Kişisel Gelecek Planlaması

  • Konbuyu başlatan GulsahToptas
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde GulsahToptas tarafından oluşturulan Kişisel Gelecek Planlaması başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 11,928 kez görüntülenmiş, 3 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Kişisel Gelecek Planlaması
Konbuyu başlatan GulsahToptas
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan ölüdeniz
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Kişisel Gelecek Planlaması


Gelecekte neler olacağını bilmek, insanların en büyük arzusu. Aynı zamanda da en temel kaygısı. Pek çok kimse, geleceğin planlanabilir olduğuna inanmak yerine, astrolog, bilge, kahin ve falcılara başvuruyor. Bu kişiler, neredeyse psikolog ve danışmanlardan daha çok ilgi görüyorlar. Oysa, geleceği öğrenmeye çalışmak yerine onu yaratmak, daha akıllıca bir yaklaşım.

Strateji ve planlama, daha çok askeri ve teknik alanlarda, bir de iş konusunda geçerliliği olan kavramlar. Bireylerin kendi hayatlarını planlayıp stratejilerini oluşturmasına ise henüz pek fazla inanan yok. Genellikle, planlı programlı yaşayan insanların daha başarılı oldukları kabul görüyor. Ancak, bunun bir "yetenek" olduğu fikri de son derece yaygın.

Son yıllarda, özellikle fütüristler, farklı bir bakış açısı getirerek, kişisel geleceği planlamanın da öğrenilebilir bir "yetenek" olduğunu iddia ediyorlar. Bireylerin, geliştirecekleri yeni yaklaşım ve davranış setleri ile, istenilen yaşamı planlayabileceklerine dikkat çekiyorlar.

Geleceği planlamak, gittikçe önem kazanıyor. Öne çıkan yaklaşımlardan biri, "Bugünün geleceği etkilemesi kadar gelecek de bugünü etkiler" diyor. Bu bakış açısının dayanağı, ekonomideki "rasyonel beklentiler" (rational expectations) teorisi. Kısaca açıklamak gerekirse, "Bir şeyin bugünkü fiyatı, dünkü fiyatla değil, geleceğin nasıl algılandığıyla oluşuyor". Artık, çoğu insan, kaderciliğe karşı durarak, geleceğin tohumlarının bugünden atıldığını kabul ediyor. Bu yaklaşım, "geleceğin de bugünü belirlediğine" dikkat çekiyor.

Teknoloji ve bilimin gelişmesiyle, çok kısa bir süre önce bilmediğimiz bir sürü şey baş döndürücü bir hızla yaşamımıza giriyor. Tüm bunlar, "insanoğlu, hayal ettiği her şeyi gerçekleştirebilme yeteneğine sahip olduğu için" gerçekleşiyor. O zaman başlangıç noktası "hayaller"...

Fütüristler, gelecek planlaması için yaşam evrelerinin hangisinde olduğunuzu ve koşullarınızı belirleyin, diyorlar. Yaşamı basitçe, "ilk gençlik (15-19), gençlik (20-25), genç yetişkinlik (26-29), yetişkinlik (30-39), orta yaşlılık (40-60), yaşlılık (60 ve üzeri)" olarak devrelere ayırıyorlar. Sonra, hayatınızın hangi evresini ve kaç yılınızı planlayacağınızı saptamanızı istiyorlar.

Diyelim ki yetişkinsiniz ve orta yaş evrenizi (40-60), başka bir deyişle gelecek 20 yılınızı planlayacaksınız. "O yıllarda nasıl bir hayatım olsun?" sorusunu yanıtlayarak hayal ve senaryolar kurmanız gerekiyor. Böylece, kişisel yaşam vizyonunuzu belirliyorsunuz. Takip eden adımda, "Hayallerimi gerçekleştirmek için ne yapmalıyım?" diyerek misyonunuzu netleştiriyorsunuz. Bundan sonra, hedeflediğiniz gelecek yaşam evreniz için stratejilerinizi (Nasıl yapacağım?) oluşturuyorsunuz. Son olarak, plan (Neler yapmalıyım?) ve programınızı (Ne zaman yapmalıyım?) detaylandırarak uygulamaya geçiyorsunuz.

Bir planı yaşarken, iyi kötü, öngörülememiş gelişmeler olabiliyor. Diğer planlar gibi yaşam planlarını da zaman içinde gözden geçirip düzeltmek gerekiyor. Onun için, bunları yazılı yapmanız, hararetle tavsiye ediliyor.

