insanlar hangi yıllarda beynin % de kacını kullanmış biliyormusunuz

  • Konbuyu başlatan tera_1032
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde tera_1032 tarafından oluşturulan insanlar hangi yıllarda beynin % de kacını kullanmış biliyormusunuz başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 26,568 kez görüntülenmiş, 35 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı insanlar hangi yıllarda beynin % de kacını kullanmış biliyormusunuz
Konbuyu başlatan tera_1032
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Feveran Estomp
T

tera_1032


MELİK DUYAR BEYİN GELİŞTİRME PROGRAMLARINDAN ALINTIDIR VE YAPILAN TAHMİNLERDİR BUNLAR

beynin gerçekte ne kadar kullanıldığına dair yapılan tahminler

Beynin kullanılma yüzdeleri üzerine yapılan tahminler karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor;

Yıllar Beynin Kullanılma Yüzdesi Tahminleri

1940’lar Beynin ancak % 50’si kullanılıyor
1960’lar Beynin ancak % 20’si kullanılıyor
1980’ler Beynin ancak % 10’u kullanılıyor
2000’ler Beynin ancak % 1’i kullanılıyor

TÜBİTAK BİLİM VE TEKNİK DERGİSİNDEN ALINTIDIR

İnsanın, beyninin ancak %10'unu kullandığı iddiası, araştırmacıların gözünde artık nereden kaynaklanmış olabileceği merak edilen bir söylenceden öte birşey değil. Gelinen nokta, özetle, beynimizin tümünü kullandığımız, ama işleyişi ya da ayrıntıları hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğumuz kesiminin, görece azlığı. Beyindeki sinir hücrelerinin sayısının 100 milyardan fazla, toplam sinapsların sayısının da 100 trilyondan fazla olduğu düşünülürse (yaklaşık 240 trilyon olduğunu söyleyen kaynaklar da var), beynin yalnızca yüzde 'şu kadarını kullandığımızı' söylemek, gerçekten de büyük bir iddia gibi görünüyor.

Dünyanın en zeki insanının Einstein olduğunu söylememizi bekliyorsanız, bu da mümkün değil. Çünkü zekanın da yalnızca IQ testleriyle ölçülebilen bir değişken olmadığı artık kuşku götürmüyor. Dahası, birçok farklı zeka türünden sözediliyor. Bu konuda daha kapsamlı bir açıklamayı "http://www.psikolog.org.tr/bulten/12/12_zeka.htm" adresinden bulabilirsiniz.

Bellekle ilgili sorunuza gelince; uzmanlar, belleği güçlendirmenin tek bir formülü olmadığını söylüyorlar. Bu konuda mucizevi etkileri olduğu söylenen bazı bitkilerdeyse, bu tür etkinin varlığı kanıtlanmış değil. Normal bellek işlevleri, zihnin 'diriliğine' , bu da zihinsel ve bedensel etkinliklerin yeterliliği ve düzenine bağlı. Uzmanlar, belleği güçlendirmenin en önemli koşullarından birinin yeterli uyku, bir diğerinin de stresin denetlenmesi olduğunu söylüyorlar. Sebze, meyve ve lifli gıdaların da yüksek bellek kapasitesiyle ilişkili olduğu bulunmuş. Bellekle ilgili bazı yetersizliklerinse B1, B12 vitaminleri ve folik asit eksikliğiyle ilişkili olabileceği söyleniyor. Bilgiyi depolama ve istediğimizde 'geri çağırabilme' kapasitesi, araştırmacılara göre, bir zamanlar düşünüldüğü gibi yaşla eriyip giden bir özellik olmak zorunda değil. Yeni araştırmalara göre kişi hangi yaşta olursa olsun, doğru uyarılar beynin ilgili bağlantı ve yollarını harekete geçirebilir.
                                       
                                     
YİNE TÜBİTAK BİLİM DERGİSİNDEN ALINTI
Beynimiz yaklaşık 10-12 milyar arası nöron (sinir hücresi) içerir. Ancak bilindiği üzere beynimizin çok düşük bir yüzdesini kullanırız. Bunun nedeni aslında sinir hücrelerinin (yani bilgi depolayan nöronların) kendi kendilerini yenileyebilme özelliklerini yitirmiş olmalarıdır. Eğer sini hücresine sentrozom ya da sentrozomun görevini görebilecek enzim nakledilirse kendi kendilerini yenileyebilme özelliklerini kazanabilirler mi? Eğer bu mümkünse, beynimizin daha fazla bölümünü kullanabilir miyiz? (Cansın Kalın)

