Hedef Belirlemek ve Hedef Belirleme Stratejileri

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Hedef Belirlemek ve Hedef Belirleme Stratejileri başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,738 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Hedef Belirlemek ve Hedef Belirleme Stratejileri
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Codex
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
“Sizin gerçek gücünüzü ortaya çıkaracak sır, sizde yeteri kadar heyecan yaratacak, sizin gerçek yaratıcılığınızı ortaya çıkaracak ve tutkunuzu ateşleyecek hedefler tespit etmektir.” der Anthony Robbins. Peki, gerek iş gerekse özel yaşamda başarılı olmak için, açık, net ve ulaşılabilir hedefler nasıl belirlenmeli? İşte yanıtı…

Başarılı Olma Şansınızı Arttıracak Hedef Belirleme Yöntemleri

Başarılı insanlara baktığımızda hemen hepsinin hedef odaklı olduğunu görüyoruz, öyle değil mi? “Şunu şu şekilde yapacağım” dediklerine ve söylediklerini gerçekten yaptıklarına şahit oluyoruz. Sonuçta; başarı için hedef belirlemenin ve bunu doğru bir şekilde yapmanın ne kadar önemli olduğu apaçık ortada. Peki, hedef belirlerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini biliyor muyuz?

Ulaşmak istediğimiz hayata ulaşamıyorsak eğer, bunun bir nedeni olmalı. Başarısızlıkla karşılaşmamızın altında; yanlış yöntemleri kullanmak, yanlış hedefe ilerlemek ya da benzer başka bir hata yapmak yatıyordur, diyorum. İşte bu nedenle; sizlere aşağıdaki yöntemlerden bahsetmek istiyorum. Çünkü bugün, başarılı olma şansınızı arttıracak hedef belirleme yöntemleri hakkında konuşacağız. Şayet siz de istediğiniz başarıya ulaşmak istiyorsanız, bu yöntemleri incelemeli ve hedeflerinizi gözden geçirerek gerekli düzeltmeleri yapmalısınız.

Hedefleriniz Açık Ve Net Olsun!
Evet, başarılı olma şansınızı arttırmak için açık ve net hedefler peşinde koştuğunuzdan emin olmalısınız. Yani “zengin olmak ya da iş hayatında başarılı olmak istiyorum” gibi hedefler değil de daha özel hedefler belirlemelisiniz. Örneğin; “zengin olmak istiyorum” demek yerine “şu işi yaparak şu kadar para kazanmak istiyorum” demelisiniz. Ya da hedefinizi iş hayatında başarıya ulaşmak olarak değil de x şirketindeki y pozisyonunda çalışmak olarak belirleyebilirsiniz. Anlayacağınız, genel ve belirsiz hedeflerden kaçınmalısınız.

Negatif Olmayın!
Hedeflerinizin pozitif olmasına da dikkat etmelisiniz. Daha açık söylemek gerekirse; yapmak istemediğiniz bir şeyi hedef olarak belirlemek yerine yapmak istediğinizi hedef olarak belirlemelisiniz. Mesela; “bir 3 sene daha bu iş yerinde çalışmayacağım” demek yerine “kendimi geliştirmek ve gelecek yıllarda istediğim o işi almak istiyorum” demelisiniz. Zira hedef belirlerken nasıl bir dil kullandığınız, bakış açınızı ve hedefin peşinden ne kadar istikrarlı gideceğinizi büyük oranda etkilemektedir.

Gerçekçi Olun!
Yeteneklerinizi ve yapabileceklerinizi düşünerek gerçekçi hedefler belirlemelisiniz. Diğer bir deyişle; kim olduğunuzu unutmayarak hiç ulaşamayacağınız hayaller peşinde koşmamalısınız. Ama burada “kendinizi hafife alın” demek istemediğimi de belirtmeliyim. Sadece yapabileceklerinizi düşünerek, hedeflerinizi akıllıca belirlemeniz gerektiğini söylüyorum. Yani henüz adım atmaktan bihaberseniz maraton koşusuna çıkmaya kalkışmayın.

Uzun Vadeli Hedeflere Ulaşmak için Kısa Vadeli Olanları Kullanın!
Evet, uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli olanları kullanmayı da öğrenmelisiniz. 5 sene içerisinde varmak istediğiniz noktaya ulaşmak için, aylık planlar yapmalı ve bu planların uzun vadeli hedeflerinizi olumlu etkilediğinden emin olmalısınız. Yani gelecek yıllarda iş hayatında o istediğiniz noktaya varmak istiyorsanız eğer, bunun için şimdiden çalışmaya başlamalı, kariyer planlarınızı alt üst edecek hatalar yapmaktan kaçınmalısınız.

İşe Yarar Planlar Hazırlayın!
Hedef belirleme işini hallettikten sonra yapmanız gereken bir diğer şey de işe yarar planlar hazırlamak! Yani belirlediğiniz her hedef için ayrı ayrı planlar hazırlamalı, o noktaya ulaşmak için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Diyelim ki; 2 sene içerisinde x lira kadar birikim yapmak istiyorsunuz. O zaman her ay kenara atmanız gereken miktarı belirlemeli, hedefinize ulaşmak için dikkat etmeniz gereken harcamaların farkına varmalısınız.

Engellerle Karşılaştığınızda Esnek Davranın!
Hedefe doğru ilerlerken engellerle karşılaşabileceğinizi bilmeli ve gerektiği zaman esneklik gösterebilmelisiniz. Diğer bir ifadeyle; pes etmemeli, hedefe ulaşamamış olsanız bile tekrar tekrar denemekten vazgeçmemelisiniz.

Mesela; hedefinize belirlediğiniz zaman içerisinde ulaşamadınız. Böyle bir durumda “olmuyor işte, pes ediyorum” demek yerine, kullanabileceğiniz alternatif yolları denemeli, planda değişiklik yaparak farklı güzergahlardan yararlanmayı düşünmelisiniz.

Yazar: Nesrin Bayraktar
Kaynak:  www.paratic.com
 
Üst