Hayattan Ne Öğrendim?

• Konbuyu başlatan beyazdilekce
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde beyazdilekce tarafından oluşturulan Hayattan Ne Öğrendim? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 8,207 kez görüntülenmiş, 23 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Hayattan Ne Öğrendim?
Konbuyu başlatan beyazdilekce
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan cantuuu
B

beyazdilekce

Kullanıcı
1 Ara 2009
En iyi cevaplar
0
0
Antalya
SONSUZ bir karanlığın içinden doğdum. Işığı gördüm, korktum. Ağladım.

Zamanla ışıkta yaşamayı öğrendim. Karanlığı gördüm, korktum.

Gün geldi sonsuz karanlığa uğurladım sevdiklerimi... Ağladım.

Yaşamayı öğrendim. Doğumun, hayatın bitmeye başladığı an olduğunu; aradaki bölümün, ölümden çalınan zamanlar olduğunu öğrendim.

Zamanı öğrendim. Yarıştım onunla... Zamanla yarışılmayacağını, zamanla barışılacağını, zamanla öğrendim...
İnsanı öğrendim. Sonra insanların içinde iyiler ve kötüler olduğunu... Sonra da her insanın içinde, iyilik ve kötülük bulunduğunu öğrendim.

Sevmeyi öğrendim. Sonra güvenmeyi... Sonra da güvenin sevgiden daha kalıcı olduğunu, sevginin güvenin sağlam zemini üzerine kurulduğunu öğrendim.

İnsan tenini öğrendim. Sonra tenin altında bir ruh bulunduğunu... Sonra da ruhun aslında tenin üstünde olduğunu öğrendim.

Evreni öğrendim. Sonra evreni aydınlatmanın yollarını öğrendim. Sonunda evreni aydınlatabilmek için önce çevreni aydınlatabilmek gerektiğini öğrendim.

Ekmeği öğrendim. Sonra barış için ekmeğin bolca üretilmesi gerektiğini. Sonra da ekmeği hakça üleşmenin, bolca üretmek kadar önemli olduğunu öğrendim.

Okumayı öğrendim. Kendime yazıyı öğrettim sonra... Ve bir süre sonra yazı, kendimi öğretti bana...

Gitmeyi öğrendim. Sonra dayanamayıp dönmeyi... Daha da sonra kendime rağmen gitmeyi...

Dünyaya tek başına meydan okumayı öğrendim genç yaşta... Sonra kalabalıklarla birlikte yürümek gerektiği fikrine vardım. Sonra da asil yürüyüşün, kalabalıklara karşı olması gerektiğini kavradım.

Düşünmeyi öğrendim. Sonra kalıplar içinde düşünmeyi öğrendim. Sonra sağlıklı düşünmenin kalıpları yıkarak düşünmek olduğunu öğrendim.

Namusun önemini öğrendim evde... Sonra yoksundan namus beklemenin namussuzluk olduğunu; gerçek namusun, günah elinin altındayken, günaha el sürmemek olduğunu öğrendim.

Gerçeği öğrendim bir gün... Ve gerçeğin acı olduğunu... Sonra dozunda acının, yemeğe olduğu kadar hayata da lezzet kattığını öğrendim.

Her canlının ölümü tadacağını, ama sadece bazılarının hayatı tadacağını öğrendim.

Can DÜNDAR

mabed528

mabed528

Kullanıcı
3 Nis 2009
En iyi cevaplar
0
16
Ankara
Hayatın çok acımasız olduğunu, düşenin dostu olmadığını öğrendim.

E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Can Dündar yaşarken çok şey öğrenmiş.Güzel bir paylaşımdı,teşekkürler

E

efem

Kullanıcı
7 Ocak 2010
En iyi cevaplar
0
0
hanedeyim
SONSUZ bir karanlığın içinden doğdum. Işığı gördüm, korktum. Ağladım.

Zamanla ışıkta yaşamayı öğrendim. Karanlığı gördüm, korktum.

