kişisel gelişimim için önerilerinizi rica ediyorum

• Konbuyu başlatan baharder
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde baharder tarafından oluşturulan kişisel gelişimim için önerilerinizi rica ediyorum başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 6,798 kez görüntülenmiş, 24 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı kişisel gelişimim için önerilerinizi rica ediyorum
Konbuyu başlatan baharder
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Soul
B

baharder

Kullanıcı
18 Ara 2010
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
merhaba adım bahar 29 yaşındayım ilkokul mezunuyum hiç kimseyle hiç bir konuda tartışamıyorum kendimi ifade edemiyorum bu yüzden kendimi geliştirmeye karar verdim. Bir gün internette gezerken ücretsiz online bilgisayar kursu olduğunu gördüm ve öğrenmeye karar verdim.. Her gün bir bölümü okuyarak ve yazarak çalışıyorum ama defteri kapattığım an herşeyi unutuyorum tekrar yapmama rağmen aklımda hiç bir şey kalmıyor.. Bu yüzden psikolojim çok bozuldu eğitimim olmadığı için işde bulamıyorum. Öz güvenimi kaybettim..Hatta her gün beyin egzersizi yapıyorum haber sayfalarına üye oluyorum, araştırıyorum fakat yine aklımda hiç bişey kalmıyor.. Şu an şiddetli psikolojik çöküntü yaşıyorum.. Lütfen bana yardımcı olun..Teşekkürler..

T

turtur

Kullanıcı
8 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Hafıza kaybı iç dünyada istenmeyen olaylar yüzünden kaynaklanıyor olabilir...Aile ve en sevdiğin diğer insanlarla aranız nasıl peki?

B

baharder

Kullanıcı
18 Ara 2010
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
aslını isterseniz aile hayatım çok karışık çocukluktan beri annemi hiç görmedim babamda hiç babalık yapmadı halam ve enişteme anne baba dedim 9 yaşımda bana bunları söylediler ondan sonrada her şey çorap söküğü gibi ...

B

baharder

Kullanıcı
18 Ara 2010
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
arkadaş çevrem yok çünki her arkadaşımdan bir zarar gördüm o yüzden arkadaşlık kurmak istemiyorum ve bende nasıl bir şans varsa hep karşıma yanlış insanlar çıkıyor anlayamadım bir türlü..

G

gcatar

Kullanıcı
25 Ara 2010
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
ÖZGÜVEN NASIL KAZANILIR?

Özgüven önemli bir kişisel özelliktir; yaşamla baş etmemizi ve sorunlarla gerçekçi bir şekilde mücadele etmemizi sağlar ve zorluklara dayanmamızı kolaylaştırır. Özgüven kazanma süreci, yaşamın önemli zorlukları ile başa çıkma gücüne sahip ve mutlu olmaya layık bir kişi olma deneyimidir.

Özgüven insana güç verir, enerjisini artırır ve daha fazla çaba göstermeye özendirir. Başarı için ilham kaynağıdır. Başarılarımızla gurur duymamızı ve onlardan keyif almamızı sağlar.

Bizim yaklaşımımıza bağlı olarak başka insanlar ve dışımızdaki olaylar özgüvenimizi yükseltebilir ya da bitirebilirler. Yaşama özgüvenli bir şekilde yaklaşmak ve bunu sürdürmek önemlidir. Ancak, aşırı bir güven duygusu ile hareket ederek kendimizi ve diğer insanları tedirgin etme riskini de almamak gerekir.

Özgüvenimiz olmadığında işleri yapabilme yeteneğimizden emin olamayız. Gerekli beceriye ve deneyime sahip olduğumuzu bildiğimiz halde daha önce hiç yapmadığımız bir işle karşılaştığımızda endişeleniriz. Birçok durumda, özellikle karar vermemiz, inisiyatif kullanmamız veya yeni insanları işin içine katmamız gereken durumlarda rahatsız ve huzursuz oluruz.

Buna karşın, aşırı bir güven duygusu içinde davrandığımızda; sınırlarımız olduğunu kabul etmek istemeyiz, yeteneklerimiz hakkında gerçekçi olmayan düşüncelere kapılırız. Üzerimize aşırı iş yükü alırız, böylece her zaman iyi iş yapamayız. En iyiyi bizim bildiğimizi düşünürüz, önerileri göz ardı ederiz, bize yardım etmek isteyenleri de genellikle reddederiz.

