İfade Özgürlüğünün Sınırları Olmalı mı ?

• Konbuyu başlatan yaralıyüz
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde yaralıyüz tarafından oluşturulan İfade Özgürlüğünün Sınırları Olmalı mı ? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 9,565 kez görüntülenmiş, 16 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı İfade Özgürlüğünün Sınırları Olmalı mı ?
Konbuyu başlatan yaralıyüz
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan crt

İfade Özgürlüğünün Sınırları Olmalı mı ?

• Evet , çünki...

Kullanılan: 4 66.7%
  • Hayir , çünki...

Kullanılan: 2 33.3%
  • Fikrim yok.

Kullanılan: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    6
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Düşünce özgürlüğü, demokrasinin temel ilkesidir...
Halk üzerinde monarşik-oligarşik baskılar kurulması ve onların kendilerini ifade edememesi demek  korkak ve aciz insanlardan oluşan bir toplum yaratılması anlamına gelir...
Böyle bir yaşamınsa fazlaca bir anlamı olmaz diye düşünüyorum...
Güzel bir konuydu...
Evet sevgili gençler özgür olduğunuza inanıyormusunuz  sizlerde  düşüncelerinizi  belirtin lütfen...

Y

yaralıyüz

Kullanıcı
3 Şub 2012
En iyi cevaplar
0
0
Çok güzel bir yorumdu teşekkürler  :)

S

shrewd_ua

Kullanıcı
15 Tem 2009
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
www.facebook.com
Düşünce özgürlüğü..
İsminde de özgürlük diyor,fakat.. lakin fakat dedim.Anlıyoruz ki istisna durumlar var.
"Özgürlükler başkalarının özgürlüklerini kısıtladığı yerde biter." diye bir söz vardı.(Tam olarak böyle miydi hatırlamıyorum.).Demek ki özgürlüğünde bir sınırı varmış. İnsan doğasında kötülük olmasaydı zaten özgürlük,hukuk gibi kavramlarda olmazdı,öyleyse insanlar içinde bulunduğu topluğun kurallarına uymalı,sınırlarını aşmamalıdırlar.

Gelelim düşünce özgürlüğüne..Aslına bakarsanız aynı şeyi bunun içinde söyleyebiliriz ama sanki bu daha masum görünüyor, öyle değil mi?
Fakat düşünce özgürlüğünü ihlal etmek diğerine bakarak daha kolay değil midir? Buna da şöyle bir örnek vermek istiyorum.Anayasamızın ilk 4 maddesini ele alalım:

Kod:
[color=green][font=Courier]MADDE 1. – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

MADDE 2. – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

MADDE 3. – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.
Başkenti Ankara’dır.

MADDE 4. – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.[/font][/color]
Anayasanın ilk 3 maddesi devletin şeklini ve niceliklerini tarif ediyor.4. maddesi ise bu hükümlerin değiştirilemeyeceğini söylüyor.
Şimdi burada ilk 3 maddenin değiştirilmesinin düşünülmesi mümkün dahi değildir,(düşünülmemelidir de.) Demek ki düşünce özgürlüğünde sınırlar olmalıymış.

Bunlar benim şahsi düşüncem.İnsanların fikirlerini söylemelerine karşı değilim sadece bunun hassas noktalarına değinmek istedim.Yanlış anlaşılmak istemem.Fikirlerinizi de bilmek isterim.

Y

yaralıyüz

Kullanıcı
3 Şub 2012
En iyi cevaplar
0
0
Biraz uzun bir görüş olmuş paylaşmak ve tartışmak güzel teşekkürler.

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesidir.

"Herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. bu hak kamu makamları tarafından müdahale olmaksızın ve ulusal sınırlar dikkate alınmaksızın, görüşlere sahip olma ve bilgi ve düşünceleri edinme ve bunları yayma özgürlüğünü içerecektir. bu madde, devletlerin, radyo televizyon ya da sinema işletmeciliğinin izne/ruhsata bağlanması isteminde bulunmalarını engellemeyecektir."

Ülkemizde yaşanan son gelişmelerie değerlendiridiğimizde..Durum içler acısı..
Sanıyorum benim de susmam gerek(:) Ama nereye kadar ?

Pastor Martin Niemoller'in şu sözleri bir kez daha hatırlamakta yarar var..(Kıssadan hisse)
"Naziler önce komünistleri tutukladılar; Komünist değilim diye ses çıkarmadım.
Sonra Yahudileri tutukladılar, Yahudi değilim dedim, sesimi çıkarmadım. Sosyal demokratları tutukladılar, Savunmak bana mı kaldı dedim, sesimi çıkarmadım.Sıra bana geldiğinde; Etrafta tutuklanmama ses çıkaracak kimse kalmamıştı."
Çağdaş yaşam ve özgürlüğü savunan devrimciler birleşmediği taktirde iş işten geçmiş olurki...
İşte o zaman cümleden geçmişler ola.!

