Codex
Özgür Şahin
Site Kurucusu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hedeflerinin “Ne iş olsa yaparım anlayışından, bir işi çok iyi yaparım anlayışına geçmek” olduğunu söyledi.
Bahçeşehir Üniversitesi ve İşkur tarafından yürütülecek “Bakıcı anne, Yaşlı ve Hasta Bakımı” eğitim programının, nitelikli işgücü yetiştirmeyi amaçlayan eğitim programlarından birisi olduğunu aktaran Bakan Çelik, yabancı ve kaçak işçi çalıştırılmasının önlenmesi, nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi ve istihdama kazandırılması ile ilgili yürütülen çalışmalar ve atılan adımlarla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde gerçekleştirilen basın toplantısında aynı zamanda METGEM ve İŞKUR işbirliği ile yürütülecek olan “Bakıcı anne, Yaşlı ve Hasta Bakımı” alanlarında eleman yetiştirmeye yönelik ortak eğitim programı ile ilgili bilgilendirme de yapıldı.
HİZMET SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM ORANI DÜŞÜK
Bakan Faruk Çelik toplantıya işgücü yetiştirme ve mesleki eğitimi geliştirme seferberliğine devam ettiklerini belirterek başladı. Daha sonra işsizlik ve istihdamla ilgili istatistikler verdi. Çelik, Türkiye’de 2007 sonu itibariyle işsizliğin yüzde 9,9 olduğunu ve her yıl işgücüne katılan 700.000 vatandaş ve de son bir buçuk yılda kırsaldan kent yerleşimlerine göç eden 5,5 milyon vatandaşın da istihdam planlarında yer aldığını belirtti.
Bakan Çelik, dünyada hizmet sektörüne istihdam oranının yüzde 65 olduğunu ülkemizde ise bu oranın yüzde 48’de kaldığını ve kırsaldan göç eden vatandaşımızın hizmet sektörüne yönlendirilmesi gerektiğini belirtti ve şu sözlerle konuşmasına devam etti: ”Kırsaldan göç eden vatandaşlarımızın istihdamında en önemli sorun bu vatandaşlarımızın mesleki eğitim eksikliğidir. Bu vatandaşlarımızın ve diğer işsiz vatandaşlarımızın istihdam sorununa çözüm olacak atılım ise yeni istihdam paketidir. Bu paketle birlikte İŞKUR silkinmiş, gücünü tazelemiştir ve işsiz vatandaşlarımızla, nitelikli eleman arayışındaki firmalarımız arasında bir köprü olacaktır.”
300 TRİLYON AYRILDI
Yeni istihdam paketi ile birlikte valiliklere bütçe ayrılarak piyasa analizi yapacak birimler kurulduğundan ve valiliklerin topladığı verilerden yola çıkarak piyasa ihtiyaçlarına uygun eleman yetiştirileceğini belirten Çelik aktif işgücü eğitim programlarına 300 Trilyon kaynak ayırdıklarını ve şu ana kadar 17 ilde 25000 kursiyer yetiştirdiklerini de söyledi. Bakan, hedeflerinin “Ne iş olsa yaparım anlayışından, bir işi çok iyi yaparım anlayışına geçmek” olduğunun altını çizdi. Bahçeşehir Üniversitesi ile yürütülecek “Bakıcı anne, Yaşlı ve Hasta Bakımı” eğitim programının bu eğitim programlarından birisi olduğunu aktardı.
KADINLARIN YÜZDE 26'SI İŞGÜCÜNDE
Bakıcı anne alanında istihdamda kayıt dışılığın yanısıra yabancı kaçak işçi çalıştırma sorunu yaşandığını da aktaran Çelik, Türkiye’de eğitimli bayanlarda istihdamın yüzde 70 olduğunu fakat genel olarak kadın nüfusun yüzde 26’sının istihdam edildiğini de çarpıcı bir veri olarak ortaya koydu. Türkiye’de bu alanda çalışan yabancı kaçak işçi sayısı tam olarak bilinememekle birlikte Emniyet’ten alınan verilere göre 90.000 kaçak kadın işçi sınırdışı edildi.
Önümüzdeki süreçte ev hizmetleri ile ilgili de bir eğitim programı da başlatacaklarını belirten Bakan Çelik sözlerine: “Bu alanlarda cazip düzenlemelerle kayıt dışılığın önüne geçeceğiz ve kendi işimizi kendi vatandaşımızla halledeceğiz. Bu konuda ilk adımı Bahçeşehir Üniversitesi ile attık. Bu konunun çözümünde desteğini gösteren Üniversitemize, diğer eğitim kurumlarına sivil toplum kuruluşlarına ve siz medya mensuplarına çok teşekkür ediyorum” diyerek son verdi.
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ise proje ile ilgili heyecanını şu sözlerle aktardı: “Bu proje çok açılımlı bir projedir. Çocuklarımızı, yaşlılarımızı emanet ettiğimiz kişilerin nitelikli ve işinde uzman çalışanlar haline gelmesini sağlamanın yanısıra ev içerisinde yapılan işlerinde bir istihdam alanı olduğunu vurgulaması açısından da büyük önem arz etmektedir. Bu proje aynı zamanda Türkiye’nin önemli sorunlarından birisi olan kadınlarımızın istihdama kazandırılması konusunda atılmış önemli bir adımdır.”
yenibiris.com