Olması gereken düzeyde bir özgüvene sahip bulunduğumuzda ise; en iyi için çaba göstereceğimizi ve kabul edilebilir bir sonuç ortaya koyacağımızı bilerek işleri ele alırız. Bir işi yapamadığımızda mazeret üretmek yerine yeniden denemeye başlarız. İlk seferinde tümüyle doğru olarak anlamadığımız ya da yapamadığımız bir işin dünyanın sonu anlamına gelmediğini biliriz. Hatalarımızı dert etmek yerine onlardan ders almasını becerebiliriz. Bir çok durumla ve sorunla daha iyi baş edebiliriz.

Özgüven hedeflerimizin peşinden giderken bize güç verir. Başarılarımızla doyum ve rahatlık hissetmemize izin verir. Özgüvenimizin güçlü olması durumunda başarı bize doğal ve doğru gelir.

Birçoğumuz, belirli zamanlarda, belirli insanlarla ve belirli durumlarda kendimizi güvenli hissederken bazı durumlarda, zamanlarda ve bazı insanların karşısında özgüvenimizi yitiririz. Kendimize olan güven duygumuzu nelerin etkilediğini doğru anlamamız gerekir.

Bunun için şu soruları kendimize sormalıyız ve dürüst cevaplar vermeliyiz.

Ø Kendimize en çok güvendiğimiz zamanlar hangileridir? Yeteneklerimizden emin olduğumuz ve kendimizi en rahat hissettiğimiz durumlar nelerdir?

Ø Karşısında özgüvenimizin en yüksek olduğunu düşündüğümüz insanlar kimlerdir? Niçin?

Ø Onlar, bize özgüvenimizi artıracak ne söylüyorlar veya ne yapıyorlar?

Ø Ne zaman kendimize olan güvenimizin en düşük olduğunu hissediyoruz?

Ø Özgüvenimizi azaltanlar nelerdir? Hangi insanlar ve hangi durumlar bizim kendimizi güvensiz hissetmemize neden oluyor? Söylenen ya da yapılanlar nelerdir?

Bu sorulara cevap verirken hazır olmadığınız yeni durumlardan ya da kıyafetinizin ve dış görünümünüzün iyi olduğu zamanlardan söz edebilirsiniz. Özgüven, çoğunlukla, kendimizi nasıl hazırladığımız ve kendimizi nasıl gördüğümüz ile ilgilidir. Özgüven gelip giden, azalıp artan bir duygudur. Bazı günler kendimizi diğer günlere göre daha güvenli ve güçlü hissederiz. Bazı günlerde de kendimizi arkadaşlarımızın yanında yetersiz hissederiz veya kendi yeteneklerimizi sürekli olarak onlarınki ile kıyasladığımız durumlar yaşarız.

Özgüvenimizin zayıfladığı durumlarda yapabileceğimiz ilk iş, hiç kimsenin mükemmel olmadığını kabul etmektir. Belki, başka insanların sizin sahip olmadığınız becerileri vardır. Ancak, siz de büyük olasılıkla onların yapamadığı bazı şeyleri yapabiliyorsunuz.

Özellikle, onlarla rekabet edebileceğiniz alanlarda kendi yeteneklerinizi geliştirmeye odaklanın. Tüm yapabileceklerinizi aklınıza getirin, yapamayacaklarınız için fazlaca endişelenmeyin, onlara takılıp kalmayın.

Özgüveni artırmanın iyi bir yolu, yaşamdaki başarılarımızı hatırlamaktır. Sahip olduğumuz tüm yeteneklerimizi, iyi kullandığımız becerilerimizi aklımıza getirelim ve güvenli davranarak kazançlı çıktığımız zamanları hatırlayalım.