Beynimizin Yalnızca % 10’unu Kullandığımız Söylencesi
Öncelikle sorunuzun başında belirttiğiniz varsayıma göz atalım isterseniz: “Beynimizin çok düşük bir yüzdesini kullanırız.” Yaklaşık bir asır önce ortaya atılan bu iddianın kaynağı bazı bilim insanlarının söylem ve bulgularının yanlış yorumlanıp çarpıtılmasına dayanıyor. Bugün, sinir bilim ve beyin görüntüleme tekniklerindeki gelişmeler öyle gösteriyor ki, beynimizdeki tüm sinirler çeşitli eylemler sırasında aktive oluyor. Daha açık bir deyişle, kullanmadığımız herhangi bir sinir ağı bulunmuyor. Konuyla ilgili bir başka yaklaşımsa sinir hücrelerinin herhangi bir uyarıcı almadıklarında dejenere olarak işlevselliklerini kaybediyor olma özellikleri. Örneğin, görsel sistem. Gelişmenin erken dönemlerinde göz sinirleri yeterli uyarıcıya maruz bırakılmadıklarında görme yetisi kayboluyor. Benzer şekilde, eğer ki beynimizde kullanılmayan sinir ağları bulunsaydı, işlevselliklerini kaybetmiş olmalarını beklememiz gerekirdi. Fizyolojik kanıtlar bir yana, iddia evrimle de uyuşmuyor. Aktif olmayan, hayatta kalma mücadelemize katılmayan sinir ağları içeren büyük bir beyin evrimsel gelişimle de bağdaşmıyor.

ANCAK
Olgun haldeki sinir hücrelerinin (yani bilgi depolayan nöronların) kendi kendilerini yenileyebilme özelliklerini yitirmiş olmaları gibi bir durum söz konusu. Bu nedenle de, herhangi bir darbe ya da yaşlanma sonucu kaybedilen sinirler beyin kapasitesini doğal olarak olumsuz yönde etkiliyor.

Beyindeki Sinir Hücreleri Gerçekten de Kendilerini Yenileme Yetisinden Yoksun mu?
Beyindeki sinir hücrelerinin kendilerini yenileyebilme yetisinden yoksun olduklarını gösteren çalışmaların öncüsü 1960’larda yaptığı çalışmalarla ismini duyuran bir sinir bilimci: Dr. Pasko Rakic. Nitekim felç ya da diğer beyin zedelenmelerinde hastaların kaybettikleri konuşma ve yürüme gibi yetileri daha sonradan tekrar edinememeleri de bu bulguları destekler nitelikte. Ancak başlangıcı 1965 yılında sıçanlar üzerinde yapılan deneylere dayanan ve son yıllarda hız kazanan bir takım çalışmalar, beyindeki bazı bölgelerde sinir hücrelerinin yenilenebildiğini gösteriyor. Özellikle de belleksel işlevleri olan hippokampüs bölgesi ile makaklar üzerinde çalışılan üst düzey bilişsel işlemlerden sorumlu ve evrimsel gelişimde son sırada yer alan düşünme, koklama ve duyma ile ilişkili korteks bölgelerinin kök hücreler sayesinde sinirsel yönden yenilenebildikleri bulgular arasında. Ancak bilim insanları, bu çalışma sonuçlarının Alzheimer ya da Parkinson gibi sinir hücreleri kaybı içeren bir takım hastalıkların tedavisinde kullanılabilmesi için klinik ve uygulamaya yönelik daha çok çalışma yapılması gerektiğini söylüyorlar.

