S
su perisi
Kullanıcı
- 4 Ocak 2007
- En iyi cevaplar
- 0
- 0
Mısırın bile nasıl patladığını araştıran uzmanlar, bunun müthiş bir mekanik mukavemete sahip kabuğundan kaynaklandığını belirledi.
Geçmişi 5 bin yılı bulan patlamış mısırın nasıl patladığı üzerinde araştırmalar yapan uzmanlar, mısır tanesinin içinin çok güzel bir ısı geçiş özelliğine sahip olduğunu, kabuğunun ise müthiş bir mekanik mukavemete sahip olduğunu belirledi. Mısırın etrafındaki kabuğun kalın ve su geçirmez özelliğe sahip olduğunu tespit eden araştırmacılar, ısının diğer mısır tanelerine oranla patlayan mısırda iki katı daha hızlı yayıldığını gördü.
Kalın kabuğun ısıtılmaya başlandığında mısırın içinde oluşan basınçlı su buharının giderek arttığını ve adeta dış kabuğun yırtılarak infilak ederek, mısırın patladığını gören araştırmacılar, patlayan tanenin ise eskisine oranan 30 misli büyüdüğünü belirledi.
Bu arada, araştırmacılar, bir mısır tanesinin ideal bir şekilde patlayabilmesi için, en az yüzde 14'ünün su olması gerektiğini kaydederek, bunun altındaki su oranına sahip tanelerde kısmen patlama olacağını, istenilen sonucu vermeyeceğini ifade etti.
Ayrıca mısır tanesinin iğne ile delinmesi halinde ise patlamanın gerçekleşmeyeceği belirtildi.
İHA