Eğer, siz de özgüveninizi kazanmak ve geliştirmek istiyorsanız, yeteneklerinizi önemseyin ve kabuğunuzdan çıkın. Daha rahat ve girişken davranmayı öğrenin. Fikirlerinizi daha sesli ifade edin. Sorumluluklar alın. İş yaşamınızda karar alma süreçlerinde ve uygulamalarda daha aktif olarak kendinizi gösterin. Enerjik olmak için bu tür insanları kendinize örnek alın. Cesaretli olun, hata yapmaktan korkmayın. Başarısızlıkların birer ders olduğunu ya da başarı yolunda küçük molalar olduğunu düşünün. Elde ettiğiniz her başarıyla özgüveninizin arttığını göreceksiniz

Not: Alıntıdır.

B

baharder

Kullanıcı
18 Ara 2010
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
galiba ben kendime olan öz güvenimi kaybettim nasıl kazanacağımıda bilmiyorum alıntı için teşekkürler...

T

turtur

Kullanıcı
8 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Aslında söylenecek çok söz var.burdan söylenecek 2 sözle herşeyi halledemeyiz.eğer imkanınız varsa bi uzmana başvurmanızı dilerim.Sakin ve özgüven dolu kalmak,duaları eksik etmemek en iyi tavsiye gibi görünüyor şimdi sizin için..Güçlü olun ve kendi ailenizi kurup(evlilik) daha sağlam adımlar atmayı deneyin...

Ö

özlem112

Kullanıcı
6 Mar 2009
En iyi cevaplar
0
0
insanlar hayatlarında mutlaka çok zor anlar geçirmiştir.Bence özgüven ilk önce kendini sevmekle ve değer vermekle başlar.Kendini hiç bir şekilde insan küçük görmemeli.Çünkü her insan mutlaka başka birine başka şeyler katar.isterse ilkokul mezunu olsun isterse üniverse mezunu..İnsanlar düşünebilen varlıklar olduğu için diğer canlılardan özellerdir.B u özel oluşun seni zaten farklı kılyor.Hayatımızdaki bu olumsuzluklar bizi daha güçlenidrmeli.Çünkü bazılarımız daha büyük sınavlar geçiriyoruz.Sanırım sizinkide öyle olmuş.Ama bence siz daha sanslı ve güçlüsünüz.Eminim özgüveninzde çoğu kişiden yüksektir.Ama tavsiyem özgüven konusuna takılp kalmyın.Siz zaten elinizden geldği şekliyle kendinzi geliştrmeye çalıyorsunuz.Bence içinizde var olan sansı ve güçünüzü bulun.Buda çok zor değil kendinizi asla küçük göremyin kendiniz sevin ve şükredin.Göreceksinz ki hisetğiniz .diledikleriniz,hayaleriniz  zaten sizin  kimliğinizi oluşturcaktır.Bence zihninizi çok yormayın.Çünkü çok ısrar ve takıntılar kişide çözümsüz soru işretleri yaratır.

Ö

özlem112

Kullanıcı
6 Mar 2009
En iyi cevaplar
0
0
:) teşşekürler.Ben arkaşıma bunu tavsiye edeyorum.Çünkü pskoljide birşeyi beynimizde ne kadar büytürsek bu iyi ya da kötü şekilde bizi etkiler.Sanırm Bahar hanımın bu özgüven sorunu onda aslında özgüven problemi geliştirmeye başlamış.Kendimizi nasıl görürsek nasıl deger verirsek dış dünyaya öyle yansıtırz.Karşımızdakilerde zayıf yönmüzle genellikle bizi yargılarlar.hem iç dünyamız hem dış dünyamız bizi böylece bu sönük kalıb içersine şıkıştırp bırakıverir. siz ilk önce içinizdeki sizi böyle küçükleştren o duyguyu söylecene kovuverin:)sonrada nerye saklanmışsa o güçlü nerde nasıl davrancığını bilen ve herzmnda öyle olan bahar hanıma bir nefes verin.sonrada kendinize hedefler velirleyin.İLKOKUL MEZUNUYUM DEMİŞSİNİZ.açık ögretimden okul bitirin.Benim çevrem böyle tanıdıgım çok kişi var.Eminim ki sizde başrabilirsiniz.herşey gönlünüzce olur inşallAH.
    inanan insanın en büyük silahı sabır ve duadır:)

