeles’da vizyona girmesi gerekiyordu. Fakat daha sonra bir yılın 12 ayını da kullanmak adına 1932/1933 Oscar ödüllerine aday olan filmlere 17 aylık bir adaylık süresi tanındı. 1934 yılından itibaren ödüllerin verildiği senenin bir yıl öncesindeki süre içinde gösterime giren filmler Oscar’a aday olma hakkını kazandı.

Oscar ödül töreni 1954 yılına kadar çoğunlukla Perşembe geceleri gerçekleşiyordu. 1955-1958 yılları arasındaki ödül törenleri Çarşamba günleri sahiplerini bulurken 1959’dan 1999 yılına kadar kadar ,birkaç istisna haricinde, ödüller pazartesi geceleri dağıtıldı. Oscar ödüllerinin dağıtımı 1999 yılından günümüze Pazar geceleri yapılıyor.

Stüdyolara ya da oyunculara prestij kazandırdığı düşünülürse Akademi’nin ve bu organizasyonun ödül sisteminin dünyadaki film endüstrisini derinden etkilediği söylenebilir. Film stüdyoları genelde çektikleri filmlere oy toplamak için bir çok pahalı pazarlama ve reklam kampanyası yapma yolunu seçiyor. Akademi her ne kadar stüdyolar tarafından yapılan reklam ve promosyon kampanyalarının ve uygulanan pazarlama taktiklerinin önünü kesmeye çalışsa da bu tarz aktiviteler oylama sonuçlarını etkiliyor. Özellikle 80’li yıllardan itibaren sadece maddi çıkarlar düşünülerek çekilen filmlerin kitleleri etkilemeyi başarsa da gerekli derinliğe sahip olmadıklarını düşünen eleştirmenlerden olumlu puan alamadığı görüldü.

Akademi'nin tarihçesi

Orijinal adı 'The Academy of Motion Picture Arts and Sciences' olan Akademi 6000 oyuncu ve sinema emekçisinden oluşan bir organizasyon. Her yıl dağıttığı ödüllerle tanınsa da Akademi'nin genel hedefi sinema sanatının gelişimine katkı sağlamak. Akademi ayrıca sinema sektörü içindeki profesyonellerle halkın birlikte gerçekleştirebileceği eğitsel aktiviteler düzenliyor.

Akademi 1927 yılının Mayıs ayında prodüksiyon yöneticileri ile sinema dünyasının tanınmış isimlerinden oluşan 36 kişilik bir grupla çalışmalarına başladı. Ünlü organizasyonun ilk başkanı Douglas Fairbanks idi. Fairbanks’den sonra Frank Capra, Bette Davis, Jean Hersholt, George Stevens, Robert E. Wise, Karl Malden, Arthur Hiller and Robert Rehme gibi isimler başkanlık koltuğuna oturdu. Akademi’nin şimdiki başkanı Frank Pierson ise koltuğu 2001 yılında devraldı.

'Oscar'

Ona 'Akademi Heykelciği' diyen de var, 'Altın Ödül' ya da 'Üstün Başarı Heykeli' de. 'Weekly Variety' dergisinin 'Demir Adam' olarak nitelendirdiği ödüle biz daha çok 'Oscar' diyoruz. 1928 yılında doğan Oscar heykelciğinin üzerinde film makarasının üzerinde elinde haçlı askerlerinin kullandığı bir kılıç taşıyan bir şövalye bulunuyor. Şovalyenin üzerinde durduğu makaranın beş tekerlek parmağı aktörler, yazarlar, yönetmenler, yapımcılar ve teknik ekip olmak üzere Akademi’nin orjinal kollarını temsil ediyor.

3,8 kg ağırlığındaki heykelcik MGM’nin baş sanat direktörü Cedric Gibbons tarafından tasarlandı. Gibbons’ın asistanı Frederic Hope orijinal siyah mermer zemini yaratırken heykeltraş George Stanley tasarımı bir heykel çizgilerine dönüştürdü. California Bronz döküm enstitüsü ise ilk Oscar heykelciğini 24 karat altınla kapladı.

'Oscar' ismi nereden geliyor?

