Kazanma şekline ve insanların kişiye bakış açısına göre değişir.
Bir takım şeyleri hiç emek harcamadan, uğraşmadan elde ettiyseniz, değişme gözlenir. Çünkü ulaştığın o noktada nasıl davranman gerektiğini bilmiyorsun. O noktaya ulaşırken hangi yollardan geçilir,neler yapılır, kime nasıl davranılır nasıl davranılmaz bilmiyorsun. O yüzden ulaştığın mevki ve zenginliğin sana müthiç bir güç sağladığını, herşeyi yapabileceğini, artık hiç bir şeyin eskisi gibi olmaması gerektiğini düşünüyorsun ki , uzun zamandır da bunun hayalini kurmuştun çünkü.
Çoğu insan zengin olmayı, kariyerinde yüksek yerlere ulaşmayı vs vs. ister. Bu noktaya tepeden inenlerin ise hali ortadadır.
Bir diğer husus ise olaya bakış açısı. Değiştim belki evet ama kime göre neye göre değiştim ? Benim değişip değişmediğimin yorumlama hakkına sahip olan kişiler kim ?
Şimdi bana deseler ki gel seni başbakan yapacağız, ağzım açık etrafa bakarım. Daha düne kadar bir işletmede işler nasıl dönüyor, faturalar nasıl kesilir, müşteri nedir ne değildir bilmeyen beni başbakan yapsalar; büyük ihtimal çoğunuzu ( bir kaçınız hariç tabi ki) tanımam. Başbakanım ben, boru değilim.
Çoğunuzu arayıp sormam, başka işlerle ilgilenirim. Sonra da dersiniz ki vay efendim Harun değişti, başbakan oldu ya havalandı. Değil efendim. Öyle değil işte. Ne kadar yükselirsen o kadar farklı şeyle meşgul oluyorsun. Ailene ayıracak vaktin bile kalmıyor bazen. Önemli olan bunun farkına varmak ve insanlara aslında değişmediğini göstermek. Ben aynı benim, sadece yaptığım işler değişti.
İnsan zengin olunca illaki değişecektir. Düşünsene her istediğini alıyorsun. Önemli olan bu zenginliğini etrafındakilerin gözüne sokmamak, onları hor görmemek, yine arkadaşlarına takılmak demeyeceğim tabi ki. Neden ? Çünkü belli bir paraya sahip olduğunda tanıdığın kişiler, bulunduğun çevre, takıldığın mekanlarda değişir. Şimdi çok zengin birisiyle arkadaş olduğunu düşünelim. Bu kişi durmadan para harcıyor olsun. Sen bu kişiye ayak uyduramazsın. O kişi de sana uyduramaz. Adam parası var ama değişmeyecek aynı kalacak diye bizle takılmak zorunda değil. İstediği gibi yer, gezer tozar beni bağlamaz. Ben de ona "dostum sen çok değiştin artık bizim kahveye gelip çay içmiyorsun" diyemem. Adama bir şans doğmuş, hayatını istediği gibi yaşayacak. Yaşasın da. Ama sonra dönüp dolaşıp bizim kahveye gelirse, o bizim yine dostumuzdur ağırlarız değil mi
Şu an bizim patronla aynı odada çalışıyorum. Diyelim ki işler çok süper gitti, yeni binamıza taşındık herkesin ayrı odası falan oldu. Sonra bir baktım o da ne ? Patronun kendine özel odası var ,bense diğerleriyle aynı yerde çalışıyorum. Ee şimdi bu adam değişti mi ? Napsın bizle mi takılsın. Hakkı adamın, tabiki kendine özel odası,deri koltuğu, içinde turuncu balıkların yüzdüğü bir akvaryumu olacak. Belki mini golf sahası bile koyar odasına ( Zaten tekneyle yüzüyor ). Yapsın kimene, ben kendime bakarım. Hem madem değişmeyeceğiz , aynı kalacağız, aynı şeyleri yapacağız, aynı her şey aynı, ne diye o zaman durmadan yükselmek için çabalıyoruz. Herkes otursun oturduğu yer de değişmesin.
Bu değişim her yer de vardır. Ülkeler arasında vardır, arabalar arasında vardır, hayvanlar arasında vardır, vardır oğlu vardır yani.
Hem değişen değişir banane ya. Çok da tın öff.
.Evet bu yazıdan hiç bir şey anlamadığınızın farkındayım zira ben de anlamadım. Değiştim mi ne ?