Köy Enstitülerinin Efsanevi Hocası..

  • Konbuyu başlatan crt
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde crt tarafından oluşturulan Köy Enstitülerinin Efsanevi Hocası.. başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,590 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Köy Enstitülerinin Efsanevi Hocası..
Konbuyu başlatan crt
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan crt
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul





***************


Köy Enstitülerinin Efsanevi Hocası



Köy Enstitülerinin efsane hocası,  eğitimbilimci, köy enstitülerinin mimarı ve dönemin İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç adına “İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı” kuruldu.

İsmail Hakkı Tonguç’un varisi Engin Tonguç tarafından Ankara’da kurulan vakıf ise şu şekilde hizmet vermeye başlamıştır:

“Cumhuriyet döneminin önemli eğitimcilerinden İsmail Hakkı Tonguç (1893-1960) tarafından intikal etmiş olan her türlü belge, kitap, her türlü yazılı metin, fotoğraflar, film ve ses kayıtları ile kişisel eşyalar ile herkesin yararlanabileceği bir kütüphane oluşturulmuştur.

Bu birikim, kendisinin kuruluşlarında önemli rol oynamış olduğu Köy Enstitüleri başta olmak üzere, tüm çalışmaların doğru değerlendirilmesi, yorumlanması ve anlaşılması için önemli bir başvuru kaynağıdır.

Belgeliğin bu niteliği ile gelecek kuşaklara bozulmadan, kaybolmadan ulaştırılması, o dönemin tüm eğitim hareketlerinin, atılımlarının da belgelere dayanarak bilinmesi için önem taşımaktadır. İsmail Hakkı Tonguç'un çalışmaları ve özellikle köy enstitüleri konularında yapılan, yapılması planlanan çalışmaları izlemek, üretilen bilgi ve değerleri derlemek, incelemek, sonuçları paylaşmak vakfın esas amacını taşımaktadır.

Bir dizi çalışmanın yanı sıra vakıf, burs da verecek. Vakıf ayrıca, “Tonguç Armağanları" adı altında bir de ödül verecek.

Kaynak:(ANKA)
 
Üst