Mülakatım Nasıl Geçti?

  • Konbuyu başlatan Bülent
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde İş Dünyası Yazıları kategorisinde Bülent tarafından oluşturulan Mülakatım Nasıl Geçti? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 8,860 kez görüntülenmiş, 10 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı İş Dünyası Yazıları
Konu Başlığı Mülakatım Nasıl Geçti?
Konbuyu başlatan Bülent
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan ölüdeniz
B

Bülent

Ve mülakatınız bitti. Görüşme salonundan çıkarken mülakatçı 10 üzerinden kaç aldığınızı söylese fena olmazdı, değil mi? Böyle bir lüksünüz olmadığına göre kendi performansınızı değerlendirmeyi öğrenmelisiniz ki, deneyiminiz size bir şeyler katsın.

Bu fırsatı tarafsız davranarak kullanın. Hazırlıklı ve çalışmış mıydınız, yoksa içinizden geldiği gibi cevaplar mı verdiniz? Daha çok hazırlansaydınız daha etkili olabilir miydiniz? Bir sonraki mülakata nasıl hazırlanmalısınız?

Mülakat sonrası yapabileceğiniz en yararlı işlerden biri hayıflanıp şikayet etmekten vazgeçmek olacaktır. Bunun yerine aracınıza binin ya da bir kafeye girin, kağıdı kalemi çıkarın ve ne olup bittiğini yazmaya koyulun. Bırakın fikirleriniz serbestçe aksın. Bitirince yazdıklarınızı katlayıp kaldırın. Bir kaç saat ya da bir gün sonra rahatlayıp olanları sindirince yazdıklarınızı tekrar gözden geçirin. Bu deneyimden neler öğrendiniz? Bir dahaki sefere neyi farklı yapacaksınız?

Performansınızı Değerlendirin
Birden ona kadar bir skalada kendinize kaç puan verirsiniz? (10 en yüksek puan)
Bu mülakatla ilgili genel tatmin kanaatim ________
Tam zamanında orada mıydım? _______
Sunuşum nasıldı - selamlama/el sıkışma/duruş? ______
Her zaman güvenli ve profesyonelce mi davrandım? _______
Nasıl konuştum – sakin, açık seçik, agresifleşmeden? __________
Sözsüz iletişimim nasıldı (beden dili)? _________
Zor soruların üstesinden kolayca geldim mi, yoksa beceriksizce çabalayıp durdum mu? _________
Mülakatçıyla iyi bir ilişki kurabildim mi? __________
Kuvvetli yönlerimden bahsettim mi? ________
Zayıf yönlerimden olumlu bir tavırla bahsettim mi? ______

Analiz
Nasıl geçmiş? Değerlendirmenizden memnun musunuz? Eğer puanlarınızın çoğu 5 ile 10 arasındaysa mülakatınızın olumlu geçtiğini düşünebilirsiniz. Düşük puanlara tekrar bakın – sorun neydi? Cevaplarınız ve tarzınız hakkında daha objektif bir geribildirim alabilmek için başka biriyle de soruların üzerinden geçebilirsiniz.

Toplamda kaç puan almış olursanız olun, unutmayın ki mülakatta ve sahne arkasın olanların bir kısmı sizin kontrol edemeyeceğiniz şeyler. Aklınızda bulunması gereken diğer bir şeyse etkileyici görüşmeler sürdürmenin öğrenilen ve geliştirilebilen bir beceri olduğudur.
Eğer bu görüşme umduğunuz kadar iyi geçmediyse sorunların üzerine eğilin. Zorlayıcı sorulara cevap bulmaya çalışın.

Performansınızı eleştirip başarı ve hatalarınızdan ders çıkararak bir sonraki mülakat için daha iyi hazırlanabilirsiniz. Sonuçta sadece görüşmelerinizde daha başarılı ve güvenli olmakla kalmayacak, aynı zamanda bu işin size uygun olup olmadığını da tarafsız bir gözle görebileceksiniz.

 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Artık bir iş aramıyorum ve sanırım herhangi bir mülakatta bulunmayacağım.
Ancak ilk iş başvurumda yaşadığımı paylaşmak isterim;

Kadro açığı olduğunu çok iyi bildiğim bir kuruma, elimde iki üniversite diploması ile başvurdum ve mülakat için randevu verdiler.
Kendime güvenimde tamdı.:)
Soruları zorlanmadan tatmin edici bir şekilde yanıtladım.
Odadan çıkarken mülakatı yapan Rektörle el sıkıştık, bana göz kırptı ve şunu söyledi;
"Görüşmemiz benim açımdan çok olumlu geçti, sizinle birlikte güzel şeyler yapabiliriz kanaatindeyim... ancak... keşke benimle konuşurken koltuğunuzda sabit otursaydınız! O kadar çok sağa sola döndürdünüz ki koltuğu, bir an konsantremi kaybeder gibi oldum!"
 
