G
GulsahToptas
Kullanıcı

Bu yazarı; Şirketimizin Kütüphanesinden kitap seçerken tanıdım ve internetten biraz araştırdım.İlginç,sade bir anlatım dili bulunmakta.
Henüz bir kitabını okuma fırsatı buldum oda; "Yalnızlık Dolambacı"
Bu kitap 1990 Nobel Ödülünü almış bir kitap ve Deneme kitabıdır.Konu olarak yalnızlık ve gereçelerini güzel bir dille anlatmış.Aşağıda hayatını ve yapıtlarını aktaran yazıyı sizin için de ekleme yapmak istedim.
Meksikalı yazar Octavio Paz,
1914 yılında bir devrimci generalin oğlu olarak dünyaya geldi. Hukuk ve edebiyat öğrenimi gördü; cumhuriyetçi İspanya'yı gezdi, 1937'de Valencia'daki Faşizme Karşı Yazarlar Kurultayı'na katıldı. 1943'ten sonra diplomatlık yaptı, 1968'de Mexico kentindeki öğrenci kırımı dolayısıyla Hindistan'daki elçilik görevini bıraktı.
31 Mart 1914'te Meksika'nın Mexico kentinde doğdu. Meksikalı deneme yazarı, şair. 1990 Nobel Edebayit Ödülü sahibi. İspanyol bir anne ile Emiliano Zapata'yı destekleyen yerli kökenli Meksikalı avukat bir babanın oğlu. Ailesi iç savaş nedeniyle parasal sıkıntıya düştüğü için zor koşullarda büyüdü. Bir Katolik okulunda okudu. Meksika Üniversitesi'nde eğitim gördü. İlk şiir kitabı "Ormandaki Ay" 19 yaşındayken yayılandı. 1937'de İspanyaya giderek Cumhuriyetçiler'i destekledi. Ardından Paris'e geçti. Kendisini derinden etkileyen Robert Desnos ve diğer gerçeküstücü şairlerle tanıştı. Meksika'ya dönüşünde edebiyat dergileri kurdu yönetti. 1970'lerde siyaset ve edebiyat dergisi Plural'ın yayın yönetmenliğini üstlendi. 1963'te Meksika'nın Hindistan Büyükelçisi oldu. Meksika hükümetinin radikal öüniversite ğrencilerine karşı sert tutumunu protesto için 1968'de istifa etti. Fransa, İngiltere ve ABD'de yaşadı. İngiltere'de Cambridge Üniversitesi'nde kısa bir süre ders verdi. 1990'da edebiyata katkıları nedeniyle Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer bulundu. Solcu görüşlere eleştiriler yöneltti, solcular tarafından eleştirildi. Ama kendisini sosyalist olarak adlandırmayı sürdürdü. Şiir ve yazılarında Meksika halk edebiyatı ve folklor öğeleriyle gerçeküstücülüğü bağdaştıran bir tutum izledi.
Edebiyata şiir yazmakla başladı. Yucatan'da işçiler ve
köylüler için bir okul kurdu, yoksul yerlilerin tarihiyle ilgilendi. İç savaş
sırasında, İspanya'da bulundu, Meksika'ya döndükten sonra yeniden edebiyatla ve
siyasetle ilgilendi. 1943 yılında Amerika'ya gitti; daha sonra Paris'te,
Japonya'da ve Hindistan'da başıboş bir hayat sürdü. Meksika'ya döndükten sonra
peş peşe deneme, şiir ve tiyatro oyunları yayınladı. Meksika halk edebiyatıyla
gerçeküstücülüğü bağdaştıran birçok yapıtı vardır.
Paz'ınNo pasaran (Geçit Yok, 1934) ile Raiz del homre (İnsan Bilmecesi, 1936) adlı yapıtlarından bu yana tüm şiir yaratımları, kapitalist yabancılaşma yüzünden bozulan insani bütünselliği yeniden kurulması amacını taşır. Geniş bir felsefi ve edebi kültürel birikim içinde, devrim sonrası Meksika'sındaki kapitalist gelişmeler karşısında sürekli olarak yaşamın anlamı sorusunu sorgular. Önemli yapıtları: Acımasız Çağ (1958), Yalnızlık Labirenti (1950), Yay ve Lir (1956).
“Meksika Vadisi” adlı yapıtından;
"Açıyor gün, saydam bedenini. Güneş taşına bağlanmış, vuruyor bana ışık, görünmez çekiçleriyle. Bir tek ben duraksamayım, bir titreşim ve bir başkası arasında: yaşayan nokta, birbirlerini umursamayan ve bende buluşan iki bakışın kesişiminin bilenmiş, sessiz, sabit noktası. Anlaşmaya mı varıyorlar? Saf uzayım ben, çarpışma alanı. Görüyorum bir ucundan bir ucuna bedenimin, öteki bedenimi. Kıvılcım saçıyor taş. Söküyor gözlerimi güneş. Boş yörüngemde parlatıyor iki yıldız, kırmızı tüylerini. Parlaklık, kanatların sarmalı ve yırtıcı bir gaga. Ve şimdi, şarkı söylüyor gözlerim. Göstersin sana şarkısını, at kendini ateşe"
Başlıca Yapıtları
Yalnızlık Dolambacı /1990 Nobel Ödülü
Çamurdan Doğanlar
Çifte Alev
Dört ya da Beş Dünya, Bir Yeryüzü
Güneş Taşı
Modern İnsan ve Edebiyat
Ölüm Çiçekleri
Öteki Ses
Renga