E
erdal_ergen
Kullanıcı
İNSANLARI TRAŞ ETMEDEN ÖNCE SAKALLARINI KÖPÜRTÜN!
Hem Amerika'da hem de Türkiye'de yapılan araştırmalar gösteriyor ki, iş hayatında başarı yetenekten çok insan ilişkilerine bağlıdır.
İşten atılma nedenleri araştırıldığında %80 oranında diğer iş arkadaşlarıyla uyumsuzluk yaşamak olduğu görülmüştür. İşverenler kurumdaki ahengi bozan kişileri eğer deha seviyesinde yetenekli değilse işten çıkarmak eğilimindedir. Çünkü onlar için önemli olan ekip çalışmasına uyum sağlayabilmektir.
İnsan ilişkileri ile ilgili kritik nokta da çatışmaların nasıl yönetileceğidir.
Amerikanın ünlü beşeri münasebetler uzmanı Dale Carniage'ye göre her eleştiriden önce mutlaka bir övgü yapılmalıdır. Bu berberin sakalı kesmeden önce sabun ile köpürtmesine benzer. Övgü yapmadan eleştirmek ise müşterinin sakalını köpüklemeden tıraş etmeye benzer. Aşırı hassas kişilere bu dahi yetersizdir. Onlara tost ekmeği gibi övgü+eleştiri+övgü sıralamasını takip etmeniz öneriliyor. önce onun hakkında olumlu bir şey söyleyin, sonra olumsuz eleştirinizi söyleyin sonra tekrar olumlu bir şey söyleyin. Buna sandöviç gibi eleştirmek deniyor!
Yani bir kişiyi eleştirecekseniz, yada onun hoşuna gitmeyecek bir şey söyleyecekseniz, onu kırmadan bunu yapmak istiyorsanız; yapmanız gereken şu sırayı izlemek; bir övgüyle açılış yapıyorsunuz, ardından eleştirinizi söylüyorsunuz, sonra yeni bir övgüyle konuşmanızı kapatıyorsunuz.
Böylece muhatabınızın egosunu karşınıza almadan onda istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz.
Hem Amerika'da hem de Türkiye'de yapılan araştırmalar gösteriyor ki, iş hayatında başarı yetenekten çok insan ilişkilerine bağlıdır.
İşten atılma nedenleri araştırıldığında %80 oranında diğer iş arkadaşlarıyla uyumsuzluk yaşamak olduğu görülmüştür. İşverenler kurumdaki ahengi bozan kişileri eğer deha seviyesinde yetenekli değilse işten çıkarmak eğilimindedir. Çünkü onlar için önemli olan ekip çalışmasına uyum sağlayabilmektir.
İnsan ilişkileri ile ilgili kritik nokta da çatışmaların nasıl yönetileceğidir.
Amerikanın ünlü beşeri münasebetler uzmanı Dale Carniage'ye göre her eleştiriden önce mutlaka bir övgü yapılmalıdır. Bu berberin sakalı kesmeden önce sabun ile köpürtmesine benzer. Övgü yapmadan eleştirmek ise müşterinin sakalını köpüklemeden tıraş etmeye benzer. Aşırı hassas kişilere bu dahi yetersizdir. Onlara tost ekmeği gibi övgü+eleştiri+övgü sıralamasını takip etmeniz öneriliyor. önce onun hakkında olumlu bir şey söyleyin, sonra olumsuz eleştirinizi söyleyin sonra tekrar olumlu bir şey söyleyin. Buna sandöviç gibi eleştirmek deniyor!
Yani bir kişiyi eleştirecekseniz, yada onun hoşuna gitmeyecek bir şey söyleyecekseniz, onu kırmadan bunu yapmak istiyorsanız; yapmanız gereken şu sırayı izlemek; bir övgüyle açılış yapıyorsunuz, ardından eleştirinizi söylüyorsunuz, sonra yeni bir övgüyle konuşmanızı kapatıyorsunuz.
Böylece muhatabınızın egosunu karşınıza almadan onda istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz.