Lunaparklar ne kadar güvenli?

• Konbuyu başlatan crt
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde crt tarafından oluşturulan Lunaparklar ne kadar güvenli? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,908 kez görüntülenmiş, 4 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Lunaparklar ne kadar güvenli?
Konbuyu başlatan crt
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan cantuuu
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul

Lunaparklar ne kadar güvenli?
MMO Başkanı Çakar'a göre, denetim zafiyeti var. !

reklam TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, lunapark ve eğlence mekanlarının güvenliğinin sadece ruhsat aşamasında kontrol edildiğine dair yetersiz bir evrak isteyerek, daha sonra kontrollerin düzenli aralıklarla yapılıp yapılmadığını takip etmeden sağlanamayacağını belirtti.

Çakar, yaptığı yazılı açıklamada, lunapark ve eğlence alanlarında gerçekleşen ölümlü kazaların denetimsizliğin boyutlarını ortaya koyduğunu vurguladı.

Yaz aylarının gelmesiyle birçok insanın, başta çocuklar olmak üzere aileleriyle birlikte gittiği, sabit veya mobil lunaparklar ile eğlence mekanlarının dolmaya başladığına dikkati çeken Çakar, Trabzon, Adıyaman, İstanbul Küçükçekmece ve Balıkesir'deki lunapark ve eğlence alanlarında gerçekleşen ölümlü kazaların gelecek günlerde yaşanacak olası kazaların habercisi olduğunu kaydetti.

Sayıları her geçen gün artan bu eğlence alanlarında kullanılan ''discovery'', ''hızlı tren'', ''gondol'' gibi eğlence makinelerinin periyodik kontrollerinin yapılması ve emniyet aksamlarının test edilmesi gerektiğine işaret eden Çakar, bu kontrollerin sürelerinin ilgili mevzuatlarda ve standartlarda açıkça belirtildiğini ifade etti.

Aylık ve yıllık olarak kontrollerin yapılmasının yanı sıra günlük olarak da işletmeye alınmadan önce tüm emniyet tedbirlerinin kontrol edilerek çalıştırma işleminin yapılması gerektiğini vurgulayan Çakar, bu kontrollerin de kayıt altına alınması gerektiğini bildirdi.

Çakar, açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:

''Sadece ruhsat aşamasında kontrol edildiğine dair yetersiz bir evrak isteyerek, daha sonra kontrollerin düzenli aralıklarla yapılıp yapılmadığını takip etmeden bu yerlerin güvenlikleri sağlanamaz. Bu nedenle yaşanan veya yaşanacak kazalarda sorumlular bellidir. İlk kurulum, bakım, onarım ve işletme giderlerini kar hırsıyla yanlış bir 'maliyet' anlayışıyla göze almayarak can ve mal güvenliğini ihlal edenlerle halen denetim mekanizmalarını çalıştırmayan ve bu kazalar sonucunda meydana gelen ölümleri seyretmekle yetinen, kendilerinde suç olmadığını belirten yetkilileri uyarıyoruz.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası olarak 150 noktada uzman makine mühendislerine dayalı örgütlü yapımızla denetim faaliyetlerinde elde ettiğimiz bilgi ve birikimi paylaşmak, tüm birimlerimizde iş yeri ruhsatı düzenlenmesi aşamasında görev almaya, eğlence makinelerinin operatör ve bakım personelinin eğitimlerini düzenlemeye ve makinelerin sağlıklı ve güvenli kullanımı için mevzuatta tanımlı periyodik kontrollerinin yapılmasında kamu adına ve kamu güvenliği için görev almaya hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşırız. Bunun yanı sıra ilgili bakanlıkları ve yerel yönetimleri acil tedbir almak üzere mevzuat düzenlemesi yapılması konusunda göreve çağırıyor ve çözümün 'kamusal denetim' olduğunu hatırlatıyoruz.''

P

prenses35

Kullanıcı
23 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
36
İzmir
Bence hiç güvenli değil.İnsanlar eğlenmek için giderken talihsizlik! üzerine ölümle burun buruna geliyorlar.
Lunaparklar benim eğlence anlayışıma uymuyor-artık-

M

M

Kullanıcı
31 Tem 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Güvenlik önlemleri alınmadığı taktırde  ölümler artıcak gibi geliyor bana :-[  böyle haberleri duydugumdan beri gitmiyorum

C

cantuuu

Kullanıcı
19 Mar 2011
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Aslında hepsi bir döngü. Bu döngünün başlangıcı ise toplumun refah düzeyi.

Şimdi lunaparka neden gidilir? -Eğlenmek için.

Peki gidince bu eylemi parasız gerçekleştirebilir miyiz?  -Hayır.

Peki toplumumuzda kaç kişi lunaparka para harcayacak konumda? - Gözlemlediğim kadarıyla çok az bir kesim.

Peki para girdisi olmazsa bakım vs çalışmaları olacak mı? -Hayır.

Eğer tolum olarak yeme, içme, barınma ve sağlık konularında iyi durumda olsaydık bundan bir sonraki aşama eğlence kısmında gelişmiş olacaktık yani kişiler buna talep edecekti ve doğal olarak hizmet kalitesi yükselecekti.

Yani bizler asıl ihtiyaçlarımızı (yeme-içme-barınma) zor karşılarken eğlenceye verecek paramız yok. Bu döngüyü bize zorla dayattılar bu da bizim suçumuz değil. Bu konu hakkında küçük araştırmam olmuştu. Dünya çapında çok güzel örnekleri var. Hem eğitici hem eğlendirici lunaparklar var.
Ancak ülkem adına bildiğim tek şey var;

Türkiye'de asla güvenli değil.