Okul alışverişine dikkat

  • Konbuyu başlatan DeryaDer
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Çocuk, Aile ve Eğitim kategorisinde DeryaDer tarafından oluşturulan Okul alışverişine dikkat başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,292 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Çocuk, Aile ve Eğitim
Konu Başlığı Okul alışverişine dikkat
Konbuyu başlatan DeryaDer
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeryaDer
DeryaDer

DeryaDer

Derya Karacan
Moderatör
22 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
28
www.deryakaracan.com
Henüz daha kemik gelişimlerini tamamlamamış, büyümesi devam eden çocuklarda ağır ve dengesiz yük taşımak omurga, eklem ve kas başta olmak üzere pek çok probleme neden olabilir.


Bu nedenle oku çağındaki çocukların kullanacağı çantaların özellikli olması gerekmektedir. Aynı zamanda uygun şekilde taşınması da önemlidir. Anne ve babalar okul alışverişine çıkmadan uygun çanta seçiminde dikkat ederlerse çocuklarını sık görülen omurga hastalıklarından korumak için en önemli tedbir almış olacaklardır. Konuyla ilgili olarak Emsey Hospital'dan Dr. Şelale Kesginci ebeveynlere uyarılarda bulunuyor.

Yanlış veya uygun olmayan çanta seçimi ve kullanımı sonucu çocuklarda; bel ağrısı, omurgada eğrilik, diz ve kalça eklem problemleri, yaygın kas ağrıları ( el- kol, omuz, baş ve boyun ) görülebilir.

Uygun çanta seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar:

1. Çantanın kendisi hafif olmalıdır. Bununla beraber çanta kitap ve defter konulduktan sonra da çocuğunuzun ağırlığının % 15 den fazlası olmamalıdır. Daha ağır olan çanta ağırlıkları problem yaratacaktır.

2. Mümkünse tekerlekli ve çekmek için uzayabilen sapı olan çantalar tercih edilmelidir.

3. Çanta yerleştirilirken ağır olan kitap ya da materyaller sırt çantasının sırtla temas eden tarafına yakın olarak konulmalıdır. Dengeli yük dağılımı sağlanmalı, sağa sola doğru çantanın eğilmesine ve çocuğun tek tarafına, sağ veya sol yükün daha fazla etki etmesine izin verilmemelidir.

4. Çocuğunuza gereksiz eşyaları yanında taşımasının uygun olmadığı anlatılmalı fazla yüklerin boşaltılması sağlanmalıdır.

5. Sırt çantasının askı genişliği dar olmamalı, askı tek taraflı değil mutlaka iki kol için de bulunmalı, süngerle omuzda oluşturabileceği tahriş engellenmiş olmalıdır. Çocuğunuzu her iki askıyı da omzundan geçirmesi gerektiği konusunda uyarmanız faydalı olacaktır

6. Bazı sırt çantalarında mevcut olan bel kemeri daha dengeli taşıma için faydalı olacaktır.

Ayakkabıların rahatlığı

Çocukların bütün gün ayaklarının içinde hapsolduğu ayakkabıların seçimi de okul alışverişi öncesinde dikkat edilmesi gereken bir konudur. Öncelikle ayakkabıların uzunluğu, genişliği ve yüksekliğine dikkat edilmelidir. Uygun boyutta olmayan ayakkabılar tırnak batması, çekiç parmak, nasır gibi hastalıklara neden olabilir.

Hazır ayakkabıların çoğu yeterli genişliğe sahiptir. Yükseklik kontrol edilirken parmak üzerlerine baskı olmaması parmakların rahat hareket etmesine dikkat edilmelidir.

İlk giyildiğinde yandan burun ya da topuk kısmından sıkan veya huzursuzluk hissettiren ayakkabılar nasılsa bollaşır denilerek alınmamalıdır. Aynı şekilde dar ayakkabı kadar büyük ayakkabı da ayak sağlığı açısından tehdit oluşturacaktır.

Ayakkabı yapısı

Ayakkabı yapısı denince 4 bölüm akla gelir. Bunlar; üst parça, iç taban, dış taban ve topuktan oluşur.

Üst Parça

Ayakkabının üst kısmı deri, kanvas veya delikli bir materyalden yapılmış olmalıdır. Bu malzeme hava geçiren, terleme ile ayakta oluşan nemi dışarı atabilen malzemeden yapılmış olması önemlidir. Plastik gibi yapay maddelerden kaçınılmalıdır.

Taban içi

Taban içinin ter emici bir maddeden yapılmış olduğundan emin olunmalıdır. İç kısmı destekli taban tercih edebilirsiniz.

Taban altı

ayakkabının taban malzemesi yeri sağlam tutan, kaymayan ve esnek bir malzemeden yapılmış olmalıdır. Mümkün olduğunca küçük çocuklarda sert ve yüksek tabanlardan kaçınılmadır. Sendelemelere ve düşmeye neden olabileceği unutulmamalıdır.

Topuk

Büyük çocuklarda 2 cm'yi geçmeyen topuklar kullanılabilir. Daha yüksek topuklar ayağın öne doğru kayarak parmakların bükülmesine neden olur. Bu da parmak deformiteleri, nasır ve ayak anatomisinde bozukluğa neden olacaktır aynı şekilde çorapların pamuklu , teri emebilen yapıda olmaları günlük olarak değiştirilmeleri ve mümkünse bir çorabın ve hatta ayakkabını iki gün üst üste giyilmememsi hem ayak hem ayakkabı sağlığı açısından önemlidir.

Forma gömlek tekstil ürünleri

Ucuz, leke tutmayan, ütü gerektirmeyen sentetik ürünler her ne kadar cazip görünse de çocuğunuz için bir o kadar sağlıksızdır. Forma ve tekstil ürünlerinde pamuk ve kış ayları için yünlü ürünler tercih edilmelidir. Çünkü bu tür doğal materyaller hem vücut ısısını dengelemekte, hem de terlemeyi önleyerek çok daha uygun olmakla beraber emicilikleri de fazla olmaktadır. Bu emicilikleri sayesinde toplumda üşütme, soğuk algınlığı olarak tabir edilen hastalıklardan uzak durmak daha büyük oranda mümkün olacaktır. Aynı zamanda boyar madde içermeyen, içerse bile analizleri yapılmış ve kanserojen özelliği olmayan boyaların kullanıldığına dikkat etmek gerekir.

Kırtasiye malzemeleri

Kırtasiye ürünlerinin fonksiyonel, kaliteli ve işe yarar olmasından çok çocuklar için eğlenceli, değişik ve moda olması çok daha önemlidir. Bu durumda velilerin çok dikkatli ve yönlendirici olması gerekmektedir. Kırtasiye seçimi asla çocuğa bırakılmamalı, ancak uygun ürünlerden 2- 3 tanesi arasında seçim yapmasına fırsat tanınmalıdır. Piyasada bulunan pek çok ürün kanserojen içerik açısından denetlenmemiş, kimyasal boyalarla zenginleştirilmiş yapıda ve güvenlik sınırları dikkate alınmadan satışa sunulmuş olabilir. Kokulu, kimyasal madde içeren kırtasiye ürünlerinden uzak durulmalı, mümkün olduğunca boyasız ve kokusuz ürünler tercih edilmelidir.

kaynak: http://yenisafak.com.tr/saglik-haber/okul-alisverisine-dikkat-09.09.2013-562153
 
Üst