Aslında, gelecek hakkında pek çok bilgiye sahibiz. Ne yazık ki, bunları yararlı ve kullanılabilir hale getirmek için pek azımız yeterli vakit ayırıyoruz. Bu nedenle, gelecek hakkında çalışanlar (fütüristler), bireylerin gelecekle ilgili fikirlerini, korkularını, umutlarını, inançlarını ve tereddütlerini netleştirmelerine yardımcı oluyorlar. Bireylerin verecekleri kararların kalitesini ve faydasını artırmaya çalışıyorlar.

Planlayın, planınızı yaşayın. Geleceğiniz kendi tercihleriniz doğrultusunda gelişsin!


Ufuk Tarhan
 
Ö

ölüdeniz

Ufuk Turhan'ın kişisel gelecek planlaması için vermiş olduğu güzel bir örneği sizlerle paylaşmak istiyorum.ve Gülşah hanıma böyle güzel bir konuya temas ettiği içinde ayrıca teşekkür ederim.

Ne yapmak istiyorsanız, onu yapın, yapabilirsiniz! Ne olmak istiyorsanız, o olun, olabilirsiniz!, İsteklerinize ulaşmak için, isteyin, inanın, hayal edin, tasarlayın, planlayın ve mutlaka eyleme geçin!’’ diyorum.

Zaman zaman, bunun nasıl başarılacağına, yaşam planlamasının nasıl yapılacağına dair örnekler vermemi isteyen mesajlarınızı alıyorum. Esinlenmenizi sağlamak amacıyla, aşağıda, gerçek bir kişiye ait, birlikte çalıştığımız bir yaşam ve planlama örneğini aktarıyorum.

ŞİMDİ NASIL BİR YAŞAMIM VAR?

Örnek kişimiz, Bayan M-GEN. Bayan M-GEN 25 yaşında. Bir mimarlık ve proje bürosunun insan kaynakları bölümünde çalışıyor. Van’da doğmuş. 15 yaşındayken, babasının tayini nedeniyle, ailesiyle İstanbul’a taşınmış. Babası emniyette, özel bir bölümde görevli polis. Kendisinden küçük iki erkek kardeşi var. Annesi Van’da ev hanımıyken, İstanbul’a taşınınca, aile bütçesine katkıda bulunmak için, bir cafe’ye börek, kurabiye, vs. yapıp satmaya başlamış. Bakırköy’de, mahalle arasında, mütevazı bir apartman dairesinde, kirada yaşıyorlar. Van’daki evlerinden ufak bir kira gelirleri var. Kardeşleri devlet okuluna gidiyor. 15 yaşındaki küçük, her dönem teşekkür getiriyor, kalemi çok kuvvetli. Okul gazetesine yazılar yazıyor, arkadaşlarıyla röportajlar yapıyor. Büyük kardeş (17 yaşında), yıl ortasında 1-2 zayıf alsa da sene sonunda durumu toparlıyor. Çok iyi gitar çalıyor. Ailenin ufak bir yerli arabası var. Babadan sonra ilk ehliyetli kişi, Bayan M-GEN. Bu sayede, öğrenciyken, zaman zaman annesinin pasta işiyle ilgili teslimat ve alışverişlerine yardımcı oluyormuş. Evde tek bilgisayar var ve kardeşler arasında en sıkı tartışmalar, onun kullanım hakları nedeniyle yaşanıyor. Kahramanımız, masa tenisi oynuyor; suluboya resim yapıyor.

Bayan M-GEN, Ankara’da bir üniversitenin halkla ilişkiler bölümünden mezun. Aslında, mimar olmak istediği halde, yeteri kadar çalışmaması ve tercih hatası nedeniyle, istediği bölüme giremedi. Okul sonrası internet üzerinden yaptığı başvuru kabul edilince, İstanbul’da bir halkla ilişkiler şirketinde yönetici asistanı olarak çalışmaya başladı. Bu noktaya kadar tesadüflere ve olayların akışına teslim olan Bayan M-GEN, 35 yaşında nasıl bir noktada olmak istediğini detaylı düşününce, kontrolü eline alması gerektiğine karar verdi.

