İlk İşinizde Ayakta Kalabilmek

  • Konbuyu başlatan re-Member
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde İş Dünyası Yazıları kategorisinde re-Member tarafından oluşturulan İlk İşinizde Ayakta Kalabilmek başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,523 kez görüntülenmiş, 2 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı İş Dünyası Yazıları
Konu Başlığı İlk İşinizde Ayakta Kalabilmek
Konbuyu başlatan re-Member
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan re-Member
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Artık finaller eski bir hatıraya dönüştü, mezuniyetten sonra kendinize verdiğiniz tatil de sona erdi ve şimdi iş dünyasının gerçekliğiyle karşı karşıyasınız. Ya da belki şu nadir gerçekten planlı insanlardan birisiniz ve önümüzdeki yaz mezun olacak olduğunuz halde profesyonel hayat tarzına şimdiden hazırlanmak istiyorsunuz. Hangi durum söz konusu olursa olsun size iş dünyasında ayakta kalmanız için bazı önemli ipuçları vereceğiz:


Değişimin Boyutu

Öncelikle yaşayacağınız değişimin boyutunu küçümsemeyin. Öğrenci olarak gününüzü planlarken büyük ölçüde kontrol sizdeydi. Şimdi bunun tam tersi olacağı fikrine kendinizi alıştırmalısınız. Sizi yöneten, hayatınızın çok büyük bir bölümünü sizin için planlayan insanlar olacak. Bu durum karşısında nasıl davranacağınız oluşturacağınız izlenimi derinden etkileyecek.


Ofis Siyaseti

Muhtemelen ofis siyasetiyle de ilk defa karşılaşacaksınız. İlk günlerde yapmanız gereken herkesle tanışmak ama kimseyle, hiçbir grup ya da hiziple (evet, o kadar kötü olabilir!) ittifak oluşturmamak. Neler olup bittiğini bilmeli ama gruplaşmaların parçası olmamalısınız. Bu oyunların üzerine çıkmaya çalışın. Altın kural şu: kimsenin yüzüne söyleyemeyeceğiniz bir şeyi arkasından da söylemeyin!


Sizden Ne Bekleniyor?
Başlangıçta sizden ne bekleniyorsa açık seçik öğrenin. Görev ve sorumluluklarınızı bilin, ve müdürünüzün hangi işlere önem atfettiğini keşfetmek için çaba sarfedin; böylece daha verimli konulara odaklanabilirsiniz. Yazılı olsun olmasın ofis kurallarını öğrenin: Saat kaçta mesai başında olmalısınız? Öğle yemeği için ne kadar izniniz var?... Bunlar göreli olarak önemsiz şeyler gibi gözükse de, yapacağınız bir hata berbat bir izlenim vermenize neden olabilir. Geç kalkıp dersin yarısında salına salına anfiye girdiğiniz günler geçmişte kaldı- her zaman olmanız gereken yerde tam vaktinde olun!


Öncelik

Önceliklerinizi bilin. Her gün ilk iş olarak bir YAPILACAKLAR listesi yapın ve hemen işe başlayın. En korkutucu ve zor işi ilk sıraya alın – bittiğinde kendinizi o kadar rahatlamış ve memnun hissedeceksiniz ki kalan iş size çocuk oyuncağı gibi gelecek. Günün sonunda 10 dakikanızı ayırarak yapılacaklar listenizi gözden geçirin ve ertesi günü planlamaya başlayın.


Organizasyon
Her zaman düzenli olun. Darmadağın bir masa sizi meşgul göstermez. Halihazırda yoksa hemen bir dosyalama sistemi edinin. Her gün belli zaman ayırıp e-postalarınızı ve kağıtlarınızı ayıklayın, gereksizlerden kurtulun. Her evrakla bir kez uğraşmaya çalışın- eğer bir işin üstesinden gelmek iki dakikadan az vaktinizi alacaksa hemen alsın, masanızdaki yığına eklenmesin.


Süre Bitimi
Daha büyük işler için teslim tarihlerinizden emin olun ve buna mutlaka riayet edin. Planlı olun. Büyük bir projeyi son dakikaya bırakmayın- fazladan strese hiç gerek yok! İşi daha küçük bölümlere ayırın ve her gün bir kısmını bitirin. Bu işinizi kolaylaştırır ve son anda panik içinde koşturmanıza gerek kalmaz.

