Kişisel gelişim yolunda sağlam durmak

  • Konbuyu başlatan GulsahToptas
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde GulsahToptas tarafından oluşturulan Kişisel gelişim yolunda sağlam durmak başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,989 kez görüntülenmiş, 4 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Kişisel gelişim yolunda sağlam durmak
Konbuyu başlatan GulsahToptas
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan ibrahim58
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Gelişim yoluna giren, bu alanda okumalar ve çalışmalar yapanlar ani heyecanlar yaşayabiliyor. İşte bu noktada dikkat edilmesi gereken bir şey var, oda yere sağlam basmak. Yani ne zaman ne yapacağını iyi bilmek; bin düşünüp bir karar vermek...


Kişisel gelişim sözcüğü sihirli, büyüleyici ve dikkat çekici bir kavram. İnsan yaşamının vaz geçilmez bir durumunu ifade ediyor. Çünkü her gün sabaha doğan güneşle merhaba dedikçe gelişimin ve değişimin içinde buluyoruz kendimizi. Gelişmeye dirensek bile değişmeye kesinlikle direnemiyoruz çoğu zaman.

Kimimiz insanların değişmediğinden şikâyet edip dururuz. Ya da “ben kendimi değiştiremiyorum” diye yakınanlar da aramızda olabilir. Aslında değişmeyen insan yoktur. Ancak gelişmeyen ya da kendini geliştirmeyen insan vardır.

Değişim farklılaşmayı, yenileşmeyi içeriyor. Dolayısıyla yaşam akıp gittiği sürece öyle ya da böyle değişiyoruz. Fark etmediğimiz birçok özelliğimiz kayboluyor, önemsemediğimiz birçok şeyi hayatımızın bir parçası haline getirebiliyoruz.

Örnek verecek olursak gündeme yeni çıkmış bir şarkıyı belki beğenmiyoruz, hatta ondan nefret ediyoruz. Ancak gel zaman git zaman bindiğimiz arabada o parçanın çalması, yürüdüğümüz sokakta o parçadan nameler duymamız, o kanal senin bu kanal benim diye dolaşırken karşımıza çıkan video kliplerle önce o parçanın ritmine alışıyoruz sonra ise sözlerine. Bir de bakmışız ki parçanın sözleri dilimizde dolaşır olmuş.

Değişmek konusunda ne kadar çok direnirsek direnelim çoğu zaman hayatımızda birçok farklılık ister istemez söz konusu oluyor. Değişmenin mümkün olmadığını düşünenler “can çıkar huy çıkmaz”, “insan yedisinde ne ise yetmiş yedisinde de odur” diye atalarımızın yüzyıllar önce söyledikleri sözlere başvurabilirler. Şu bir gerçek ki bazı huylarımızın ve davranışlarımız değişmediği doğrudur. Ancak bu bizim değişmediğimiz anlamına gelmez. Öyle ya da böyle bir şekilde değişiyoruz.

Zor olan değişmek değil, gelişmektir. Çünkü kişisel gelişim kişinin bulunduğu pozisyondan daha iyi bir pozisyona geçme sürecini içerir. Bu ise değişmekten farklı bir durumdur. Değişmek hem pozitif hem de negatif yönde gerçekleşebilirken, kişisel gelişim pozitif bir değişmeyi içerir.

Kişisel gelişimin gerçekleşmesi için öncelikle kişinin bulunduğu durumdan memnun olmaması ve kendini daha iyi pozisyonda görmek istemesi gerekir. Bundan sonraki aşamada ise gelişim konusunda karar verme süreci başlar. Yani kişi kişisel gelişimini sağlama konusunda karar almalıdır. Ancak kararını alırken mutlaka kararına bağlı olarak bir hedef seçmesi kaçınılmazdır. Çünkü hedefsizlik kararsızlığın bir sonucudur. Kişinin “ben kendimi geliştireceğim” demesi bir karar içermez. Bu bir kabulü ihtiva eder. Bu kabulden sonra bir sonraki aşamaya geçilerek hedef belirlenmelidir.

Hedef belirlendikten sonra eyleme geçme zamanı gelmiştir artık. Kişi bir plan çerçevesinde hedefine doğru adım adım ulaşmanın yollarını aramalıdır. Bu yollardan en kısa ve en etkili olan tercih edilmelidir. Eğer başvurulan yol kişiyi hedefe ulaştıramadıysa hemen yeni bir plan çerçevesinde başka bir yol tercih edilmelidir. Hedef belirlerken mutlaka ne zaman ve nasıl gerçekleştirileceğinin iyi düşünülmesi gerekir.

Bu durumu soru ve cevaplarla somutlaştırmak gerekirse birazdan sıralayacağım süreç yaşanacaktır. Süreci söyle anlatabiliriz;

- Kendimi geliştirmeliyim.
- Hangi konuda?
- Örneğin daha fazla kitap okuyabilirim.
- Nasıl?
- Ya kitap okumaya daha fazla zaman ayırmalıyım ya da az zamanda çok kitap okuyacak bir yol bulmalıyım.
- Çok fazla zamanım yok.
- Öyleyse mevcut zaman aralığında daha fazla kitap okuyacak bir formül bulmalıyım.
- Hızlı okuma becerisini kazanmak bu sorunumu çözebilir.
- Bu beceriyi nasıl kazanabilirim?
- Bir kursa gitmeliyim
- Hızlı okuma kursunu nereden, nasıl, kimden ve ne zaman alabilirim?
- Daha önceden bu kursa giden kişilerden bilgi alabilirim
- Öğrendiğime göre haftada iki saatlik bir çalışmayla hızlı okuma öğrenilebilir.
- O zaman hangi günlerimi buna ayırabilirim?

Sonuç, artık hızlı okumayı başardım. Az zamanda daha fazla kitap okuyabiliyorum. O halde kişisel gelişimimde bir eksikliğimi gidermiş oldum.



yazar:Dr. Muhammed Bozdağ
 
B

bloodelf

Kullanıcı
23 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Bursa
yazı çok güzeldi.. bu soruları deniyeceğim..teşekkürler gülşah :)



 
Ö

ölüdeniz

Dolayısı ile insanlar nefes aldığı sürece bir değişim ve yenilenme içerisindedir.farkında olmadığımız bir çok özelliğimizi kayıp ediyoruz.ve yine farkında olmadan veya önemsemediğimiz bir çok şey hayatımızın bir parçası oluyor.önemli olan değişim sürecinde keşkeleri azamiye indirebilmektir.

Teşekkürler Gülşah güzel paylaşımın için
 
I

ibrahim58

Kullanıcı
9 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Sivas
Kişisel gelişim. Yaşamın her safhasında devam etmeli. Hep Daha ileri
teşekkürler gülşah
 
Üst