Ve başladı geleceğini düşlemeye…

35 YAŞINDA NASIL BİR HAYATIM OLSUN?

Hayalindeki Bayan M-GEN, 35 yaşında evli, ilk çocuğu okula başlamış, ikincisi henüz 1 yaşında bir bebek. Bir şirkette yöneticilik yapan ve kendisinden 4-5 yaş büyük bir eşi ve huzurlu, mutlu bir aile yaşantısı var. Annesi çocuklarının bakımına yardım ettiği için, onlara yakın bir yerde yaşıyorlar. Küçük, spor bir arabaları var. Üyesi oldukları sivil toplum örgütünde tanıştıkları güzel bir arkadaş grupları var. Kendi evlerinde oturuyorlar; kira öder gibi evin kredi borcunu ödüyorlar. Büyük kızları, özel okula gidiyor. Ayda ortalama evlerine 7 bin-7 bin 500 dolar para giriyor. Performans primleri ve ikramiyelerle, yılda ortalama 100 bin dolar kazanıyorlar.

35 YAŞIMA, 2017’YE KADAR NELER YAPMALIYIM?

Bayan M-GEN 24 yaşındayken, 35 yaşındaki halini, düşlediği geleceği gerçekleştirmek üzere, sırf diplomasına en uygun alan diye başladığı halkla ilişkiler şirketinden ayrılıp, mimar olmaya duyduğu özlem nedeniyle bir mimarlık bürosunda çalışmaya başladı. Kendisi mimar olamasa ve çizim yapamasa da o ortamda, sevdiği işe en yakın noktada çok daha verimli olacağına inandı. Yönetici asistanı olarak işe başladı ve kısa zaman içinde gösterdiği gayret ve çalışkanlıkla, insan kaynakları birimine geçti. Halen orada çalışıyor. Hedefi burada deneyim kazandıktan sonra, satın alma bölümünde görev almak ve orada ilerlemek. Bulduğu her fırsatta kendisini geliştirmek adına seminer ve eğitimlere katılıyor (bizimle de bu şekilde tanıştı), kitap okuyor ve internet üzerinden sektörel araştırmalar yapıyor. Geliştikçe, özellikle satın alma konusunda firmasına çok faydası olacağına inanıyor. Planı, ya halen çalıştığı firmada ya da daha büyük ölçekli bir şirkette insan ve malzeme yönetimi konusunda uzmanlaşmak. Uluslararası proje ve taahhüt ihaleleri üzerinde çalışan firmalar arasında iyi bir isim olmak. Bu arada haftasonları katıldığı kursta İngilizce’sini ilerletiyor. Tüm bunları gerçekleştirdikten sonra, 40 yaşlarında mimarlık bürolarına ve inşaat şirketlerine malzeme satan bir şirkette genel müdür olacağına inanıyor. Unutmadan… M-GEN masa tenisi oynamaya devam ediyor ve ara ara ufak yarışmalara katılıyor, iş yerinde bir takım kurma çabalarını sürdürüyor. Hoşlandığı genç bir mimarla flört ediyor.

Keyifle takip ettiğinizi tahmin ettiğim bu öyküde, Bayan M-GEN, hayatın altı temel belirleyicisi -faaliyetler, sosyal yaşam, finans, sağlık, barınılan yer ve mobilite- açısından uyumlu ve akışkan bir senaryo kurguluyor, plan yapıyor, inanıyor ve eyleme geçiyor. Hayallerini somut hedefler haline dönüştürüyor. Bu tür bir yaklaşımı herkesin benimseyebileceğine ve kendi mükemmellik modelini yaratarak istediği yaşamı yaratacağına inanıyorum.

Başkaları, başaranlar, yapabiliyorsa, siz neden yapmayasınız?

 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Nihat bende teşekkür ederim sana ekleme için o kadar keyifle okudum ki, konunun sonunda yüzümün gülümsediğini fark ettim. Nedeni de ben de ilk başlarda sırf çalışmak için iş arardım. Sonra öğrendim ki okuduğum kişisel gelişim kitaplarında önemli olan herkes tarafından istenen,sana biçilen bir iş değilmiş, benim " hangi işi yaparsam mutlu olabileceğim? ve çevreme faydalı olacabileceğimmiiş"

Aklıma bunlar geldi Bayan M-Gen25 hayalini okuduğumda....Bu geceden sonra bende bir G28 hayali olacağım ve çabalarımı 2 katına çıkartacağım....Ve burada paylaşacağım. :)
 
Ö

ölüdeniz

Gelecek Planınız Var mı ? 
   
