NURETTİN ÖZDOĞAN
Google bize logo yapsana, yerimize de sınavlara girsene!
Bu Nisan ayı çok popüler bir ay yahu. 1 Nisan’ı var, 23 Nisan’ı var. 1 Nisan akşamı evde “Ulen bugün bana kimse Nisan 1 şakası yapmadı, kendimi kötü hissettim.” deyince, ev arkadaşım “Baltayı getirin!” dedi. Maksadım, “Sınav haftası bir öğrenci evinin halet-i ruhiyesi nasıl olur?” sorusuna misal vermek!
Şimdi 23 Nisan’ın anlam ve önemini patlatmak da vardı ya. Borcum olsun. (for ekzampıl: Cem Yılmaz’ın doğum günü) Her neyse… Google Türkiye, 23 Nisan günü ana sayfasında yayınlanacak logoyu belirlemek üzere “Google logo yapsana” yarışmasını başlattı. İşte bu yarışmanın çıkış hikâyesini, daha doğrusu 4 gencin internet üzerinden dünyanın en büyük şirketlerinden birini nasıl harekete geçirdiğinin öyküsünü sizlere anlatmak istiyorum.
Bu, aynı zamanda basit bir fikrin üç gün içerisinde 150 bin kişiye ulaşmasının hikâyesi…
Kendilerine UnitedPlankton adını verdikleri 4 genç, geçen yıl internet üzerinden “Google bize logo yapsana” adlı bir kampanyaya imza atmışlardı. Olayın başlangıcı şöyle: UnitedPlankton’dan Özgür, 18 Mart Çanakkale Savaşı’nın yıl dönümünde Anzak şehitlerini anmak için Avustralya Google’da özel hazırlanmış bir logo görmüş. Ve o an Google’ın neden Türkiye’nin özel günlerinde logo yapmadığını düşünmüş.
UnitedPlankton grubu, internet üzerinden insanları harekete geçirirsek bu bizde de olur düşüncesi ile ilk önce www.googlebizelogoyapsana.com adresli bir web sitesi açmışlar. Bu 4 arkadaş, kampanyalarını tanıtmak adına MSN iletilerine ve birkaç bloğa yazmak dışında hiçbir şey yapmamış. Ve sıkı durun “Google bize logo yapsana” kampanyası 3 gün gibi kısa bir sürede ağızdan ağza (ve sayfadan sayfaya) yayılarak 150 bin kişiye ulaşmış. Siz Google olsaydınız buna kayıtsız kalır mıydınız? Tabii ki Google da kayıtsız kalmadı. Kalamazdı. İlk olarak geçen sene 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel logo kullanıldı, Google Türkiye’nin ana sayfasında. Gördüğünüz gibi bu senede “Google bana logo yapsana” adlı bir yarışma düzenlenmiş. Sanırım bu, Google tarihinde bir ilk. Ancak bu örnekler maalesef bir elin parmağını geçemeyecek kadar da az ülkemizde.
Feysbuk kullanımında dünya dördüncüsü oluruz. Ama “İnternet üzerinden bir şeyler üretme tembelliği” sıralaması yapılsa herhalde ilk sıralarda yine ‘biz’ oluruz. İşte buna anlam veremiyorum. Tekrarlamaktan bıkmayacağım: Bugün yeteneğimizi göstermenin en sağlam ve en kolay yeri kuşkusuz ‘internet’tir. “Yutub’un haftalarca kapandığı, (Gugıl da yolda diyorlar!) neredeyse dünyanın en pahalı internetin kullanıldığı bir ülkede mi yeteneğimizi sergileyeceğiz? Şaka mı bu?” diye soranlarınız olacaktır elbette. 1 Nisan çoktan geçti. n.ozdogan@zaman.com.tr
--------------------------------------------------------------------------------
Gariban öğrencinin saçma soruları
Sınav ve proje zamanlarında gariban öğrenci, sonsuz saçmalama hakkını kullanır! Mesela en yakın arkadaşlarımdan biri Moleküller Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyor. (İsminin baş harfi Y değil) İstisnasız her vize döneminde ona sorduğum iki soru vardır: 1) Sen mezun olunca beni klonlamazsın değil mi? 2) Yumurta mı tavuktan çıkar yoksa tavuk mu yumurtadan çıkar? Fen lisesi sınavına hazırlanırken çok saftım. Sınav soruları sadece, fen bilgisi dersinden gelecek diye düşünen benden başka kaç kişi vardı acaba? Gariban öğrencinin vize döneminde kendisine söylediği en büyük yalan nedir? Cevap: Gece 4.00 sularında bugünlük bu kadar yeter, yarın sabah erken kalkıp notları tekrar okurum. (Genellikle bunu diyenler saat 14.00’teki sınavı kaçırır!) Dersinden tam tamına 4 kez kaldığım hocayla mezun olduktan sonra ne konuşacağım? Duruma göre değişir. a) Hayal bile edemiyorum… b) Hocam yüksek lisansa başvuracağım, rica etsem benim için referans mektubu yazabilir misiniz? Ders çalışmamak için yaptığım saçma sapan eylemleri defterime yazsam kaç sayfa yer kaplar? (Dikkat, bu soruyu ders çalışırken kendime soruyorum!) Eğer bir gün doktora yaparsam şöyle saçma bir soru sorabilme ihtimalim yüzde kaçtır?: “Benim oyumla bir lisans mezununun oyu nasıl bir olur?”
--------------------------------------------------------------------------------
HAFTANIN FIRSATI
Yeditepe Üniversitesi Girişimcilik Kulübü tarafından 19-20 Nisan 2008 tarihlerinde bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan ‘Girişimcilik Günleri’, kendi alanlarında önemli başarılar elde etmiş kurum ve kuruluşlar ile öğrencileri bir araya getiriyor. Etkinliğe gelen konuşmacılar, başarı hikâyelerini ve uzman oldukları alanlarda edindikleri tecrübeleri genç girişimci adaylarıyla paylaşacak. Ayrıntılı bilgi için www.yeditepegirisim.org adresine girmeniz yeterli. Google’ın mülakat sorusu: ‘Veritabanı’ kavramını 8 yaşındaki yeğeninize 3 cümleyle anlatın. Tamam da bunun girişimcilikle ne alakası var? Bunu da biri bana 4 cümleyle anlatsın!