KENDİNİ ACIMASIZCA ELEŞTİR VE BUNU EVDE HERKESİN GÖREBİLECEĞİ YERE YAZ YAPIŞTIR

  • Konbuyu başlatan muraturkom
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde muraturkom tarafından oluşturulan KENDİNİ ACIMASIZCA ELEŞTİR VE BUNU EVDE HERKESİN GÖREBİLECEĞİ YERE YAZ YAPIŞTIR başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 9,633 kez görüntülenmiş, 32 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı KENDİNİ ACIMASIZCA ELEŞTİR VE BUNU EVDE HERKESİN GÖREBİLECEĞİ YERE YAZ YAPIŞTIR
Konbuyu başlatan muraturkom
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Mustang
M

muraturkom

.kendini eleştir ve başkalarına acımasızca eleştirmelerini sağla
Eleştirilerini (şu huyunu beğenmiyorum)yazarak sana versinler. Sözlü eleştiri etkili olmaz insanlar yüzlerine söyleyemediklerini yazarak kolay ifade ederler.
kimlerin eleştireceğine gelince en az birer kişi ailenden, işyeri yada okulundan,komşularından arkadaşlarından. Dikkat edin eleştiri acımasız sert olsun.övgü değil bunun adı eksik yanlışlarınız nelerse onları yazacaklar.
Kötü yada faydasız alışkanlıkları bir anda bırakamazsın azalt ve kendini eleştirel notlar al.
Ör: Bilgisayar oyununu piramide başlamama rağmen bırakamadım.bırakma zamanı ölç azalt birkaç ay sonra zaman miktarlarının azalıp azalmadığını tespit et.
Kendini eleştirmekteki amaç kişinin hatalarını itiraf etmesi ve farkında olabilmesini sağlamaktır. Başkalarının  yerine kendini koyacaktır (empati).sana yapılmasını istemediğini sen de başkasına yapma.felsefesini kavrayabilmesini sağlayacaktır.
Onu ileri yaşlarda işlediği bir suçun yada sorumsuzluğun ailesine de ne gibi tesirleri olabileceği duygusunu yaşatacaktır.
Kendini nasıl eleştireceksin.
Buzdolabına veya ailenin görebilmesi için salona vb bir yere mektup kağıdına yazdığın öz eleştirilerini asacaksın. Öğrenci soruyor ,öğretmenim bu eleştirileri yazalım ama ne olur,misafirlerin göremeyeceği bir yere asalım.işte amacıma o an ulaştığımı  hissettim. Utanma duygusunu yaşamasıydı. Bu  nedenle öğrencinin isteğinin doğru olmadığını amacımız,artık bundan böyle utanacağınız başkalarından saklamak zorunda kalacağınız davranışları yapmamanızdır.
” Örneğin sen dersini yapmadan okula giden bir tembelsin.”
”annenin kalbini ........ den dolayı kırabilen kötü bir evlatsın.”
“arkadaşının eşyasını alıp geri vermeyen sorumsuz birisin.”
Sizler bunlardan daha da sertini yapacaksınız kendinize ( not: uygulamamız alışılmadık bir tarzdır sizleri alaya alanlar olsa da gülün geçin çünkü sonraları onlarda başkalarına sizlerin yaptıklarınızı tavsiye edecekler.)
BİZİM ÇOCUKLAR YAPTI VELİLER BİZE GÜLDÜ SONRA DA FAYDASINI GÖRÜNCE KOMŞULARINA TAVSİYE ETTİ
 
Ö

özlem1980

Kullanıcı
25 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
Uzun zaman önce arkadaşlarımla oyun oynar gibi biribirimizde en sevdiğimiz ve sevmediğimiz özelliklerimizi söylemiştik çok hoşuma gidince iş arkadaşlarımlada yaptım sonuç iş arkadaşlarım iyi özelliklerden çok kötü özelliklerimi sayarken :mad: sosyal hayatdan arkadaşlarım ise tam tersi daha çok iyi özelliklerime şahit olduklarından pek kötü bir yan bulamadılar  :) insan tercih ettiği zamanlarda ve tercih ettiği kişilerin yanında daha farklı daha özenli oluyor sanırım biraz zoraki iletişim içinde olduklarının yanında daha gıcık yanlarınıda sergiliyor galiba.
 
U

UNKAPANI

Kullanıcı
3 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
Bilmiyorum ama ben kim olursa olsun bi başkasına kendimle ilgili bu kadar taviz verme taraftarı değilim.Şu bir gerçek insanlar kendileriyle ilgili olumsuzlukları herkesden daha iyi biliyor.Bence sadece yapmaları gereken kendileriyle yüzleşmeleri..Artılarını ve eksilerini ortaya çıkarıp bir muhakeme yapmaları..Eleştiri almak çok güzel bişey kendinin belkide farkında olmadığı birşeyi öğrenip bir daha aynısını yapmamak çok güzel..Ama bu durum farklı ikisini karıştırmayalım.Benim şahsi düşüncelerim bunlar ne kadar doğru tabi onu bilemem ama benim için doğru olan bu :) Paylaşım için teşekkürler...
 