E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
İfade özgürlüğününde bir sınırı olmalı diye düşünüyorum.Belli bir düzeni bozmamak ve kaos yaratmamak adına,belli bir saygı çerçevesinde bu hakkı suistimal etmeden kullanmak gerektiğine inanıyorum.Toplum olarak henüz bazı şeylere hazır değiliz,dozunda ve kararında uygulanmasından yanayım.Bireysel olarak günlük yaşantımızda bile saygı sınırlarını aşıyoruz.Ne kendimize ne de karşımızdakine saygı duyuyoruz.Bence henüz bu konuda tam bilinçli ve hazır değiliz.
Özgürlük demek her istediğini söylemek ve yapmaksa,herkes bunu kendi açısından yaşamaya kalkarsa bir diğer ferde ve topluma mutlaka zararı olur.Çünkü her düşünce insanın kendini bağlar,bir başkasının bu düşünceyi kabul etmesi veya aynı şekilde düşünmesi mümkün değildir.
Toplumsal bölünmeye sebep olacak ve ülke menfaatlerini hiçe sayacak her türlü düşünce özgürlüğüne karşıyım

Y

yaralıyüz

Kullanıcı
3 Şub 2012
En iyi cevaplar
0
0
Çok güzel görüşler var  :)

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Bireysel düşünce farklılıkları ile demokratik özgürlükleri karıştırmamak gerekiyor...
Tabiki ülke çıkarları tartışmaya dahi açılamaz ama biz ifade özgürlüğü derken  kişilerin şahsi davranışlarını(doğru yada yanlış)irdelemek yerine Toplum üzeinde dikta edilen faşist baskılara karşıyız.!

S

shrewd_ua

Kullanıcı
15 Tem 2009
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
www.facebook.com
crt' Alıntı:
Bireysel düşünce farklılıkları ile demokratik özgürlükleri karıştırmamak gerekiyor...
Tabiki ülke çıkarları tartışmaya dahi açılamaz ama biz ifade özgürlüğü derken  kişilerin şahsi davranışlarını(doğru yada yanlış)irdelemek yerine Toplum üzeinde dikta edilen faşist baskılara karşıyız.!
Kesinlikle ablacım buna bizde karşıyız,sonuna kadar haklısın.
Fakat Ebru'nun da sözlediği gibi durum hassas ve henüz toplum bu bilince sahip değil..
Bugün benim yaptığım milliyetçilik ırkçılık olarak algılanıyorsa ben zaten burada ifade özgürlüğü var diyemem ama işte olsun da diyemiyorum duruma bakınca.
Keşke orta bir yol bulunsa..

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Bence farklı düşünce ve görüşlere tahammül edebilmek..Ezilenden yana taraf olabilmekte  ifade özgürlüğüne  destek vermektir...

Toplum içerisinde  pekçok  bastırılmış kimlikler vardır (Alevi-sünni vb) ..Sanat ve kültürde,kadınlar üzerinde,çocuklar üzerinde,malum medya üzerinde diye uzayıp giden bir baslı zincir...
Ülkede ifade özgürlüğü varmıdır derseniz ..
Düzene uymak yuvarlak sözlerle günü kurtarmak gerek .Susma hakkımı kullanıyorum (:)

Y

yaralıyüz

Kullanıcı
3 Şub 2012
En iyi cevaplar
0
0
Ebru' Alıntı:
Konuyu başlatan biri olarak,seninde görüşlerini bekliyoruz ;)
İnsan kendini ifade ederken özgür hissetmeli. Bizler insan olarak geldik dünyaya insanca yaşamaya.

I

ilke92

Kullanıcı
4 Mar 2012
En iyi cevaplar
0
0
Bence, ifade özgürlüğü çok geniş bir kavram. Şöyle ki neye göre kime göre ifade özgürlüğü? Ya da hangi duruma göre? Tüm bunları düşününce sınırları olmalı diye düşünüyorum. Sınırları olmayan bir şey aslında bir süre sonra değerini yitirebilir ya da anlam karmaşasına yol açabilir ve en kötüsü de bilinçsizliğe sürükleyebilir. İnsanlar düşüncelerini tabiki özgürce ifade edebilmeli ama belli ölçütler doğrultusunda bazı sınırları aştığımız zaman o zaman başka şeyleri ihlal etmiş olabiliriz.

M

MuMeral

Kullanıcı
9 Mar 2013
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
İfade özgürlüğünün hiç bir anayasa tarafından korunabileceğine veya kısıtlanabileceğine inanamıyorum. İfadelerimiz, biraz idare ve fazlasıyla zeka ile bağdaşıktır. Söyleyeceğimiz her sözün bir bedeli olabileceğinden irademiz ve zekamız ifade özgürlüğümüzü kimi zaman kısıtlar; kimi zaman ise irade ve zeka ile ifadelerimizi dile getiririz. İnsan karışıklık ve kışkırtmalar olmaması için kendi özgürlüğünü kendisi kısıtlar.

E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
yaralıyüz' Alıntı:
Ebru' Alıntı:
Konuyu başlatan biri olarak,seninde görüşlerini bekliyoruz ;)
İnsan kendini ifade ederken özgür hissetmeli. Bizler insan olarak geldik dünyaya insanca yaşamaya.
Hepimizin ortak isteği bu.İnsanca yaşamak :)

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
crt' Alıntı:
Bence farklı düşünce ve görüşlere tahammül edebilmek..Ezilenden yana taraf olabilmekte  ifade özgürlüğüne  destek vermektir...

Toplum içerisinde  pekçok  bastırılmış kimlikler vardır (Alevi-sünni vb) ..Sanat ve kültürde,kadınlar üzerinde,çocuklar üzerinde,malum medya üzerinde diye uzayıp giden bir baslı zincir...
Ülkede ifade özgürlüğü varmıdır derseniz ..
Düzene uymak yuvarlak sözlerle günü kurtarmak gerek .Susma hakkımı kullanıyorum (:)

Demişim...
Görüldüğü üzere geçen zaman içinde fazlada değişen bir şey olmadı...Artan faşizan baskılar dışında:!