İRAN DEPREMİNİ BİLEN ADAM, İSTANBUL İÇİN TARİH BİÇTİ

• Konbuyu başlatan Zynep
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler kategorisinde Zynep tarafından oluşturulan İRAN DEPREMİNİ BİLEN ADAM, İSTANBUL İÇİN TARİH BİÇTİ başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 7,570 kez görüntülenmiş, 8 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler
Konu Başlığı İRAN DEPREMİNİ BİLEN ADAM, İSTANBUL İÇİN TARİH BİÇTİ
Konbuyu başlatan Zynep
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Zynep
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
İRAN DEPREMİNİ BİLEN ADAM, İSTANBUL İÇİN TARİH BİÇTİ

17 Ağustos Marmara depremini önceden bilen deprem tahmincisi Mike Lee, dört ay önce gönderdiği mail'de şöyle demişti: Güneş tutulmasından sonra, İran'da deprem bekliyorum.

Ve dediği çıktı!

İki gün önce İran 6'lık bir depremle sarsıldı. Lee beklenen İstanbul depreminin ise 2008'de olacağını söylüyor

Mike Lee, depremle ilgili haberleri yakından takip edenler için artık tanıdık bir isim. Hawaii'nin Honolulu kentindeki Damien Lisesi'nde din ve tarih öğretmenliği yapan Mike Lee (tam adıyla Michael Lee) bir yandan da depremleri önceden tahmin edebilmek için çalışıyor.

On yıldır Ay, Güneş ve yıldızların konumlarını, kendi geliştirdiği hesaplama sistemiyle yorumlayarak deprem tahminleri yapıyor. Tahminlerinin doğruluk oranı ise yüzde 60! Şimdiye kadar 1996 Peru depremini, 17 Ağustos 1999 Marmara depremini, 13 Ocak 2001! El Salvador, 28 Şubat 2001 Washington, 1 Mart 2001 Seattle ve 3 Şubat 2002 Afyon depremlerini önceden bilmişti.

Artık bu isabetli tahminleriyle en ünlü deprem tahmincileri arasında gösterilen Mike Lee ile ilk tanışmamız ise 1999 yılına rastlıyor.

DEPREMLERİ MAİL ATARAK BİLDİRDİ

1999'da, Aktüel Dergisi'nde çalışırken, 17 Ağustos Marmara depremini doğru şekilde tahmin ettiğini öğrendiğim Mike Lee ile hemen bağlantı kurmuştum. O zamandan bu yana geçen yedi yıl boyunca da Mike Lee ile şahsen haberleşmeyi sürdürdüm. Ocak 2002'de adresime gönderdiği mail'inde Mike Lee, bir ay sonra Türkiye'nin İç Anadolu bölgesinde büyük bir deprem beklediğini, ayrıca Nisan ayında da yine Türkiye'de 5 büyüklüğünde bir depremin daha meydana geleceğini söylüyordu. Nitekim 3 Şubat 2002'de Afyon'da 5 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. Hemen ardından da 4 Nisan 2002'de 4.7 büyüklüğündeki Burdur depremi geldi. Depremlerin kesin yeri ve! tam büyüklüğü konusunda küçük yanılgılar olsa da bu isabetli tahminle ri o yıl Aktüel'de önemli haberler olarak yer aldı.

Depremlerde Güneş tutulmalarının rolünün büyük olduğuna inanan Mike Lee ile son olarak da bundan dört ay önce, yani Aralık 2005'te haberleştik. O zaman kendisine 2006'nın Mart ayı sonunda yaşanacak güneş tutulması sebebiyle Türkiye'de bir deprem olup olmayacağı konusunda tahminlerini sordum.

Mike Lee'nin bana gönderdiği

9 Aralık 2005 tarihli mesajında söyledikleri aynen şöyleydi:

'29 Mart 2006'daki Güneş tutulmasının hemen ardından, 5-11 Nisan 2006 tarihlerinde İran'ın Abiz bölgesinde 6.8 büyüklüğünde bir deprem bekliyorum.'