Dünyanın sinema alanında en prestijli ödülü sayılan heykelciğin ismi nereden geliyor? Akademi’de bir süre kütüphane görevlisi olarak çalıştıktan sonra yapımcılığa başlayan Margaret Herrick’in heykelciğin üzerindeki adam figürünü amcası ‘Oscar’a benzettiğini söylemesi üzerine heykelciğe ‘Oscar’ ismi verildiği söyleniyor. 1934 yılındaki altıncı ödül töreninin ardından Hollywood’un ünlü köşe yazarı Sidney Skolsky yazısında o yıl ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalında ödüle layık görülen Katharine Hepburn’ün aldığı ödülü ‘Oscar’ olarak nitelendirerek heykelciği ilk kez bu isimle tanımlamış oldu. Akademi ‘Oscar’ ismini 1939 yılına kadar resmi olarak kullanmadı.

Oscar bazı durumlarda farklı şekillerde sahiplerine sunuldu. Örneğin 1930’lu yıllarla 1950’li yıllar arasında ödüle layık görülen çocuk oyunculara heykelciğin minyatür replikaları verilirken vantrilok Edgar Bergen’e ağız kısmı hareket edebilen ahşap bir Oscar heykelciği sunuldu. Ayrıca Walt Disney’e, ödül kazandığı yapıtı ‘Snow White and the Seven Dwarfs’ için biri standart boyutta olmak üzere yedi minyatür heykelcik takdim edildi. 1942-1944 yılları arasında 2. Dünya Savaşı’ sırasında ekonomiye katkı sağlamak açısından Oscar’ın yapımında altın yerine plaster kullanıldı. 1945 yılında heykelciğin mermer tabanı metale dönüştürülürken 1949 yılında heykelcik 501’den başlayarak numaralandırılmaya başlandı.

Oscar'la ilgili sorular

Bu yıl 80'incisi gerçekleştirilecek Akademi Ödülleri yıllardır sinema dünyasının merakla beklediği ödüllerden en önemlisi. Her yıl Oscar heykeline sahip olanlar, yıllarca aday olup hiçbir ödül kazanamayanlar... İşte Oscar'la ilgili en sık sorulan sorular:

# Akademi tarihinde Oscar'a en çok aday olan kişi kimdir?


Oscar'a 59 kez aday olan Walt Disney bu alanda bir rekora imza atarken Oscar'a 42 kez aday olan John Williams şimdiye kadar bu ödüle en çok aday olan kişi ünvanını elinde tutuyor.

# 'En İyi Oyuncu' kategorisinde şimdiye kadar Oscar'a en çok aday olan kişi kimdir? Bu kategoride en çok ödül kazanan sanatçı kimdir?

Meryl Streep şimdiye kadar Oscar'a 13 kez aday olarak bu alanda Oscar'a en çok aday gösterilen aktrist olurken Katharine Hepburn aldığı dört ‘En İyi Kadın Oyuncu’ Oscar’ıyla bu alanda en çok ödül alan kadın oyuncu ünvanını elde etti.

# Şimdiye kadar birden fazla kategoride en fazla Oscar’a sahip olan kişi kimdir?

Bu alanda üç özel ödül ile Irving G. Thalberg Anı ödülü dahil olmak üzere toplam 26 Oscar ödülüyle Walt Disney rekoru elinde tutuyor.

# Oscar tarihinde her aday olduğunda Oscar heykelciğine sahip olan bir sanatçı bulunuyor mu?

'Ses' dalında dört Oscar’a layık görülen Mark Berger bu rekoru elinde tutuyor. Berger Apocalypse Now (1979), The Right Stuff (1983), Amadeus(1984) ve The English Patient(1996)filmleriyle bu alanda ödüle layık görüldü.

# Şimdiye kadar ‘En İyi Yönetmen’ dalında bir kadın yönetmen Oscar’a aday oldu mu?

2003 yılında 'Lost In Translation' ile Sofia Coppola, 1993 yapımı ‘The Piano’ ile Jane Campion ve 1976 yapımı ‘Seven Beauties’ ile Lina Wertmüller ‘En İyi Yönetmen’ kategorisinde aday olarak gösterilen kadın yönetmenler.

# Alfred Hitchcock Oscar’a kaç kez aday oldu ve hiç Oscar sahibi oldu mu?


Hitchcock Rebecca (1940), Lifeboat (1944), Spellbound (1945), Rear Window (1954) and Psycho (1960) adlı filmleriyle ‘En İyi Yönetmen’ kategorisinde toplam beş kez Oscar’a aday gösterildi. Bu alanda Oscar kazanamasa da 1967 yılında Irving G. Thalberg ödülüne layık görüldü.