Gelelim Sentrozomlarla Sinir Hücreleri Arasındaki İlişkiye...
Sinir hücresinin başka bir hücre üretme olasılığının kalmadığı gelişim aşamasında sentrozoma rastlanmıyor. Her ne kadar bazı araştırmacılar, yaralanmaların olduğu birtakım yetişkin beyni bölgelerinde sentrozoma rastlamış olduklarını rapor etmişlerse de sonraki araştırmalar bu bulguları pek de kanıtlar nitelikte değil. Sinir hücreleri, gelişim dönemleri içerisinde özelleştikçe, çoğalma yetilerini de kaybediyorlar. Bölünme yetisinin yitiminin, meydana gelebilecek bölünmelerin, mevcut sinaps ağlarının da bozulmasına yol açabileceğinden evrilmiş olabileceği düşünülüyor.

Sinir Hücrelerinde Sentrozom Görevi Görebilecek Bir Yapı Oluşturulursa, Kendilerini Yenileyebilme Özelliğini Edinebilirler mi?
Eğer ki sinir hücrelerine böyle bir müdahalede bulunacak olursak, tekrar bölünebilme özelliği kazanacaklardır. Ancak uzmanlar, bu yöntemin tıp uygulamalarında niçin kullanılamayacağına dair iki önemli noktaya işaret ediyorlar:
1.) Eğer ki, sentrozom yapısını kaybetmiş bir hücrede bu yapıyı tekrar oluşturursak, hücre kontrolsüzce çoğalmaya başlıyor. Tıpkı kanser hücreleri gibi. Bu nedenle de bu uygulama, tümör oluşumlarına yol açıyor.
2.) Eğer ki, sentrozom yapısı yalnızca embriyonal dönemde korunan hücrelerde (örneğin, sinir hücreleri) bu yapı müdahale ile sürekli hale getirilirse, hücreler özelleşme durumu göstermiyorlar. Çünkü hücrelerdeki özelleşme, sentrozom yapısının kaybından sonra gerçekleşiyor.


İLGİNİZE TESEKKÜRLER......
 
H

humyra

Kullanıcı
2 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
arkadasım bu arastrmanın kımler tarafından yapıldıgını bılıyrmusun??
 
C

CaspeR

Kullanıcı
27 Ara 2006
En iyi cevaplar
0
0
pek inandırıcı gelmedi banada belkide doğrudur. :)
 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
bu bilgiler tamimiyle yanlış..çünkü insanlar beyinlerinin yaklaşık yüzde 4  yada  5 lik kısmını bunu da ortalamaya dökünce  % 10 luk kesimini  kullanıyolar die biliyorum....hatta einstein bile %50 sini kullanamamış...
beynini % 50 lik kullanabilen yokk bunlar yanlış bilgi......!!!verilen bilgileri bi daha gözden geçirmenizi tavsiye ederim....!!
 
F

feridis

Kullanıcı
7 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
gerçekten bunun doğruluk payı nekadar,eğer doğru bir araştırmaysa nekadar acı bir durumdayız,öyle değil mi?
 
O

okyanusya

Kullanıcı
3 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
% 1 ' le  teknoloji böyle ise 2 'yi düşünemiyorum   :D
 
T

tera_1032

ya cnm ben melik duyarın kursalarında gördüm bu % de lerde oradan aldım ben dogrluk payı var hem sizin dediğiniz gibi % de lerde de olsa yine durum acı olmaz mı beynin % 50 sini kullanmak yerine  % 10 ve % 20 varsayılan sekilde kullansak demi
 
T

tera_1032

aslında bu ilgimi cekitigi içinde sizlerle paylasmak istedim
dedeğim gibi
 
Y

yasmin

Kullanıcı
30 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
0
izmir
40 yıllara dan sonra teknolojı ve herşey gelişti.o zamanın insanları madem bu kadar ileriydiler neden daha iyi değil bu dünya neden hala savaşlar devam ediyor.
 
A

ayben

arkadaşımız bu bilgileri yanılmıyorsam bir NLP kaynağından faydalanarak bizlere iletmiş bizle paylaşmış doğruluğu ya da yalan olması tartışılır belki ama ben kaynaklara güveniyorum  ;)
 
B

buLut

Kullanıcı
29 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
greta' Alıntı:
arkadaşlar bunlar yanlış bilgi
ne yüzde ellisi ya:))


::)size katılıyorum. verilen bilgiler yanlış


re-Member' Alıntı:
bu bilgiler tamimiyle yanlış..çünkü insanlar beyinlerinin yaklaşık yüzde 4  yada  5 lik kısmını bunu da ortalamaya dökünce  % 10 luk kesimini  kullanıyolar die biliyorum....hatta einstein bile %50 sini kullanamamış...
beynini % 50 lik kullanabilen yokk bunlar yanlış bilgi......!!!verilen bilgileri bi daha gözden geçirmenizi tavsiye ederim....!!

