D
dideM
Kullanıcı
Marmara ürkütüyor
Bilim adamları, Marmara Denizi’nde kirlilik sonucu ortaya çıkan ve balıkçıların “salya” adını verdiği sümüksü yapının, midye ve istiridye gibi canlıların tamamını yok ettiğini tespit etti
Marmara Denizi’nde her yıl canlı yaşamını izleyen bir grup bilim adamı, ürkütücü bulgular elde ettiklerini belirterek, “acilen önlem alınması” uyarısında bulundular. Artık, Marmara Denizi’nde ekonomik değeri olan hiçbir canlının yaşamadığını vurgulayan bilim adamları, kirlilik sonucu ortaya çıkan ve balıkçıların “salya” adını verdiği sümük kıvamındaki yapının, midye ve istiridye gibi canlıların neredeyse tamamını yok ettiğini tespit ettiler.
‘Canlı hayatı bitecek’
Sevinç ve Erdal İnönü Vakfı bünyesinde yürütülen “Marmara Denizi’nin Değişen Oşinografik Şartlarının İzlenmesi” projesinin 2008 sonuçları dün İstanbul Barosu Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
Marmara Denizi’nde canlı hayatının bitme noktasına geldiğini vurgulayan ekip lideri Hidrobiyolog M.Levent Artüz, acilen önlem alınmadığı taktirde tamamen bitebileceği uyarısında bulundu. Artüz, pek çok farklı noktada yürütülen son araştırmada elde ettikleri en önemli bulgunun Marmara’da geçen yıl oluşmaya başlayan ve balıkçıların “Salya” adını verdikleri bir yapının hızla artması olduğuna dikkat çekti. Artyüz, “Kirlilikle oluşan sümük kıvamındaki bu yapının denize ciddi zararlar verdiği sonucuna vardık. Yapının çökerek özellikle midye, istiridye, yumuşak mercanlar gibi yer değiştiremeyen canlıları neredeyse tümüyle yok ettiğini saptadık. Bu yok oluşa bağlı olarak Marmara Denizi’nin dip yapısında köklü bir değişimin gerçekleştiğini ve bu buna bağlı olarak da denizyıldızı, deniz kestanesi ve deniz hıyarı gibi derisidikenlilerde anormal artışlar yaşanmaya başladı” dedi. Artyüz, “Çevre mevzuatının tavizsiz uygulanması Marmara’yı kurtarmaya yeter” dedi.
‘143 balık türü vardı’
Marmara Denizi’nde yakın zamana kadar 143 balık türünün yaşadığını hatırlatan Artyüz, “Kılıçbalığı, Mercan, Kırlangıç, Kalkan balığı Marmara’da sık görülen türlerdi. Bugün ekonomik değeri olan hiçbir balık türü Marmara’da yaşamıyor. Sadece palamut, lüfer ve istavrit gibi Karadeniz’den geçiş yapan balıklar var” diye konuştu.
www.milliyet.com.tr