NÜKLEER ENERJİ GERÇEĞİ(Nükleer santral istemiyoruz)

  • Konbuyu başlatan waree
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde waree tarafından oluşturulan NÜKLEER ENERJİ GERÇEĞİ(Nükleer santral istemiyoruz) başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,768 kez görüntülenmiş, 16 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı NÜKLEER ENERJİ GERÇEĞİ(Nükleer santral istemiyoruz)
Konbuyu başlatan waree
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan waree
W

waree

Kullanıcı
9 Ocak 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
1. Teknolojisi, yapım, inşaat ve güvenlik maliyetleri çok yüksektir.

2. Riski çok büyük olduğu için sigortalanamaz ve finansal riski kamuya yüklenir.

3. Yapım süresi çok uzundur, büyük gecikmeler yaşanır ve zamanında bitmez. Geri ödeme süresi çok uzundur.

4. Uranyum madenciliği ve yakıt üretimi/zenginleştirme aşamalarında sürdürülebilir olmayan kaynak bağımlılığı yaratır.

5. İşletim ömrü 40 yıl kadardır ve bu aşamadan sonra devreye giren söküm maliyetleri çok yüksektir.

6. Yüksek düzeyde uzman iş gücü kullanır, yerel ve ulusal düzeyde anlamlı istihdam yaratmaz (kaza sonrası temizlik işleri hariç).

7. Enerji üretimi verimsizdir (soğutma sırasında büyük miktarda enerji kaybı olduğu için üretilen net enerji miktarı düşüktür).

8. Arızalarda üretim çok uzun süre durur, santral atıl hale gelir.

9. Kazalardan kaçınılamaz, tasarım kusurları, yıpranma, mekanik ve insani hatalar nedeniyle kaza olasılığı yapısaldır. “Yeni” diye pazarlanmaya çalışılan modeller için başka bir deneme olanağı olmadığı için toplum “kobay” olarak kullanılacaktır. Kaza ve sızıntılar, yüksek toplumsal maliyete yol açar ve sınır tanımaz.

10. Normal işleyişi sırasında farkedilmeyen sızıntılar nedeniyle çevresinde radyoaktif kirlilik yaratır.

11. Yüzbinlerce yıl radyoaktif kalan atıkların zararsız hale getirilmesi mümkün değildir.

12. Çeşitli şekillerde yarattığı radyoaktif kirlilik hastalıklara, hayvan ve bitkilerde mutasyonlara yol açar.

13. Deprem sırasında kaza riski ortaya çıkar. Fay hatları yakınına reaktör kurulması ekstra risk yaratır.

14. Sel ve tayfun gibi meteorolojik afetlerde kaza riski ortaya çıkar.

15. Soğutma suyunun geri verilmesi sırasında nehirlerin, göllerin ve denizin ısıl kirlenmesine neden olur ve sudaki canlı yaşama zarar verir. Küresel ısınmaya bağlı olarak suların aşırı ısındığı dönemlerde soğutma işlemi tehlikeye girer.

16. Kapanan santrallar uzun süren söküm aşamasında nükleer atık haline gelir.

Bütün bunlara rağmen nükleer santral yapılmasını istiyor musunuz?

Nükleer santral istemiyoruz


Çünkü;

Küresel Eylem Grubu olarak, Türkiye’de ve dünyada nükleer santral yapılmasına karşıyız. Bunun bir zorunluluk olmadığına, yanlış bir siyasal tercih olduğuna inanan bizler, nükleer santral inşaatına şu gerekçelerle karşıyız:

1)Her nükleer santral nükleer atık üretir. Nükleer atıkların ne yapılacağı konusunda bugün dünyada hiçbir geçerli çözüm önerisi bulunmamaktadır. Bu atıklar ya gömülmekte, ya denize atılmakta, sonuç olarak büyük ve çözümsüz bir ekolojik problem ortaya çıkmaktadır.
2)Nükleer santraller tehlikelidir. Dünyanın bu bölgesinde yaşayan tüm toplumlar gibi Türkiye toplumunun da hafızasında Çernobil faciasının anıları ve bu facianın ardından yaşanan acılar çok tazedir. Bu acılar ve nükleer korkusu yersiz değildir. Bir nükleer santralde sızıntı oluşması demek, çok geniş bir bölgedeki tüm canlıların radyoaktif serpintiye maruz kalması, insanların ölmesi, ölümcül hastalıklara yakalanmaları, ekosistemlerin yok olması demektir.
3)Nükleer santraller ekonomik olarak makul yatırımlar değildir. Bir nükleer santralin kurulumu 5 milyar dolara yakın bir yatırım gerektirmekte, inşaatın uzadığı bazı durumlarda maliyetin onmilyarlarca dolara fırladığı da görülebilmektedir.
4)Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamak için rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanmak ekonomik ve ekolojik açıdan kesinlikle dikkate alınması gereken alternatiflerdir. Bu teknolojilerin halihazırda yeterince kullanılmıyor olmaları, yeni bir enerji politikası üzerine düşünmemek için bir mazeret olamaz. Türkiye, hem rüzgar ve hem de güneş enerjisi üretmek için oldukça elverişli bir coğrafi konumdadır.
5)Enerji verimliliği ve tasarrufu nükleer enerjinin en önemli alternatifidir.
Siyasal irade, aydınların, sanatçıların, bilim insanlarının ve halkın vicdanını, sezgilerini ve görüşlerini dikkate almadığında zalim olur. Yukarıdakilerden sadece biri bile nükleer santral inşaatından vazgeçmeyi gerektirir. Nükleer santrallerden vazgeçen, yeni santral yapmayan ülkelerde hala çalışan nükleer santraller olması, bizim bu hataya ortak olmamızı gerektirmez. İnanıyoruz ki, yukarıda saydığımız gerekçeler, bilimsel olarak çürütülebilecek gerekçeler değildir.

Küresel Eylem Grubu
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
İnsanoğlu işte... Yaya yol almaz,klimasız odada yatmaz,tv,buzdolabı,çamaşır ve bulaşık makineleri,fırınlar,pc ve envai çeşit enerji gerektiren eşya kullanır sonrada kalkar, ben nüklüer enerjiye karşıyım der. Ben lahana turşusunu sevenlerdenim... Lahana turşusunu sevmeyen bizden değildir... :)
Bütün bunları geçtikten sonra; Efendim ben istemiyorum. Efendim ben karşıyım. Efendim şu,şu,şu sebeplerden yanlış,vs,vs,vs... Boş... Otorite isterse yapar...
 
W

waree

Kullanıcı
9 Ocak 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
yani çamaşır makinası kullanıyoruz diye nükleere karşı olamazmıyız hanibir söz vardır savaşırsan kaybedebilirsin savaşmazsan zaten kaybedersin hele biz bir savaşalımda en azından vicdanımız rahat etsin
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Bilmem,zorunlu bir ihtiyaca dur demek gibi bir durum... Ama yine de hem kullanıp hemde karşı olabilirsin tabi,kişisel tercih... Ve o savaşlı söze gelince;şairane sözlerle bir yere varılmış olsaydı... Keşke...
Dipnot:Dileyen dilediği gibi karşındalık veyahut yanındalık sergileyebilir...  Ben sadece durum değerlendirmelerinde bulunuyorum,hepsi bu...
 
W

waree

Kullanıcı
9 Ocak 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
sadece şairane olsun diye dile getirilen bir cümle değil ama herneyse
evt evt durum değerlendirmesi anlıyorum
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Olsaydı keşke,diye iyi bir temennide bulunmuştum bende,o sözle alakalı...
 
W

waree

Kullanıcı
9 Ocak 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
keşke kelimesini o kdar çok duyoruz ki hangi temelde söylenildiğini algılıyamıyoruz 
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Bir daha keşke demeyiverirsem bi'şey olmaz heralde... Keşke,yukarıda da demeyiverseymişim :)
Bu son olsun... :)
 
W

waree

Kullanıcı
9 Ocak 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
fark etmez demişsin ha dememişsin algıyı değiştirmez nede olsa 
 
W

waree

Kullanıcı
9 Ocak 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
AB nükleer santrallerini test ediyor
Avrupa çapında test edilecek 143 nükleer santral için uygulanacak kriterler belirlendi.