Gün geldi sonsuz karanlığa uğurladım sevdiklerimi... Ağladım.

can dündarın yazılarını çok seviyorum

B

beyazdilekce

Kullanıcı
1 Ara 2009
En iyi cevaplar
0
0
Antalya
Bu yazıdan sonra,
Hayatta daha çok şey öğrenmem gerektiğini öğrendim.

I

ibrahim58

Kullanıcı
9 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Sivas
Hayatın kalabalıklar içinde tek yaşandığını öğrendim,Ağlarken gülmeyi gülerken ağlamayı,Kalbimin ve aklımın asla aynı dili konuşmadığını öğrendim,Hayat içinde daha neler neler öğrendim,herşeyden ders çıkarmayı öğrendim de çıkardığım derslerin çözüm olmadığınıda öğrendim,Hayatın her halini sevmeyi öğrendim..Yaratan aklıma geldiğinde hayata geliş sebebimi öğrendim sevindim ..O'nun verdikleri ile mutlu olmayı öğrendim.Çünkü acı,keder,hüzün,neşe,sevenç,mutluluk,gülüşler,ağlayışlar,gidişler,dönüşler,sonlar ve başlar herşey ondan mış öğrendimm

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Bunun sınırı yok hergün yeni'bişeyler öğreniyorum..
Bildiklerini uygulayamıyor ,düşündüklerini istediğin gibi konuşamıyorsan, özgür değilsen bunlar fazla işe yararmı bilemiyorum ?
Tabii bu arada ömürden ömür gidiyor ..
Bazende isyan ediyorum kendime "Hay öğrenmez olaydım" diye..!

D

deli

Kullanıcı
10 Mar 2010
En iyi cevaplar
0
0
�stanbul
"Acı çekerek öğreniyoruz çoğu zaman..Bunu öğrendim"
Peki neden acı çekiyoruz?
Öğrendiğimiz(doğru bildiğimiz) çoğu şeyin aslında yanlış olduğunu öğreniyoruz ..Sonra zaman geçiyor.. Öğrendiğimiz şeyler tekrar tersyüz oluyor..Bazen aynı şeyleri öğreniyoruz(hoca ali-Ali hoca)ama farklı boyutlarda yaşayarak bunu çeşitlendirip onu öğrendim bunu öğrendim diye bölüyoruz yüzbin şeye..Ve kendimizi kandırmayı öğreniyoruz sonra.. Mutlu olmayı sonra..
Ben çok mu düşünüyorum ne?

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
deli' Alıntı:
Ve kendimizi kandırmayı öğreniyoruz sonra.. Mutlu olmayı sonra..
Ben çok mu düşünüyorum ne?
Her ne kadar rumuzun deli olsada ben senin akıllı delilerden olduğunu düşünüyorum : (
Severim  yaşamı sorgulayan ,felsefi düşünebilen insanları.
  Yorumların gerçekren ilginç ve güzel ..
Birden
"Hacı hacıyı mekke'de deli deliyi dakkada bulur .." sözünü anımsadım  : (

B

blt.cemile

Kullanıcı
11 Ara 2008
En iyi cevaplar
0
0
Sevmeyi öğrendim. Sonra güvenmeyi... Sonra da güvenin sevgiden daha kalıcı olduğunu, sevginin güvenin sağlam zemini üzerine kurulduğunu öğrendim.