Ve Mike Lee'nin tahmini bir kez daha doğru çıktı. Çünkü, tıpkı dört ay önce şahsıma gönderdiği mail'de bildirdiği gibi, Güneş tutulmasının hemen ardından, 31 Mart Cuma günü İran'da 6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Görünen o ki, ünlü deprem tahmincisi, depremin tam yeri, tam tarihi ve tam büyüklüğü konusunda! ufak sapmalar olsa da, depremlerin pek çoğunu önceden bilmeyi başarıyor. Bu durumda beklenen büyük İstanbul depremi konusunda yaptığı tahminleri de dikkate almak gerekiyor mu sizce?

Tutulmalar tetikliyor

MIKE Lee tutulmaların depremi tetiklediğine inanıyor. Tezine göre Güneş, Ay ve Dünya'nın aynı düzlemde sıralanışıyla ortaya çıkan çekim gücü tektonik tabakaları, fayları, muhtelif katmanları ve magmayı etkiliyor. 2000 yıllık tutulmaların kaydını tutan Lee, hesaplarını özel bir bilgisayar programıyla yapıyor. Mike Lee, deprem tahminlerini yayınladığı kişisel internet sitesini kapattı; ancak çalışmalarını şimdi California Üniversitesi bünyesinde sürdürüyor.

S

smaile

Kullanıcı
15 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
Çok ilginç! Umarım İstanbul için söyledikleri gerçekleşmez  :eek:

M

Marie

Kullanıcı
20 Mar 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
:eek:  :naapcam :naapcam
:bilgeadam bence de onlara kulak vermeliyiz

S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
2008 deyiz...İstanbulda değilim ama sevdiklerimin İstanbulda oldugunu düşündükçe  :eek:ops

Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
su perisi' Alıntı:
2008 deyiz...İstanbulda değilim ama sevdiklerimin İstanbulda oldugunu düşündükçe  :eek:ops
Pericim, nolur nolmaz diye seninle buradan hakkımızı helal edelim biz! :)
Yani sevdiklerin arasında olduğumu varsayarak...
Bu depremin yılı kaç olur bilemem ama İstanbul'da ufak çaplı çok az deprem oldu, ki uzmanlar aslında bunların olmasını isterler, faylar iyice gerilmesin diye. Yani...

S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
O ufaçık deprem çarpık yerleşimli İstanbulu alt üst etmeye yeter ama:( Ama büyügünden korunmak için küçüğünede razıyım:( İnş bu sefer Mike Leenin tahminleri seker de ..Hatta fay hattı yer degiştirip denizde yapar yapacağını...
Helan olsun Zynep ama böyle deme:(

M

memu_66

Kullanıcı
7 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
YOZGAT
istanbul depremini yaşadım
deprem manifesosu var

Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Depremler kaçınılmaz sonuçta.
Deprem Bölgeleri haritaları var, kimin ne kadar etkileneceği önceden biliniyor. Gelişmiş ülkeler önlemlerini pekala alıyor ve en az hasarla kurtuluyor, biz ise hala depremden korunma yöntemlerini sıralıyoruz!
Ama icraat?
96 depreminden sonra binaların depreme dayanıklılık raporları saptanmaya başladı belediyelerin görevlendirdiği mühendislerce. Ben çevremde "dayanıksızdır" raporu alan binalar biliyorum ve hiç bir yaptırım uygulanmadı. Hala içinde insanlar yaşamlarını sürdüyorlar bu binaların içinde!
Ataköy semti deniz doldurularak pek çok bina yapılmış bir semtimiz. Depremden sonra ne mi oldu? Deniz gören evlerin kiraları düştü, ve kapanın elinde kaldı evler!
Önlemler konusunda bu kadar rahatlık varken yazık oluyor bilim adamlarının araştırmalarına!