# Hangi ülke ‘En İyi Yabancı Film’ dalında Oscar’a en çok aday gösterildi ve hangi üke aynı kategoride Oscar’a layık görüldü?

Bu kategoride 32 kez aday gösterilen Fransa rekoru elinde tutarken İtalya ‘En İyi Yabancı Film’ dalında 10 kez Oscar’ı kucaklayarak şimdiye kadar bu kategoride en çok Oscar kazanan ülke ünvanını aldı.

# ‘Yurttaş Kane’ kaç dalda Oscar’a aday gösterildi?

‘Yurttaş Kane’ toplam dokuz dalda Oscar’a aday oldu: ‘En İyi Erkek Oyuncu’ (Orson Welles), Sinematografi (Gregg Toland), ‘En İyi Yönetmen’ (Orson Welles), ‘En İyi Film Müziği’ (Bernard Herrmann), ‘En İyi Film’, ‘En İyi Ses’, ‘En İyi Senaryo’, ‘En İyi Kurgu’ (Robert Wise) ve ‘En İyi Sanat Yönetmeni’ (Perry Ferguson, Van Nest Polglase: iç dekorasyon: Al Fields, Darrell Silvera). Film ‘En İyi Özgün Senaryo’ dalında (Herman J. Mankiewicz, Orson Welles) Oscar’a layık görüldü.

 
B

bloodelf

Kullanıcı
23 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Bursa
Bu alanda üç özel ödül ile Irving G. Thalberg Anı ödülü dahil olmak üzere toplam 26 Oscar ödülüyle Walt Disney rekoru elinde tutuyor.
yuh!! ;D ;D
teşekkürler syn ;)
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Bu güzel bilgiler için teşekkürler syn:)
Neden diyorum oscarı bir türk filmi alamıyor?
 
S

syn

Kullanıcı
12 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
su perisi' Alıntı:
Bu güzel bilgiler için teşekkürler syn:)
Neden diyorum oscarı bir türk filmi alamıyor?
Aslında bunu Oscar jürisine sorsak
Bence daha az  bütçeyle yapılmış olsalar bile son dönem türk filmleri Hollywood'un son
dönem filmlerini sollar.Gerçi bu benim görüşüm diğer Türk izleyicileri bilemem ama .
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Şimdi nerden bulayım oskar jürisine:) ben ufak bir araştırma yaptım neden ödül alamadıkları hakkında bakalım beraber...

  Türk yapımı filmler Oscar alamaz çünkü Oscar ödülü sadece Amerikan filmlerine (hatta sadece Hollywood filmlerine) verilir. Bir filmin Oscar alabilmesi için ya tamamıyla bir Hollywood yapımı olması ya da Hollywood katkısı olması gerekir.

Belki "ama en iyi yabancı film ödülü yok mu" diyen olabilir. O ödül, "yabancı film" ödülü değildir, "en iyi yabancı dilli film" ödülüdür. Yani Hollywood yapımı olan ama dili İngilizce olmayan filmlere verilir. Yine de İngilizce alt yazısı olması zorunludur.


Şimdi gelelim son yıllarda yükselişe çıkan türk filmlerine.Türk yapımı filmler hakkında iyi yönde gelişmeleri bende yakinen takip ediyorum ve daha iyi ve kaliteli filmlere imza atacaklarını biliyorum...Ve bir gün bizde o oscarlara aday olacak güzel filmlerle katılacağımızı düşünüyorum...
 
S

syn

Kullanıcı
12 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
su perisi' Alıntı:
Şimdi nerden bulayım oskar jürisine:) ben ufak bir araştırma yaptım neden ödül alamadıkları hakkında bakalım beraber...

  Türk yapımı filmler Oscar alamaz çünkü Oscar ödülü sadece Amerikan filmlerine (hatta sadece Hollywood filmlerine) verilir. Bir filmin Oscar alabilmesi için ya tamamıyla bir Hollywood yapımı olması ya da Hollywood katkısı olması gerekir.

