Karabuğday Nedir ve Faydaları Nelerdir?

  • Konbuyu başlatan DeryaDer
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık kategorisinde DeryaDer tarafından oluşturulan Karabuğday Nedir ve Faydaları Nelerdir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 768 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık
Konu Başlığı Karabuğday Nedir ve Faydaları Nelerdir?
Konbuyu başlatan DeryaDer
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeryaDer
DeryaDer

DeryaDer

Derya Karacan
Moderatör
22 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
28
www.deryakaracan.com
Adında buğday kelimesi geçse de, aslında karabuğday bir buğday çeşidi değil. Hatta tahıl da değil. Greçka olarak da bilinen ufak bir bitkinin tohumları karabuğday olarak adlandırılıyor. Bu besin, gluten içermediğinden çölyak hastaları ve glutensiz beslenenler için iyi bir alternatif. Yüzyıllardır Asya ülkelerinin mutfaklarında sıkça tüketilen karabuğday şimdi Avrupa ve diğer ülkelerde popülerlik kazanıyor.
Karabuğdayın faydaları ve lezzetli karabuğday tarifleri için sizi böyle alalım...
Karabuğday Nedir?

Daha çok kurak ve serin iklimleri tercih eden karabuğday bitkisi iklim koşullarından dolayı Türkiye’de yetiştirilemiyor. Tohumlarını tükettiğimiz karabuğday bir tahıldan öte kabuklu yemiş olarak tanımlanıyor. Karabuğdayın baskın bir tadı olmamasının yanında, lezzet olarak nohuta benzetiliyor.
Besin Değerleri

Karabuğday vitamin bakımından olmasa da, mineral bakımından zengin. Bolca manganez, bakır, magnezyum, demir ve fosfat içeriyor. 100 gramında; 71,5 gram karbonhidrat, 13,3 gram protein ve 10 gram lif bulunuyor.
Karabuğdayın
Karabuğday’ın sağlığa sayısız faydasından birkaçını söyle sıralayabiliriz.
1. Kolesterol ve Kan Basıncını Dengeleyerek Kalp Sağlığını Korur
Yapılan klinik çalışmalarda karabuğdayın yüksek kolesterol seviyesini düşürmeye ve dolayısıyla kalp damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olduğu görülüyor.
2.Alzheimer Tedavisinde Kullanılabilir
Karabuğday, içerdiği antioksidanlar sayesinde, beyin fonksiyonlarını da destekliyor ve Alzheimer hastalığının tedavisinde de fayda sağlıyor.
3. Sindirim Sistemi Sağlığı İçin Faydalı
Karabuğday her ne kadar düşük protein içerse de, bu proteinlerin sindirim sağlığını desteklediği uzmanlar tarafından kanıtladı. Ayrıca lifli yapısı sayesinde sindirim sisteminin hızlanmasını sağlıyor.
4. Diyabete Karşı Savaş Açıyor
Karabuğdaydaki kompleks karbonhidratlar yavaş yavaş kan dolaşımında emiliyor. Bu da uzun süreli ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olmasına ve uzun süre tok hissetmenize olanak sağlıyor.
5. Glutensiz
Karabuğday çölyak hastaları ve glutensiz beslenenler için oldukça uygun bir besin. Gluten içeren tahılları, glutensiz besinlerle değiştirerek şişkinlik, kabız ve ishal gibi sorunlarla başa çıkabilirsiniz.

Karabuğday unu çölyak hastaları, glutensiz beslenenler, veganlar ve vejetaryenler için iyi bir seçenek. Karabuğday unundan yapılan ekmekler ve hamur işlerini birçok büyük marketten bulabilirsiniz. Fakat dikkat etmekte fayda var; bazı ürünler her ne kadar karabuğday unundan yapılsa da, az miktarda gluten içerebiliyor. Bu yüzden satın aldığınız ürünlerin açıklamalarını iyi okumalısınız.
Karabuğday Salatası

Karabuğday diyeti bir vejetaryen veya vegansanız harika bir tercih olabilir. Çünkü ihtiyacınız olan birçok besini karabuğday tüketerek elde edebilirsiniz. Karabuğday diyetinize dahil edebileceğiniz karabuğday salatası sizin için sağlıklı ve lezzetli bir seçenek olabilir.

kaynak: www.iyihisset.com
 
DeryaDer

DeryaDer

Derya Karacan
Moderatör
22 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
28
www.deryakaracan.com
Ben çiğ alıyorum. Hemen her şeyle tüketiyorum omletini dahi yapıyorum. Çok seviyorum.
Çok iyi dediğim markalarda Kavrulmuş olanın kokusunu ve tadını sevmiyorum. Bulaşık makinesinde yıkanmış durulanmış olsa da ama o ilacımsı kokan deterjan kokusu siner ya tabak çanağın kokusu gibi kokuyor kavrulmuşu... seçici olmak lazim.
 
Üst