Her yüzüme gülene dostmuş gibi görünene güvenmemem gerektiğini öğrendim

Ve yaşadığım sürece daha çok şey öğreneciğimi, öğrenmem gerekdiğini,
Yaşamak için bilmek gerektiğini öğrendim

Y

yadois

Kullanıcı
20 Şub 2010
En iyi cevaplar
0
0
Alıntı yapayım dedim hangi birini alacağımı bilemediğimden vazgeçtim. çok güzel bir yazıydı.
yazının başlığını görünce ilk aklımdan geçen korkmayı öğrendim oldu. doğduğumuzda çoğu davranışımız refleks ve içgüdüydü. canımız sıkıldığında ağladık, birşey istediğimizde ağladık ama karşılığının geleceğini bilmiyorduk. ama güzeler güzeli biri ihtiyacımızı karşıladı. açsak doyurdu, yakmaktan sıkıldıysak kaldırıp gezdirdi. ilk başlarda beklemiyorduk birini. o kadar benmerkezciydik ki.... aylar geçti başkalarını da farkettik. yaşamı bizim için kolaylaştıran birileri vardı. karşılıksız yapıyorlardı bunları, ozaman bağlanmayı öğrendik. zamanla sevmeyi. herşeye hakkımız vardı arkadaşımızın oyuncağını almaya, markette gezerken annemizden gördümüzü herşeyi istemeye, sevmediğimiz birine "seni sevmedim ben" demeye hakkımız vardı, misafirlikte "anneeee sıkıldım yaaaaa!!!!" diye bağırmaya ;D . her ortama rahatça girebilirdik, herkesle rahatça konuşur hata istemezsek konuşmazdık. insanların mevkileri bizim için önemli değildi. başbakan mı, işçi mi bizim için hepsi birdi ve önemli olan "o"ydu.
ama büyüdük artık her istediğimizi istediğimiz an alamayacağımızı öğrendik. korkmayı öğrendik. patronun karşısında el pençe divan durmayı öğrendik. bazen her doğrunun her yerde söylenemeyeceğini öğrendik. özgür olduğumuz dünyada kendi elerimizle parmaklıklar ördük kilitledik kendimizi içine...
                      ben anahtarımı arıyorummm
              göreniniz var mı??????????????????????

D

deli

Kullanıcı
10 Mar 2010
En iyi cevaplar
0
0
�stanbul
"özgür olduğumuz dünyada kendi elerimizle parmaklıklar ördük kilitledik kendimizi içine...
                      ben anahtarımı arıyorummm
              göreniniz var mı?????????????????????"

Gereksiz streslerden sıktığın avuçlarını açarsan,hani belki ordadır. Zira başıma gelmedi değil! Gereksiz panik bir anımda yana yana cep telefonumu arıyordum.Kardeşim dur çaldırayım dedi en sonunda nerde diye..Elimde birşey titriyor ve ben bakıp birde kim bu arayan ya zaten işim var diyorum ve saniyeler sonra birşey aradığımı unutuyorum..o derece dalgınlık..Yaşadığım küçük komik olayı benzetme olarak kullanmak istedim...Gülersiniz tabi.
Ve öğrendim ki insan bazı arayışlardayken neyi aradığını unuyor hatta birşeyin peşindemiydim ben diyor..Amaçsız yaşadığını sanıyor..
Yeteri kadar ciddi olan hayattır,
öğrendiklerime ekleyim
herşeyi ciddiye almamayı öğrendim, gereksiz..

C

ctankep

Kullanıcı
16 Kas 2008
En iyi cevaplar
0
0
"Dünyaya tek başına meydan okumayı öğrendim genç yaşta... Sonra kalabalıklarla birlikte yürümek gerektiği fikrine vardım. Sonra da asil yürüyüşün, kalabalıklara karşı olması gerektiğini kavradım."