K

karagün

UNKAPANI' Alıntı:
Bilmiyorum ama ben kim olursa olsun bi başkasına kendimle ilgili bu kadar taviz verme taraftarı değilim.
Doğru bir yaklaşım aynen katılıyorum : )

 
H

hanedeyim

kendini acımasızca eleştirmeyi başaranlar yolun yarısını geçmiş demektir kaldı geri kalan yarısı kolay gelsin ::)
 
K

karagün

   
Tabiki zaman zaman yaptığımız hatalar olabiliyor.
Önemli olan bunu farkına varabilmek kendini eğitebilmek ,düzeltebilmektir.
Hiç birimiz mükemmel değiliz evet bazen kendi yanlışlarımızı görmeyebiliz .
Tabii ki eleştrilere açık olmak gerekiyor...
(artı eleştri yapanların ne derece samimi olduğuda ayrıca tartışılması gereken bir konudur)
Bana göre acımasızca yapılan her eleştiri kişiyi yavaş yavaş komplekse sokar .
Devamlı eleştri alacağım endişesi ile kendisine olan özgüvenini kaybeder.
Bunun eleştirilerin biraz da yapıcı olması gerekir.
"Kendini acımasızca eleştir ve bunu evde herkesin görebileceği bir yere as"
düşüncesine katılmıyorum...
Yaşadığım bir örnek vereyim .(Oğluma okulda aldığı tüm ders notlarını odasına asmasını istedigüya ona olumlu yönde yaptırım uygulayacaktım.İlk başta kabul etmişti .
Ancak zamanla eve gelenlerin görmesinden rahatsız olmaya başladı. Tabi bunun yanlış bir yöndtem olduğunun  sonradan bende farkına vardım )
Eğer ben haklalarımı düzeltmek eksiklerimi gidermek  kendimi yenilemek çabasında isem neden kendimi bu kadar deşifre edeyim ki ?
Bence bu yanlış bir tez.
Belki gelişim  dalında uzman değilim ama insan psikolojisini (olumlu yada olumsuz )nelerin etkileyebileceğini de anlayabiliyorum.
Kişisel düşüncemse, kendinizi değiştirmek adına fazla baskı altına girmeyi pek  onaylamıyor özgür irade ile yapılan davranışları ve alınacak kararları savunuyoum.
 
M

muraturkom

sevgili arkadaşlar dikkat ettiniz mi kimse katılmıyor eleştirilmeye tahammül yok açıkçası / sizlere uyguladığım öğrencilerimin yıl sonu duygu düşüncelerini ne kazandırıp nasıl eleştiri aldıklarını birkaç gün sonra aktarayım. dilerseniz okuyun
 
U

UNKAPANI

Kullanıcı
3 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
Eleştiri almak tabiki güzel bişey ama bu farklı bir durum başkaları beni benden daha iyi tanıyamaz.Kaldıki ben zaten bahsettim insan kendisinin artı ve eksilerini rahatlıkla bulabilir.Bunu bi başkasına gösterme gibi birşeye kalkışmak olmaz bence.Karşıya kendinden ödün vermektir bu.Şahsım adına ben bu konuda kimseye taviz vermem.İnsan zaten eleştiri ile kendini geliştirir.Ama ikisi birbirinden çok farklı..Bu konuda sizin düşüncenize saygı duyuyorum ama ben böyle düşünüyorum :)
 
longcoming

longcoming

Kullanıcı
10 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
Adana
Bilmiyorum ama ben kim olursa olsun bi başkasına kendimle ilgili bu kadar taviz verme taraftarı değilim.Şu bir gerçek insanlar kendileriyle ilgili olumsuzlukları herkesden daha iyi biliyor.Bence sadece yapmaları gereken kendileriyle yüzleşmeleri..Artılarını ve eksilerini ortaya çıkarıp bir muhakeme yapmaları..Eleştiri almak çok güzel bişey kendinin belkide farkında olmadığı birşeyi öğrenip bir daha aynısını yapmamak çok güzel..Ama bu durum farklı ikisini karıştırmayalım.Benim şahsi düşüncelerim bunlar ne kadar doğru tabi onu bilemem ama benim için doğru olan bu Smiley Paylaşım için teşekkürler...
Katılıyorum,güzel yorumlamışsın.

Acımasızca eleştiri!
Kulağa bile hoş gelmiyor.

Eleştirinin insan için zincirden düşsel çiçekler derlemiş olması;insanın o zinciri düşgücü yada avuntu olmaksızın için taşıması için değil,
zinciri silkerek yaşayan çiçeği seçmesi içindir.
                                                                  KARL MARKS


Herhalde yukarıdaki sözde geçen yaşayan çiçeği seçmeden kstedilen yapıcı eleştiridir.

Şimdi herkese bizi eleştirmelri için fırsat vereceğiz,zaten hepsi de nasıl eleştiri yapılır,bu yolun kavşakları nerededir,hangisi nasıl alınır,yapıcı eleştiri ile yıkıcı eleştiri arasındaki ince çizgi nerede durmaktadır maşaallah, hepsini biliyorlar.

Samimi olmak gerekirse,konuyu beğenmedim.

Herşeyden önce eleştiriden bahsediyorsak,yapıcı olmaktan bahsetmek gerekir.Acımasız olmak değil.
Sonuçta bir insanız,değiştiremeyeceğimiz şeyler var,hata yaparız,bizden kaynaklanmayan olgular var vs.

Bütün bunları bir düşünelim.
Bence kendimizi acımasızca eleştirmek yerine,kendimize karşı biraz daha hoşgörülü olmamız gerekiyor.
Bir Psikoloğun dediği gibi:
İnsan herşeyden önce kendini affedebilmelidir.

Bir de şunu söylemek isterim:

Hayatta herşeyi başarabileceğimizi,herşeyi yapabileceğimizi zannediyorsak,kusura bakmayın ama bu bir yanılgıdır.

Vermezse Mabud,neylesin Sultan Mahmut.

 
M

muraturkom

longcomig / kardeşim ben bu metodun hala arkasındayım çünkü uyguladığımda hiç ummadığım öğrenciden gelen bir yansıma şöyle oldu. öğretmenim bizim akrabalar görürse bari o gün sökeyim sonra yine asarım. işte dedim ki bingo yaptın içimden ve hayır kalacak dedim. öğrencinin 7 zayıfı vardı 2. dönemin başında şimdi ise 2 zayıfı kaldı. ayrıca onların piramitte bulunan bu çalışma kısmının tamamıyla ilgili görüşlerini yayınalamak istiyorum. dilerseniz okuyun
 
K

karagün

muraturkom' Alıntı:
longcomig / kardeşim ben bu metodun hala arkasındayım çünkü uyguladığımda hiç ummadığım öğrenciden gelen bir yansıma şöyle oldu. öğretmenim bizim akrabalar görürse bari o gün sökeyim sonra yine asarım. işte dedim ki bingo yaptın içimden ve hayır kalacak dedim. öğrencinin 7 zayıfı vardı 2. dönemin başında şimdi ise 2 zayıfı kaldı. ayrıca onların piramitte bulunan bu çalışma kısmının tamamıyla ilgili görüşlerini yayınalamak istiyorum. dilerseniz okuyun
Sayın öğretmenim
Bir eğitimci olarak sanıyorumki öğrencileriz için en verimli eğitimi vermeye çalışıyorsunuzdur.(Bundan şüphemiz yok)
Ne de olsa mesleki alandaki çalışmaları tabiki bizleden daha iyi bilirsiniz .
Ancak
. "öğretmenim bizim akrabalar görürse bari o gün sökeyim sonra yine asarım."
Bakınız bu verdiğiniz örneği yukarıda ki iletimde bende oğlum için vermiştim.
Bence bu  hatalı bir yaklaşım olabilir .
Öğrenci utanç duygusunu hissettiği için değil istediği için başarıyı hedef edinmelidir..
Buda azim ve kararlılıktan geçerki ben acımasızca yapılan eleştiriye ve hataların deşifre edilerek düzeltilmesine hala karşıyım.
Acımasız eleştri insan onurunu zedeler ve yarına yönelik  umudunu kırar.
Özellikle eğitimciler
Genç nesillere ; tabulardan ve hurafelerden uzak ,baskı ,korku ,utanç duygularını kıracak,
"Yaptıklarım ve yapacaklarımın doğruluğundan asla kuşku duymam" özgüvenini yüksek tutacak pozitif duygular aşılamalıdırlar diye düşünüyorum.



