İşe girişte yüksek lisans avantaj mı?

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde İş Dünyası Yazıları kategorisinde dideM tarafından oluşturulan İşe girişte yüksek lisans avantaj mı? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,527 kez görüntülenmiş, 3 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı İş Dünyası Yazıları
Konu Başlığı İşe girişte yüksek lisans avantaj mı?
Konbuyu başlatan dideM
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan özlem1980
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Üniversite bitti. “Hem istediğim alanda bilgimi artırır hem de işe girerken faydası olur” dediniz ve yüksek lisans sınavlarına girdiniz. Peki yüksek lisans işe girişte avantaj mı?

Şirketler işe alımda yüksek lisansa ne kadar önem veriyor? Mastır yapmış olmak diğer kriterler arasında kişiyi gerçekten öne çıkarır mı? Zam ve terfi döneminde faydalı olur mu? Yöneticilere sorduk.

Şirketlerin ortak görüşü deneyimin yüksek lisanstan daha öncelikli olduğu yönünde. İnsan kaynakları yöneticileri arasında yaptığımız ankette yüksek lisans son sırada yer alıyor. Garanti Bankası İnsan Kaynakları Koordinatörü Osman Tüzün de temel işe alım kriterleri arasında yüksek lisansın olmadığını anlatıyor: “Ancak eşit niteliklere ve deneyimlere sahip iki adaydan birinin yüksek lisansı olması durumunda, bu eğitimin adayınkişisel ve teknik gelişimine yaptığı bir yatırım olması sebebiyle, aday için avantajlı bir durum oluşturabilir”. Baytur İnşaat İK Yurtdışı Şefi İskender Güleç ise sektör gereği deneyimin daha önemli olduğunu söylüyor.

HANGİ ALANDA YAPMALI

Yüksek lisansın hangi alanda yapıldığı, şirkete faydası olup olmayacağı önemli. Intendis Genel Müdürü Şinasi Yörük, “Adayın sahip olduğu deneyimin üzerine yaptığı yüksek lisans çalışmasını önemle sorgularım. Eğer güçlü yanları üzerine odaklanarak yapılan bir çalışma ise o zaman adayın güçlü yanını keskinleştirerek daha rekabetçi olacağını düşünürüm ya da diğer bir deyişle yüksek lisans yaptığı konuda daha geniş bir vizyona sahip olup katma değer yaratabileceğini algılarım” diyor.


Mercedes-Benz İnsan Kaynakları’ndan Serdar Karabacak, yüksek lisans programının adayın kendi kişisel hedefleri açısından doğru tespit edilmiş ve faydalanılmış olmasına dikkat ettiklerini söylüyor.

TERFİDE FAYDASI VAR

İşe alımda deneyim kadar etkili olmayan yüksek lisans, terfi ve zam döneminde avantaj sağlayabiliyor. İndex Bilgisayar İK Müdürü Nurcan Karadeniz, terfi durumlarında yüksek lisansın ön plana geçeceğini ancak terfisini düşündükleri adayın işin konumuna uygun olup olmadığını da sorguladıklarının altını çiziyor. Baytur’dan İskender Güleç de “yüksek lisansı ücretlendirmede dikkate alıyoruz” diyor.

Şirketlerin beklentisi, yüksek lisansın, kişinin başvurduğu pozisyonla ilgili uzmanlık dalında olması. Özel ilgi alanında yapılan yüksek eğitimin pozisyondaki performansa hiçbir etkisi yok. Sonuç olarak yüksek lisans eşit koşullar altındaki adayların seçiminde ve işin gerektirdiği durumlarda ön plana çıkıyor. Karar vermeden önce iş dünyasından güvendiğiniz kişilere de danışmak iyi fikir olabilir. Eğer mastır programının işinize ciddi anlamda bir şey katmayacağını fark etmişseniz bir an önce iş hayatına atılıp deneyim kazanmaya başlamak en iyisi. Üstelik treni kaçırmış da  olmuyorsunuz. Birçok kişi, bir yandan çalışıp yüksek lisans programına devam edebiliyor.


www.yenibiris.com
 
H

Harun

Kullanıcı
29 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
leftinthedark.wordpress.com
Sağol güzel bilgiler. Ben yüksek lisans yapıpta ilk defa girdiği bir şirkette, daha önce girmiş olanlardan farklı bir muameleye tabi tutulan birisini görmedim. Yüksek lisans yapmış olmanız size sadece işe girişte bir avantaj sağlayabilir o da çok değil. Yani hiç bir iş tecrübeniz yoksa malesef özel sektör için, işe yeni başlayan bir elamansınız o kadar. Çünkü okullarda verilen bilgi sadece okula yönelik, hayatta karşılacağınız şeyler öğretilmiyor. Ama devlet sektöründe kıdem vs. şeyler için yüksek lisans ve yabancı dil önemli sanırım.
 
Üst