Belki "ama en iyi yabancı film ödülü yok mu" diyen olabilir. O ödül, "yabancı film" ödülü değildir, "en iyi yabancı dilli film" ödülüdür. Yani Hollywood yapımı olan ama dili İngilizce olmayan filmlere verilir. Yine de İngilizce alt yazısı olması zorunludur.


Şimdi gelelim son yıllarda yükselişe çıkan türk filmlerine.Türk yapımı filmler hakkında iyi yönde gelişmeleri bende yakinen takip ediyorum ve daha iyi ve kaliteli filmlere imza atacaklarını biliyorum...Ve bir gün bizde o oscarlara aday olacak güzel filmlerle katılacağımızı düşünüyorum...
bilgiler için teşekkürler su perisi yabancı film kategorisini demek istemiştim ama dediğin gibi orada da Hollywood yapımı geçerliymiş  Yani Hollywood yapımı olan ama dili İngilizce olmayan filmlere verilir. ama kızmazsın umarım çünkü bilmiyorum ve idda etmiyorum ama kafama takıldı Dondurmam Gaymak adlı film de Oscar adayıydı- hatırlıyorsundur büyük ihtimalle- , o da Hollywood yapımı mıydı ?
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Değildi tabi  :)Gülerken hüzünleneceğiniz bir filmdi..
Ödülleri de olan bir film ama bence halkın gönlünden ödüllerin en büyüğünü almıştır..  :)
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Dondurmam kaymak adlı filmin aldıgı yabancı ödülüde mevcut...

En İyi Uluslararası Komedi Filmi
ABD’de on milyonlarca seyirciyi ekran başına çeken The Sopranos, Six Feet Under, Sex and The City gibi dizilerin yapımına imza atan HBO’nun organize ettiği Uluslararası Komedi Filmleri Festivali, sadece ABD’de değil dünya çapında da güçlü bir şekilde gösterime girmek için önemli bir aşama olarak değerlendiriliyor.
ABD’nin ünlü TV kanalı HBO’nun kendi organizasyonu olan HBO Komedi Filmleri Festivali’nde de büyük ödüle layık görüldü.

Festivalde En İyi Yabancı Film seçilen Dondurmam Gaymak, uluslararası başarılarına bir yenisini daha ekledi.ve bu gibi filmlerimiz devam ettikçe daha nice ödüller alacagız.. :)

 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
su perisi' Alıntı:
Değildi tabi  :)Gülerken hüzünleneceğiniz bir filmdi..
Ödülleri de olan bir film ama bence halkın gönlünden ödüllerin en büyüğünü almıştır..  :)
Geçen sezon izlediğim en muhteşem Türk filmiydi gerçekten...
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Geçen yıl türk filmlerinin zirve yaptığı yıldı..bende Beyaz melek adlı filmden çok etkilenmiştim.. :)
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
su perisi' Alıntı:
Geçen yıl türk filmlerinin zirve yaptığı yıldı..bende Beyaz melek adlı filmden çok etkilenmiştim.. :)
Geçen sezon yerli yabancı tüm filmler harikaydı gerçekten.:)
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Zynep' Alıntı:
su perisi' Alıntı:
Geçen yıl türk filmlerinin zirve yaptığı yıldı..bende Beyaz melek adlı filmden çok etkilenmiştim.. :)
Geçen sezon yerli yabancı tüm filmler harikaydı gerçekten.:)
Geçen sene o kadar tavan yaptılar ki,bu sene yorgunluklarını giderdikleri için doğru dürüst iki film izleme fırsatı daha yakalayamadık.. :-[ Bu seneyede bir iki film bırakırlardı,bizde keyifle izleme fırsatı yakalayabilirdik...
:-[
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Çok ilginçti gerçekten:) Türk Filmleri patlama yaptı, yabancı filmler desen hepsi ayrı harikaydı.
Diğer sitemizden hatırlarsın belki her hafta en az 2/3 film için yorum yapıyorduk:)
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Zynep' Alıntı:
Çok ilginçti gerçekten:) Türk Filmleri patlama yaptı, yabancı filmler desen hepsi ayrı harikaydı.
Diğer sitemizden hatırlarsın belki her hafta en az 2/3 film için yorum yapıyorduk:)
Hatırlamaz olurmuyum..Ahhhh ahhhhhhhhh neydi o günler:(
 
Üst