 
M

muraturkom

sevgili karagün/ oğlunuz için denediğiniz uygulama tam olarak nasıldı / buna benzer mesaj kutusu ve panosu çalışmamızı kısaca iletmek istedim: öğrencinin sınıf içinde ders ortamında yada teneffüste rahatsız edici bir takım davranışlarını arkadaşları mesaj kutusuna atıyor.Dersine giren öğretmenleri de öğrencinin davranışlarının farkındaysa panomuza aynen mesajı asıyoruz.öğrenci bize benim akrabalarımın çocukları da burada onlar da görecekler kaldırılsın diyorlar. sonraları öğrenci bir daha panoya çıkmamak için davranışlarını değiştiriyor. %100 başarılı olmasakta etkili olduğu şüphesiz.inanmayacaksınız öğretmenlerin isimleri ve onlardan gelen şikayetler bile arkadaşlarımızın sınıftaki davranışlarını kontrol ediyor. ancak buzdolabına asılan yazıya gelince piramit uygulaması olan her gün bir iyilik yap ve yaz kısmı da var.ben anneme sofrayı toplarken yardım ettim / babama odun kömür taşırken birlikte taşıdık biçiminde olumlu mesajlarımız da var. bir parçasını aktardığım için size biraz adı gibi acımasız gelmiş olabilir. teşekkür ederim.
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Akraba ilişkilerimizi düşündüm de....
hele de böyle bir şey yaparsak, kurtulun bakalım kurtulabilirseniz dillerinden...
akraba ilişkileri çok sıkı bağlı bir Ülke değiliz zaten, bide böyle bir şey olursa..

bu tarz bir eleştiri yöntemine katılmıyorum çünkü toplumsal bazı gerçekler var ayrıca eleştiri önce olumludan başlamalı daha sonra olumsuza dönmeli bana göre...

Şahsen bende istemem tam olarak paylaşımlarda bulunmadığım yakınlarım tarafından acımasızca eleştiriyi...
 
M

muraturkom

gülşah / sen doğamızda zaten mevcut olanı yani eleştirilmemeyi ,yada böyle birşey yapsam akrabalık ilşkilerimi zedeler, demen doğal olan ama biz ceket değil kendimizde davranış değişikliği yapmaya çalışıyoruz. istersen bu oyunun kuralını bir parça değiştirelim,ama mızıkçılık yapmadan oynamalısın. sadece güne başlarken kendinin görebileceğieleştiriler yazmayı deemek istermisin?
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
oysaki "ilişkilerimi zedeler mi?" düşüncesini yazmamıştım yazımda...

Sonuçta herkesle herşeyi paylaşmadığımızdan hele de akrabalarımızla... bide bizi haksız yere eleştirdiklerini düşününce hiç hoş gelmedi okurken gözüme...kendi fikrim.

Mızıkçılık yaşımı çoktan geçtim. :)
 
M

muraturkom

Akraba ilişkilerimizi düşündüm de....
hele de böyle bir şey yaparsak, kurtulun bakalım kurtulabilirseniz dillerinden...
akraba ilişkileri çok sıkı bağlı bir Ülke değiliz zaten, bide böyle bir şey olursa.

böyle birşey yapsam akrabalık ilişkilerimi zedeler,

ikisi farklı ifade olup olmadığını tekrar değerlendirmelisin. ayrıca hoş gelmedi gözüme dediğin etiket doğru genelde antipati ile başlayan ama sonraları kişinin fayda görmesini sağlayan çok güçlü bir yöntemdir. siz  de dilerseniz uygulayın / kendinizin görebileceği özel dolap kapağının içi / cüzdanınızda görebileceğininz bir yer olabilir. yapmak zorunda değilsiniz. biz eleştiriye alışık bir toplum değiliz bunu kırmak iyi olurdu.
 
Y

yağmur90

Kullanıcı
25 Nis 2009
En iyi cevaplar
0
0
tokat
paylaşım için teşekkürler.şahsi görüşüm,insanların kendini eleştirme konusunda fazla abartıya gitmemeleri yoksa kendilerinin yararına değilde zararına yol açmış olurlar.Ben çok denedimde ;D :) sonraları her yaptıgım olay sonrası suçluluk duymaya başlamıştım.tabiki de herkesin görüşüme saygı duyuyorum.her zaman yerinde yapılan eleştiriyi onaylıyorum.
 
M

muraturkom

yağmur / kendim uygulamıştım suçlulukduymaya başlamıştım demişsin . tabiki kendimizle barışık kendimizi seven değer veren olmalıyız. eleştiri derken dozunda gerektiği kadar bir süre olmalı tabi. komşumuza çok sevdiğimiz evimiz hakkında değerlendirme yapmasını istesek belkide salonda bizim gözümüzden kaçan eksik olan şurayada bir çiçek olsa fene olmazdı demiş olsa siz ne düşünürsünüz. kendinizi eleştirirken yaptığınız yada yapmadığınız sorumlulukları kendinize not yazıp onu sıkça görmenizi sağlamanız çok kötü etki bırakır mı ?
 
G

gökteki yıldız

Kullanıcı
13 May 2009
En iyi cevaplar
0
0
Antalya
Böyle bişi yapabileceğimi hiç sanmıyorum :-\
 
Üst