::)doğru.bende böyle biliyorum beynini %50 kullanan gelmiş-geçmiş hiç bir insan yok.verilen bilgilerin yanlış olduğunu ben de düşünüyorum.​
 
B

berrak

Kullanıcı
28 Tem 2007
En iyi cevaplar
0
0
pembe...
İnsanın, beyninin ancak %10'unu kullandığı iddiası, araştırmacıların gözünde artık nereden kaynaklanmış olabileceği merak edilen bir söylenceden öte birşey değil. Gelinen nokta, özetle, beynimizin tümünü kullandığımız, ama işleyişi ya da ayrıntıları hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğumuz kesiminin, görece azlığı. Beyindeki sinir hücrelerinin sayısının 100 milyardan fazla, toplam sinapsların sayısının da 100 trilyondan fazla olduğu düşünülürse (yaklaşık 240 trilyon olduğunu söyleyen kaynaklar da var), beynin yalnızca yüzde 'şu kadarını kullandığımızı' söylemek, gerçekten de büyük bir iddia gibi görünüyor.

Dünyanın en zeki insanının Einstein olduğunu sanıyorsanız, bu da mümkün değil. Çünkü zekanın da yalnızca IQ testleriyle ölçülebilen bir değişken olmadığı artık kuşku götürmüyor. Dahası, birçok farklı zeka türünden sözediliyor.
sizin kaynak sanıyorum biraz şey ııı gerçekci gibi değil..
 
G

greta

::)size katılıyorum. verilen bilgiler yanlış
ohhh nihayet biri haklı gördü.
hayır yani çok uç bi noktada dedikleri
insan beynini o kadar kullanmış olsa
ohoooooooo... diorum cümlemin sonunu getiremiorum
anlayın o sondaki oooolar o kadar uzun.
 
B

buLut

Kullanıcı
29 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
greta' Alıntı:
::)size katılıyorum. verilen bilgiler yanlış

ohhh nihayet biri haklı gördü.
hayır yani çok uç bi noktada dedikleri
insan beynini o kadar kullanmış olsa
ohoooooooo... diorum cümlemin sonunu getiremiorum
anlayın o sondaki oooolar o kadar uzun.


::) :)



evet sizi anlıyorum ve aynen size katılıyorum​
 
T

tera_1032

BAZI HATALARIM  OLDU DÜZELTTİM ARKADASLAR
BEN SADECE PAYLAŞMAK İSTEMİŞTİM....... :-X
 
P

Paradoks

KRONOLOJİK SIRAYA BAKTIGIMIZDA ZAMAN İLERLEDİKCE İNSAN BEYNİNİN KULLANMA ORANININ DÜSTÜGÜNÜ GÖRMEKTEYİZ. KANIMCA BU SONUCUN NEDENİ İNSANLARIN GÜNÜMÜZDE RAHAT YASAMASI İCİN KULLANILAN TEKNOLOJİK GELİSMELER BİREYLERİ TEMBELLESTİRİYOR BİR COK YÖNDEN... ESKİYE DÖNÜP BAKACAK OLURSAK İNSANLAR DAHA FAZLA SÜPHECİLER SORGULUYORLAR. BİR COGUMUZ EN BASİT ÖRNEKLE KULLANDIGIMIZ ARAC-GERECLERİN NASIL CALISTIGI HAKKINDA UFACIK BİR MERAK DUYGUSU UYANMAMISTIR. AKLIM ERMEZ YAPMISLAR İSTE ABİİ..! GİBİSİNDEN SÖZLERLE GECİSTİRİYORUZ. VERİLEN BİLGİLERDEN HAREKETLE HİPOTEZLERİM BENZERİ ÖRNEKLEMELERLE UZATA BİLİRİM DEMEK İSTEDİGİMİ ANLAMISSINIZDIR UMARIM. PAYLASIM İCİN TESEKKÜR EDİYORUM TERA. ;)
 
Üst