B

baharder

Kullanıcı
18 Ara 2010
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
arkadaşlar hepinize çok teşekkürler bana cesaret verdiniz. umudumu hiç bi zaman yitirmedim ama özlem arkadaşımızın dediği gibi gerçekten çok zor sınavlardan geçtim halada devam ediyor. böyle olaylar yaşadıkça insan öz güvenini kaybediyor ardından hafızasını da kaybediyor. dışarıdan okuma fikri çok güzel ama ya başaramazsam korkusu beni geri itiyor. yani kısacası okuduğum, yazdığım herşeyi unutuyorum ..2 evlilik yaptım 2 tane oğlum var evliliklerimden hayır görmedim.. bu yüzden allah üçüncüyü nasip etmesin diyorum.. belki evliliklerimde yaşadığım sıkıntılarda hafızamı zayıflattı, özgüvenimi kaybettim ama ne yaparsam yapayım kendime gelemiyorum :'(

T

turtur

Kullanıcı
8 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Hadi biraz daha gayret diyelim ozaman . "  ne kadar çaresiz olursan ol inadına hayata tutun  " 

E

eniseoz

Kullanıcı
27 Eyl 2010
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Bahar arkadaşım bence yapman gereken en doğru şey psikolojik destek almak olucaktır eminim çok daha faydalı olucaktır üstelik maddi imkanlarını zorlamadan da destek alabileceğin kurumlar var örneğin kadın sağlığı merkezlerinden ücretsiz yardım alabilirsiniz

S

saniye1

Kullanıcı
17 Ocak 2011
En iyi cevaplar
0
0
Adana
svgili bahar arkadaşım hayat ne olursa olsun yaşanmaya değer bunu unutma.yaşadiğımız her şeyden ders çıkarmaya bakmalıyız önemli olan bu eğer sen kendine güvenmezsen mutlu olamazsın öncelikli olarak kendini düşün kendine değer ver ve kimseye hakkettiğinden fazla değer verme yoksa daha fazla üzülürsün.umarım hersey istediğin gibi olur.daha fazla kendini üzme ve kendin için bi an önce harekete geç...

G

gcatar

Kullanıcı
25 Ara 2010
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Bahar arkadaş Erdal Demirkıran ın Ben dünyanın en akıllı insanıyım kitabını okumanı tavsiye ederim. ;)

G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Evet hayat adil değil ve herkesin kendince zorlukları var. Ama en önemlisi bunu farketmek ve mücadele etmek.
Sende bunun farkındasın Baharder. Bana göre tabi bu yazdıklarım ama artık her cümlene olumsuz yakınmalardan vazgeçerek başlamalısın. Bak dediğin gibi gazeteleri araştırıyormuşsun, internetide kullanıyorsun, kendini aşman için hiçbir neden yok. Yeter ki kendin önce buna inan ve çevrendekilerin sana inanmasını bekleme, yoluna devam et.
Mümin Sekman kitaplarını okuyarak da yola devam edebilirsin. :)
Durmak yok... :)

B

baharder

Kullanıcı
18 Ara 2010
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
evet çok zor olaylar yaşadım ve psikolojik destek almak içinde çok geç kaldım tavsiyene uyucam eniseoz kardeşim..insanlara haddinden fazla değer veriyorum ve hep üzülen ben oluyorum haklısın saniye arkadaşım ama ne yaptıysam değiştiremedim doğamda var sanırım tabiki değişmez diyede bir şey yok aydınlattığın için sağol.. kitap okuma fikri çok güzel bundan sonra daha çok kitap okuyacağım gülşah arkadaşım sana katılıyorum kimsenin bana inanmasına ihtiyacım yok arkadaşlar size çok teşekkür ederim.. inanın kimseyle bu kadar rahat dertleşemiyorum zaten anlamıyorlar.. beni anladığınız, deinlediğiniz ve tavsiyeleriniz için hepinize çok teşekkür ederim .. tavsiyelerinizin ve desteklerinizin devamını bekliyorum..

su_perisi

su_perisi

Kullanıcı
18 Haz 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
hayata sarılmak ne kadar zor bişi olsada çaresizliğini yenmelisin umutlu olmak belkide biraz daha başarmana yardım edebilir diğer arkadaşların dediği gibi bir uzamana başvurabilirsin ayrıca ücretsiz olan ve karşılığında sertifika veren kurslar belediyeler bu konuda yardım da edebilir en önemli şey içinde birazcık olsun umut ve hayata tutunma arzusu olması