Biraz Mola
Mutlaka düzenli olarak ara verin. Öğle yemeğinde mümkünse dışarı çıkıp biraz temiz hava alın. Bu zihninizi temizleyecek ve odaklanmanızı kolaylaştıracaktır. Eğer düzenli olarak çok uzun saatler çalışmak zorunda kalırsanız, haftada bir gün bir masaj ya da spor salonundan randevu alın, ya da en azından arkadaşlarınızla buluşun, böylece vaktinde işten ayrılmış olursunuz.
Ayrıca ofis ortamında kolayca girişilebilen “en erken geleyim, en son çıkayım” yarışına girmemeye özen gösterin. Yapmanız gerekeni yaptığınız sürece vaktinde kalkıp eve gitmekte hiçbir sorun yok. Diğerleri bunun için size müteşekkir olacaklar
.

Tatiller
Senelik izninizi kısmayın. Bir kaç gün tatile çıksanız ne şirket batar, ne de ölüm döşeğinde “keşke o günlerimi ofiste geçirseydim” diye hayıflanırsınız! Püf noktası terazinin iki kefesini dengede tutmak: işe giderken panik değil keyif duymalı, izne çıktığınızdaysa ofisle alakalı şeyleri zihninizden çıkarabilmelisiniz.


Para Yönetimi
Yeni bir işe başlamanın en heyecan verici yanı nedir? İlk maaşınız! Ama, hepsini bir hafta içinde har vurup harman savurma arzusunu bastırmak gerekir. Sıkıcı, biliyoruz, ama “bütçe” kelimesi lügatınızda yer etmeli. Genç profesyonellerin çoğu tasarruf yapmaya yanaşmıyor, bu onlar için ya çok kuru ya da çok yıldırıcı bir fikir. Siz böyle davranmamaya çalışın. Yirmilerinizde yaptığınız birikim daha sonrakilerden daha uzun süre faiz getireceği için çok daha karlı olur.
Şirket emekliliğiniz için işlemlere başlamadıysa, kişisel emekliliğe başvurun. Gazetelerin kişisel finans sayfalarını okuyun, internette araştırma yapın, bir mali danışmanla görüşmek için randevu alın – paranızı daha kazançlı yönetmek için ne gerekiyorsa yapın.


Mülkiyet
Genç profesyonellerin çok büyük bir kısmı mülkiyet merdivenine ayak basabilmek için savaş veriyor. Yine de arkanıza yaslanıp farklı stratejiler üzerine düşünmekte fayda var. Örneğin bir evde depozitosunu çıkaracak kadar uzun süreli oturmaya hazır mısınız? Daha yeni olanakları göz önünde tutmaya ne dersiniz? Mesela 3-4 yeni mezun biraraya gelip birleşik mortgage uygulamasından faydalanabilir, iyi bir alım gücüne sahip olabilirsiniz. Konuya Kıtasal yaklaşımın da avantajları var: bazı durumlarda doğru seçenek mülk edinmek yenine uzun süre kira ödemektir. Önemli olan hangi stratejinin sizin için en uygun olduğuna karar vermek.

Biraz da Sabır
Son olarak, aklınızdan çıkarmayın ki, ilk işiniz büyük bir mihenk taşı ve bu yeni duruma alışmanız biraz zaman alabilir. Kendinize bu zamanı tanıyın. Eğer her şey ters gider ve işinizden nefret etmeye başlarsanız, panik yapmayın: kariyerinizin ilk yıllarında deneyip –bazen de yanılarak- kendinize en uygun işi bulacaksınız. Bunun ilk seferde olması gerçekten çok düşük bir ihtimal.


yazan: Jenny Ungless

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Yazı çok güzel bir yazı öncelikle teşekkürler. :)

Ve bu kısım, aradığını bulamayanlar için çok motive edici bir kısım. Belki de ikinci veya beşinci denemeniz sizin içindir. İşinizi sevmiyorsanız bence denemeye değer.

Biraz da Sabır
Son olarak, aklınızdan çıkarmayın ki, ilk işiniz büyük bir mihenk taşı ve bu yeni duruma alışmanız biraz zaman alabilir. Kendinize bu zamanı tanıyın. Eğer her şey ters gider ve işinizden nefret etmeye başlarsanız, panik yapmayın: kariyerinizin ilk yıllarında deneyip –bazen de yanılarak- kendinize en uygun işi bulacaksınız. Bunun ilk seferde olması gerçekten çok düşük bir ihtimal.
 
Üst