B

Bülent

Zynep' Alıntı:
keşke benimle konuşurken koltuğunuzda sabit otursaydınız! O kadar çok sağa sola döndürdünüz ki koltuğu, bir an konsantremi kaybeder gibi oldum!"
Heyecan mı?
 
B

bıldırcın

Teşekkürler..
Belki birgün lazım olur dursun bir köşede ;)
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Mülakat stresiyle nasıl başa çıkarsınız?




Mülakat stresiyle nasıl başa çıkarsınız?

Birçok iş arayan, stresi mülakatla eş anlamlı görüyor. İş arayanlar, mülakatı atlatana kadar stresli oluyor. İş görüşmesi için ne giyeceklerinden, sorulara ne yanıt vereceklerine kadar tüm ayrıntılar onlar için bir stres unsuru. Ancak iş arayanları en yoğun şekilde etkileyen stres türü, mülakat sırasındaki stres. Çünkü bu tür stres mülakatın kötü geçmesine sebep olabiliyor. Peki, görüşme sırasında sakinliğinizi nasıl koruyabilirsiniz? Birkaç basit teknikle bu sorunla başa çıkmak aslında çok kolay.

Zamanlama
Zaman her şey demek. Kendinizi büyük görüşme öncesi gereksiz yere ek strese sokmamak için görüşme randevunuzdan 10 dakika önce orada olmaya özen gösterin. Böylece mülakat stresinize bir de geç kalma telaşını eklememiş olursunuz. Örneğin iş görüşmesine giderken planlamadığınız bir trafikle karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden vaktinde hazırlanıp yola çıkmaya önem gösterin.
İş görüşmesine erken gitmek, her zaman için geç kalmaktan daha iyidir. Erken gittiğinizde, sakince oturup randevu saatinizi beklersiniz. Stersinizi yatıştırıp sakinleşmek için de biraz vaktiniz kalmış olur. Üstelik geç kalıp koşuşturduğunuzda, kalp atışlarınızın normale dönmesi bile birkaç dakikanızı alır. Görüşme öncesi 10 dakikanın sakinleşmek ve nefes almak için önemli bir fırsat olduğunu unutmayın ve bu fırsatı mutlaka kullanın.

Görüşme anınızı resmedin
Görüşme öncesinde, hayal gücünüzü kullanarak sakin ve olumlu bir mülakatta olduğunuzu düşünün. Gözünüzde görüşmeyi canlandırmak çok faydalı bir rahatlama tekniğidir. Bu yöntemi mülakattan önceki günler boyunca, hatta mülakata dakikalar kala bile kullanabilirsiniz. Gözlerinizi kapatıp derin bir nefes alın, ardından görüşme yapan kişinin sorularını kendinize güvenerek, kolaylıkla yanıtladığınızı düşünün. Bunu yaptığınızda mutlaka rahatlayacaksınız.

Rahatlayın!
Rahat adaylar kendilerine daha fazla güvenli görünürler. Siz de onlar gibi olmak istiyorsanız, aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz:
Sakin bir şekilde derin nefes alın ve yavaşça verin.
Otururken rahat bir pozisyon almaya çalışın. Kollarınızı ve bacaklarınızı rahat olduğunuzu belli edecek şekilde konumlandırın.
Yavaşça ve nefes alarak konuşun.
Ellerini ve çenenizi kasmayın, kendinizi sıkmayın.
Gülümseyin- gülümsemek bulaşıcıdır.
Aklınızdan olumlu düşünceler geçirin.

Paniğe kapılmayın
Hiçbir görüşmede her şey planlanan şekliyle yürümez. Sakin olmayı başardığınız zaman heyecan ve korkunuzu kontrol altına alırsınız. Böylelikle kontrolü ele alabilirsiniz. Paniğe kapıldığınızı hissettiğiniz an durun ve odaklanın. Kendinize sakin olmanızı söyleyin, derin nefes alın ve yeniden odaklanın. Bu olay görüşme anında başınıza gelirse yeniden odaklanarak görüşmenizi kurtarın. 10 saniyelik rahatlama ve tekrar odaklanma, kontrolü kazanmanıza neden olur. Üstelik bunu görüşmeyi yapan kişi çoğu zaman fark etmez bile.


Kaynak:kariyer.net

 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Allahtan mülakata girmeden işe alındım:)))
Yoksa ben bu stresle bildiğimi de unutuyorum, çok çok sevdiğim işimi kaybetmiş olacaktım belki de:)
 
Ö

ölüdeniz

Mülakatta başarı istiyorsan kendine olan güvenini karşıya ima etmesini bileceksin.(rahat olacaksın).gittiğin firma hakkında bilgi sahibi olacaksın. düzgün ve net bir dille sorulan sorulara cevap vereceksin.

Güzel  bir paylaşım dikkate alınması gereken bir konu paylaşımda emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederim
 
Üst