BRÜKSEL - AB üyeleri Japonya'daki deprem ve tsunami felaketinin ardından Fukuşima santralinde görülen nükleer sızıntı üzerine kendi nükleer santrallerini mercek altına lıyor. Bu amaçla yapmayı kararlaştırılan stres testinde uygulanacak kriterler belirlendi.

AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, düzenlediği basın toplantısında, 1 Temmuz'dan itibaren AB'deki aktif 143 nükleer santralde gerçekleştirilecek stres testinde doğal felaketlere ve kazalara dayanıklılığın ölçüleceğini bildirdi.

Oettinger, AB üyelerinin mümkün olduğunca şeffaf olacak nükleer stres testinde terör saldırılarını dikkate almayacaklarını ve bu ihtimalin güvenlik makamlarınca ayrıca değerlendirileceğini söyledi.

AB Komisyonu, bu konuda yetki üye ülkelerde olsa da nükleer güvenliği artıracak yatırımların zor ya da çok masraflı olması halinde, testlerden başarısız çıkan santrallerin kapatılmasını istedi.

Çevre örgütü Greenpeace ise İngiltere, Fransa ve Çek Cumhuriyeti başta olmak üzere AB üyelerini nükleer stres testini "sulandırmakla" suçladı.

Greenpeace nükleer politika danışmanı Jan Haverkamp, "Testler tarafsız olmayacak, acil durum planlarını kapsamayacak ve terör tehdidine güvence getirilip getirilmediği konusunda bize bir şey söylemeyecek" dedi.

 
W

waree

Kullanıcı
9 Ocak 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Almanya nükleer enerjiden vazgeçti

Koalisyon partilerinin temsilcileri, dün gece geç saatlere kadar yaptıkları toplantıda nükleer santrallerin 2021 yılında tümüyle kapatılması, ancak incelemeler için 1 yıl daha opsiyon tanınmasını karara bağladı.

Yazının altındaki yorumuda eklemek istedim çok beyendim tamamen katılıyorum...

(Sayın Merkelin beceriksizliği. Eylemcilere mutfak tüpüyle meydan okusaydı eylemleri yasaklasaydı tutuklatsaydı medyayı tehdit etseydi bu noktaya gelmezdi. Kapattıkları santralleri biz alsak bari. İkinci el çıkma santral hesabı. Alman malı sağlam olur temiz kullanmışlardır. Ruslara çok para veriyoruz)

(radikal)



 
W

waree

Kullanıcı
9 Ocak 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
crt' Alıntı:
waree' Alıntı:
Almanya nükleer enerjiden vazgeçti
Haberlerde dinledim az önce ...Pek inanasım gelmedi...
Biraz beklemekte yarar görüyorum:)
Katılmakla beraber ...

Nükleer kabus Almanya'da Merkel'i sarstı: Yeşiller ilk kez seçim kazandı

Almanya'nın Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde bugün yapılan eyalet meclisi seçimlerinde, nükleer santrallerin bir an önce kapatılmasını isteyen Yeşiller Partisi her iki eyalette de oy oranını büyük ölçüde artırdı

Yeşiller Partisi ile SPD’nin 58 yıldan sonra ilk kez yeniden koalisyon hükümeti kurması beklenirken, eyalette ilk kez Yeşiller Partisinden Winfried Kretschmann’ın başbakan olabileceğine dikkat çekildi.

FDP Genel Başkanı ve Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, partisinin seçimlerde yenilgiye uğradığını belirterek, seçimlerin nükleer enerji politikası konusunda bir oylama niteliğinde olduğunu ve seçmenin mesajını aldıklarını söyledi.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, bu günün sadece sosyal demokratlar için değil, Almanya’da yaşayan tüm insanlar için güzel bir gün olduğunu belirterek, "Bugün nükleer enerjinin sonu ilan edilmiştir" dedi.

Almanya’da federal düzeyde iktidarda bulunan CDU ve FDP’nin, nükleer enerji politikasında geri adım atmak zorunda kalacağını ifade eden Gabriel, Japonya’da insanların acı çekmesini istemediklerini ancak Almanların bu felaketten gerekli sonucu çıkartığını kaydetti.

(Radikal  28/03/2011 )

Her ülke biz değil ya...
 
