MATEMATİKTEN HAYAT DERSLERİ
İnsanlık tarihinde en büyük icat ne diye sorarsam ne dersiniz ? Genel olarak böyle bir tanı beyinlerimize tam oturtulmamış olduğundan dolayı herkes için değişkenlik içeren bir soru olurdu fakat bana sorarsanız ‘rakam’ diye cevap veririm ve rakamlarla paralel keşfedilen MATEMATİK.
Matematik ve tarihçesi hakkında kesin bilgiler yok tabi ama insanlığın doğuşuyla paralel doğduğu tahmin ediliyor. Çünkü matematik insanın her saniyesini kapsıyor ve her alanda kullanımı mevcut . Mesela temel matematik kurallarından yola çıkarak hayata dair nasıl adım atmanız gerektiğini inceleyelim hepimizin bildiği ve çok azımızın uyguladığı bir yöntem.
Hayat bize hep ilerlemeyi öğretir ; ebeveynlerimiz , öğretmenlerimiz , yakınımızdaki büyükler , sistem , kapitalizm… Bana sorarsanız da harfi harfine aynı şeyleri söylerim. Neyse matematik diyorduk dediğim gibi temel matematik işlemlerinden yola çıkarak hayata dair gerçekleri ele alalım. Bunlar nelerdir isterseniz önce bu terimlerden bahsedeyim ‘ toplama , çıkarma , çarpma ve bölme ‘ sanırım bunlar hakkında açıklama yapmama gerek yok bu yazıyı okuyabilen istinasız herkes bunlar hakkında bilgiye sahip.
Hayat bize toplama işlemi gibi ilerlememizi öğütler adım adım çıkmayı, koşmamayı onun yerine yürümeyi gerekirse emeklemeyi. İsterseniz bunu biraz matematikle doğru bilgi haline getirelim. İki farklı pozitif doğal sayı düşünün mesela 4 ve 6 olsun bu 4 ve 6 ile temel işlemlerden hangisini kullanarak en büyük sayıyı elde ederiz diye sorsam sanırım çarpma işlemi kullanılması gerektiğini çıkartabilirsiniz. 4 ve 6 nın çarpımı 24 eder bu hayatta ilerlemek adına eşittir koşmak diyebiliriz. 4 ve 6 yı toplarsak 10 eder bunu da yürümek hatta emeklemek diyelim çünkü işlem yapılan değerler arttıkça elde edilen sonuçta yüksek miktarda artar.
Evet dedik ki koşma çarpma işlemi anlamına yürüme toplama işlemi anlamına geliyor. Aslında çarpma işlemi her insana daha cazip gelir çünkü biz insanlar tükenmek bilmeyen isteme arzusu besleriz. Bu arzuyu bile doyuramayız. Ama şunu asla unutmamalıyız ki hayat karşımıza her zaman işlem yapmak için pozitif sayı çıkartmaz. Çarpma işlemiyle yaptığınız o kadar işlem o kadar büyük sayılar ufacık bir negatif sayıyla sizi başladığınızdan daha kötü duruma düşürür. Mesela o kadar işlem yaptık ve sonucu milyon hatta milyarlarla belirtilen bir sonuç bulduk diyelim karşınıza ‘-1’ geldiğinden o kadar sayının hiçbir anlamı kalmaz ve sonuç artık eksilerle ifade edilir. Bunun için hayatta ilerlerken çarpma işlemi kullanmak çok tehlikelidir. Bunun yerine yavaş ve tehlikesi çarpmaya göre çok çok az olan toplama işlemini kullanmalıyız ki karşımıza negatif bir sayı geldiğinde bizi çok etkilemesin. Yavaş yavaş ilerlemeliyiz ki hayata dair kazanımlarımızı birden bire kaybetmeyelim karşımıza ufacık engel çıktığında telafi edilemez yaralar almayalım.