HİÇ MERAK ETTİNİZ Mİ? SAÇLARIMIZ NEDEN BEYAZLAR?

  • Konbuyu başlatan yasinyarar
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde yasinyarar tarafından oluşturulan HİÇ MERAK ETTİNİZ Mİ? SAÇLARIMIZ NEDEN BEYAZLAR? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 22,738 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı HİÇ MERAK ETTİNİZ Mİ? SAÇLARIMIZ NEDEN BEYAZLAR?
Konbuyu başlatan yasinyarar
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan kemal_zengin
Y

yasinyarar

Kullanıcı
6 Haz 2008
En iyi cevaplar
0
0
Saçlarımız nasıl beyazlar, yani vücutta ne oluyor da saçlar beyazlıyor?

--------------------------------------------------------------------------------

Vücudumuzda iki kıl tipi mevcuttur. Bunlardan biri yumuşak, ince, kısa, açık renkli ya da renksiz ve vücutta yaygın olarak bulunan, ayva tüyleri de denilen "vellüs tipi" kıllar, diğeri uzun, sert, pigmente (renk maddesi) sahip, kalın, saç, sakal, bıyık ve diğer bazı bölgelerde bulunan "terminal" kıllardır. Kaş ve kirpik gibi bölgelerde yer alan terminal kıllar kısa kalabilir ve büyümesi de hormonlar özellikle androjenler tarafından düzenlenir. Saç da, kafa bölgemizde bulunan kıllardan oluşan ve "büyüme döngüsü" denilen, büyüme ve dinlenme evrelerini içeren döngüler geçirip uzayan kıl kökleridir. Rengi, bulbusdaki (beyin sapı olarak bilinen ve omuriliğin beyinle olan bağlantısını sağlayan yapı) melanositler tarafından sentezlenen melanin pigmenti tarafından sağlanır. Yani melanositler, melanin pigmenti (renk maddesi) yapmakla görevli hücrelerdir. Melanositler içinde "melanozom" adı verilen hücre içi organelleri vardır. Melanin sentezi de asıl olarak bu melanozomlarda gerçekleşir.
Saçın grileşmesi yani çoğumuzun söylemiyle beyazlamasıysa, bulbusdaki melanositlerin sayılarının azalmasına bağlıdır. Aslında saçın beyazlaşması normal koşullarda olağan bir gelişimdir ve bilim insanlarımız tarafından "fizyolojik" olarak kabul edilir. Beyaz ırkta bu durumun 20 yaşın altında başlamasıysa anormal olarak değerlendirilmektedir.
Erken beyazlanma genetik olabildiği gibi bazı sendromlar nedeniyle de olabilir. Örneğin saçın hızla beyazlaşması akut ateşli hastalıklarda, hipertiroid gibi ağır endokrin bozukluklarda, yoğun ruhsal streste, kansızlık, yetersiz beslenme (malnütrisyon) ve kötü huylu (malign) tümörlerde görülebildiği bilim insanları tarafından açıklanmaktadır: Ancak beyazlamaya yol açan asıl etken genetik temellidir. Saçın beyazlanmasının engellenmesi konusunda melanosit hücre nakli çalışmaları deneysel olarak yapılmaktadır.
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
;D ;D

İnanmayacaksınız ama şu anda Adnan Şenses "Neden Saçların Beyazlamış Arkadaş" çalıyor:))))

Neyse konumuza dönelim.

Ancak beyazlamaya yol açan asıl etken genetik temellidir.
Babam 58 yaşında ve saçında çok az ak var. Demekki benim de az olacak.  ;) Tabii beni üzecek konular çıkmadığı sürece.. Sanırım biraz psikolojiyle de alakalı.

Teşekkürler
 
Ö

özlem1980

Kullanıcı
25 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
saçımda birsürü beyaz var sanırım genetik ben beyazlarımı sevmeme rağmen insanların ah canım saçların nekadar beyazlamış demesine gıcık oluyorum
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
;D ;D

Sanırım bende de olunca ben de gıcık olurum. Haklısın Özlem:)
 
metalci

metalci

Kullanıcı
6 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
ayyy şimdi düşündümde saçlarımın beyazladığını

??? ??? ??? :( :(ayyy çok kötü oldum laaaaannnn
 
Y

yasinyarar

Kullanıcı
6 Haz 2008
En iyi cevaplar
0
0
vallahi hiç iyi bir şey del ama beyaz saçlı olanlar daha olgun olmaz mı..?
 
kemal_zengin

kemal_zengin

Kullanıcı
7 Mar 2008
En iyi cevaplar
0
0
Malatya
BİR GUN  HERKESIN SAÇLARI  BEYAZLAYACAK ZAMANI  AKIŞINA BIRAKALIM
 
Üst