W

waree

Kullanıcı
9 Ocak 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
crt' Alıntı:
waree' Alıntı:
Her ülke biz değil ya...
Ülkemizi bu kadar da karalamaya gerek yoktur.!
İsterseniz bir de Faşist Hitler'i hatırlayın :)
Benim bahsetiğim halkın verdiği tepki ve sonuç alınması
Ülkemizde de o kadar eylem oluyor inslar 40 gündür  anadoluyu vermicez diye sokaktalar karadenizde  hesler doğuda hasankenyf munzur için sokaktalar ne değişiyor hiçbirsey sinop yetmiyormuş gibi birde mersinde  nükler santral kurulucakmış

Bknz
(İsviçre hükümeti, ülkedeki tüm nükleer santralleri aşamalı olarak kapatma kararı aldı.

İsviçre'de hali hazırda 5 nükleer santral bulunuyor. Bu santrallerin kullanım süreleri 2019 ila 2034 yılları arasında sona eriyor.

İsviçre hükümetinin aldığı karara göre, 50'nci yıllarını tamamlayan santrallerin yerine yenileri inşa edilmeyecek.

Japonya'daki Fukuşima felaketinin ardından nükleer karşıtı gösterilere sahne olan İsviçre'de, geçtiğimiz hafta 20 bin kişinin katıldığı bir eylemle protestolar doruk noktasına çıkmıştı.)

İnsanların yaptığı eylemlerin bir etkisi yok önemseyende  yok ülkemizde git gide geriye gidiyor,gazeteciler tutuklanıylor basılmamış kitaplar toplanıyor .bir kişinin sözüyle heykeller yıkılıyor bir kişinin sözüyle milyondolarlık stadt yaptırılıyor suçsuz bir sürü insan hapislerde çeşitli davalardan yargılanıyor ,öğrenciler parasız eğitim istedikleri için hapisteler ve en küçük eylemde yerlerde sürekleniyorlar,internetler kısıtlanıyor binlerce site engeleniyor ,muhalif herses susturuluyor ,kaset üzerinden siyaset yapılıyor ve daha onlarca örnek.

Soykırım sadece insları öldürmekle yapılmıyor doğayı yok etmekte soykırımdır. 

Doğru ülkemizi kötülememek lazım
Bide hitler var değil mi ne alakası var şimdi 1930- 1940 da yaşamıyoruz



 
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Canım benim dünyada helede ülkemde yaşamnan  her konu ve olaya en az senin kadar duyarlıyım ...
Neyse boş ver gitsin saykı yorum yapmadım.!
 
W

waree

Kullanıcı
9 Ocak 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Greenpeace’in A&G araştırma şirketine yaptırdığı geniş kapsamlı kamuoyu araştırmasına göre Türkiye halkının %64’u ve Mersin halkının ise %70’i nükleer santrale ‘hayır’ diyor.

Dünya nükleer enerjiden vazgeçiyor


Fukuşima’daki felaketten sonra pek çok ülke nükleer planlarını askıya aldı ya da iptal etti;

- Japonya 14 yeni reaktörün inşaatını iptal etti.

- İsviçre 3 yeni nükleer reaktör planını iptal etti ve 2034 yılına kadar nükleer santrallerini kapatacağını açıkladı.

- Almanya hükümeti 7 santrali kapattı ve 2022 yılına kadar da santrallerin aşamalı olarak devre dışı bırakılması planlanıyor.

- Çin hükümeti nükleer santral planlarını askıya aldı.

- İtalya’da nükleer santral kurulması konusu referanduma taşındı.

- Avrupa’da nükleer santrallere dayanıklılık testi uygulanıyor.

Türkiye Hükümeti ise Ecemiş fayının 20-25 km. yakınından geçen bir bölgede kurulması planlanan Akkuyu nükleer santrali planlarına devam ediyor. Japonya’da yaşanan felaketi deprem tetikledi ve sonrasında yakıt çubukları soğutulamadı. Benzer bir durumun Akkuyu’da yaşanmaması için Greenpeace Hükümet’ten bir an önce nükleer planlarını iptal etmesini ve tercihini enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjilerden yana kullanmasını talep ediyor
 
Üst