  Gelecek Planı; kişilerin hedeflediklerine ulaşabilmelerine yönelik koçluk, danışmanlık ve eylem planı yapmalarına profesyonel destek sağlayan hizmettir.

Tamamen kişinin özelinde oluşturularak, gizlilik ve etik değerler çerçevesinde sunulan bir programdır.

Hayaller, istekler, hedefler ve gerçekleşenler. Bugün yaşadığım gerçekleri hayallerime borçluyum. Hayallerim olmasaydı, hayallerimi tanımlayıp hedefe dönüştüremeseydim, bugün kendimden memnun olmayacaktım. Başladığım yer, isteklerim, gerçekleşenler ve yaşadıklarım, sürekli irdeleyip kendimi bulmasaydım, keşfetmeseydim, bugün sevmediğim bir işi yapıyor olacaktım.

"Hayallerin hedeflere, hedeflerin gerçeğe dönüştüğü bir yolculuktur yaşam.

Yaşam vizyonu, hayallerinizi, çabalarınızı anlamlı bir noktaya odaklamanızı sağlar ve 
   
  Hayaller, istekler, hedefler ve gerçekleşenler. Bugün yaşadığım gerçekleri hayallerime borçluyum. Hayallerim olmasaydı, hayallerimi tanımlayıp hedefe dönüştüremeseydim, bugün kendimden memnun olmayacaktım. Başladığım yer, isteklerim, gerçekleşenler ve yaşadıklarım, sürekli irdeleyip kendimi bulmasaydım, keşfetmeseydim, bugün sevmediğim bir işi yapıyor olacaktım.

"Hayallerin hedeflere, hedeflerin gerçeğe dönüştüğü bir yolculuktur yaşam.

Yaşam vizyonu, hayallerinizi, çabalarınızı anlamlı bir noktaya odaklamanızı sağlar ve 
   
--  ben bunu neden yapıyorum, 
--  beni bunu yapmaya iten ne 
  sorularına yanıt verir.
   
  Hedefini belirlemiş olmak bir ayrıcalıktır. Yaşam anlamlı hale gelir. Hedef belirlemek kolay bir iş değildir. Hedefinizi belirlediğinizde, sizi boğan sisler dağılıverir. Güneşin pırıl, pırıl aydınlattığı bir yolda yürüyüşe çıkmaktır gerisi. Hele bir de tutkuyla bağlandıysanız hedeflerinize...

Bir plan yapabilmek için belirlenmiş hedefleriniz olması gerekiyor. Hedef belirlemek için birçok sorunun yanıtını vermek gerekiyor. 
   
--  Karar ve eylemlerinize yön veren nedir ?
--  Bu sizin için neden önemlidir?
--  Sevdiğiniz iş hangisi? Sevdiğin işi yapınca neler değişecek ?
--  İşinde kullanacağın yeteneklerin neler? Bunu nasıl yapabilirsin ? 
   
Yapılacak Çalışmalar İle 
   
--  Yeteneklerin belirlenmesi (Ben neler yapabilirim?)
--  İlgi Alanlarının Belirlenmesi (Ben neleri yapmaktan hoşlanırım?)
--  İş Değerlerinin Belirlenmesi (Ben ne istiyorum?)
--  Kişil ik Özell ik lerinin Belirlenmesi (Karakterim Nasıl?)
--  İlgi Duyulan Mesleklerin Belirlenmesi (Ben ne yapmak istiyorum?)
--  Çalışma Koşullarının Belirlenmesi (Ben nerede olmak istiyorum?) 
  ortaya çıkarılır. 
   
Bu çalışmalar yapılırken aşağıdaki 3 soru birlikte kullanılmalıdır:
   
1. Sahip olduğum kaynaklar neler?
2. Ne yapmak istiyorum?
3. Beni "ne/niçin/nerede/nasıl/ne zaman ve kim" mutlu eder?" 
   
Adımlar;
1. Kendini Keşfet, Hayal Kur,
2. Hedef Belirle, Önceliklerini Seç,
3. Eyleme Geç,
4. Gelişimini Sürdür, Kontrol Et, Uyum Sağla,
5. Eyleme Devam Et,
6. Paylaş, Kontrol Et, Dengeyi Koru, Hayal Kur,

Geleceğin için yola devam et...

"Yaşamda kendini fark ederek ve fark ettirerek kişisel eylem planınla yürü"

Kariyer Danışmanlığı


 
Üst