Nükleer atıklar fakir ülkelere..

  • Konbuyu başlatan crt
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde crt tarafından oluşturulan Nükleer atıklar fakir ülkelere.. başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,644 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Nükleer atıklar fakir ülkelere..
Konbuyu başlatan crt
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan crt
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul



*****************



Nükleer atıklar fakir ülkelere
01.06.2011

Nükleer santrallerin atıkların ne yapılacağı bu güne değin düşünülmemiş. TEPCO, Fukuşima'dan çıkartacağı 7 tondan fazla ağırlığa sahip uranyum ve plütonyumlu yakıt çubuklarını fakir bir ülkeye göndermenin hesaplarını yapıyor.

TEPCO, reaktörlerden çıkartılan uranyum yakıt çubuklarını ne yapacağını bilemiyor. Erimiş ve aşırı radyoaktif çubukların bazıları aşırı ölümcül plütonyum da içeriyorlar. Altı reaktördeki çubukların toplam ağırlığı 7 ton. Fukuşima satrali tamamen betonla kaplanmadan önce bu çubukların deprem bölgesi olan Japonya'dan taşınması gerekiyor.

TEPCO nükleer atığın tasfiyesi için 12 milyar dolarlık bütçe ayırdı. Bu amaçla Fransız nükleer tekeli Areva ile işbirliği yapan TEPCO nükleer atığın “işlenmesi” için bir merkez kurulması amacıyla gizlice üç Asya ülkesi ile görüştü: Kazakistan, Çin ve Moğolistan.

Çin, yönetimin nükleer sırları halktan ve hatta Çin'in üst düzey yöneticilerinden bile saklayabilme gücü nedeniyle aday ülke. Ancak Çin'de de gemilerle kalabalık limanlara getirilen nükleer atığın dikkat çekeceği ve fark edileceği düşünülüyor. Çin'de kamuoyu halihazırda sütte melamin, domuz etinde hormon, balıkta antibiyotik bulunması gibi nedenlerle bu tür konularda hassasiyet geliştirmiş durumda.

Daha az yoğun nüfuslu Kanada ve Avusturalya, geri dönüşüm de sağlayabilecekleri için aday ülkeler. Ancak bu ülkelerde de kitlesel eylemler olacağı için politikacıları atıkları almak istemeyeceklerdir.

Bu konuda plan yapmış olması beklenen UAEK'ın (Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu) nükleer atık konusunda herhangi bir çözüm politikası yok. Dünyada 453 sivil nükleer santralde 200 bin ton kadar nükleer atık var ve bugüne değin bir tek depolama tesisi bile kurulmadı.

Bu durumda aday ülke Moğolistan.

Ulan Bator'da kömür ve bakır işletilen maden ocakları mevcut ve bunlar devasa toksik tesisler. Dünyadaki 136. ekonomi olan Moğolistanın GSYİH'si 2010 yılında 5,8 milyar dolardı. O zaman 12 milyar dolar topraklarındaki bir delik için iyi bir karşılık olacaktır.

Ancak uranyumun 700 milyon yıllık yarı ömrü hesaplandığında bu yıllık 17 dolarlık bir kira bedeline karşılık geliyor.

 
Üst