bende bu gün öğrendim bunu

Y

yadois

Kullanıcı
20 Şub 2010
En iyi cevaplar
0
0
deli' Alıntı:
Gereksiz streslerden sıktığın avuçlarını açarsan,hani belki ordadır.
Ve öğrendim ki insan bazı arayışlardayken neyi aradığını unuyor hatta birşeyin peşindemiydim ben diyor..Amaçsız yaşadığını sanıyor..
Yeteri kadar ciddi olan hayattır,
öğrendiklerime ekleyim
herşeyi ciddiye almamayı öğrendim, gereksiz..
haklısın. çoğu korklarımın yersiz olduğunu biliyorum ama sorunda burda zaten. ben bunu pavlovun klasik koşıullanmasına benzetiyorum hani deneğe bir ses dinletiyor peşisırada elektrik şoku veriyorya bunu birçok kez tekrarladığında artık ses duyunca korkma tepkisini gösteriyor. bazı şeyler kötü gitmiş ve ben bunu kabullenmişim değiştirmem gerektiğini düşünmemişim. halbuki bu insan doğasına aykırı değil mi! düşünüyorum ve yaptığım genellemelerin ne kadar hatalı olduğunu görüyorum ama okadar çok yaşanmışlık var ki hangi birini farkedip düzelteceksin benim anlamak istediğimde buydu işte farketmeden korkuya alıştırıldık korkmayı öğrendik ama çok şükür aklımız irademizvar.
bu arada telefon olayı da güzeldi ;D iyi bir çıkarımdı

P

prenses35

Kullanıcı
23 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
36
İzmir
şunu bi kere daha anladım zaman her acının ağrısını yavaşça siliyormuş...

P

prenses35

Kullanıcı
23 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
36
İzmir
Bazen varlığın kıymetini anlamak için yokluğu tatmak gerektiğini öğrendim...

T

TopraKanA

Kullanıcı
20 Ocak 2010
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Hayatın torpili varmış bazılarına, bunu bizim anlamamamız içinde çok çaba sarfediyormuş.
Öyleki çok ince ayrıntılarda bunu saklıyormuş, Alice' in düştüğü o kara delik gibi değil bu ince ayrıntılar, nek nefes..
Yani çok zor anlamak sırrını.
Koskocaman sırları varmış. Hiçte sır saklayamazmış, yani başkalarının sırrını.
Hep açığa çıkarırmış onun bunun sırrını. Deşifre etmek için can atarmış. Bu uğurda ölümü bile kullanırmış. Çok bencilmiş.
Kendinden başkasını düşünmez, işine geldiği tarafı kesip alırmış gerisini sallamazmış pek.
Misafirlerini vazgeçişlere mecbur kılarmış. Kafa tutanı kafasız bırakırmış. Ağa yönetimi gibi anlayacağınız.
Türlü kumpazları varmış, çok ürkütücü aslında.
Hem davet ediyor, hemde gitmeleri için elinde geleni yapıyormuş.

Çok zor bişeymiş. Öyleki elinden geçenlerin saçları ağarırmış, beli bkülürmüş, dişleri dökülürmüş.
Bazıları bişeyler koparabilirmiş ama. Herşeyine rağmen. Sonra da o kapardıklarıyla övünürmüşler.
Saflar verdiklerini düşünseler bu aldıklarının ne kadar değersiz olduğunu anlarlar da, sırrı çözemiyolarmış ki..

Yani ben öyle duydum ilerisi gerisi sağını solunu pek öğrenemedim henüz.
Ama ben belim bükülmüş dişlerim dökülmüş, saçlarım grileşmişken, hiçbişey koparamamış olucam.

Sadece vericem, almicam.

Başı göğe ersin..

H

hayal73

Kullanıcı
4 Ocak 2010
En iyi cevaplar
0
0
Gerçek dost diye bir kavram olmadığını öğrendim ..Çıkar ilişkilerinin olduğunu öğrendim ..

K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
İnsanların bir hiç uğruna bütün erdemlerini peşkeş çekebildiğini öğrendim... Bunun adına da "adamlık" dediklerini öğrendim. Adam olmanın yolunun "insan" olmaktan geçtiğini bilmemiş bilememiş yığınlar olduğunu öğrendim...

Bir ara bu sayfayı doldurayım vesselam... Her gün yeni bir şey öğreniyorum...

B

baharder

Kullanıcı
18 Ara 2010
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
aşkın sevginin yalan olduğunu eninde sonunda bir gün terk edileceğini bundan sonra kimseye güvenmemeyi aşık olmamayı öğrendim.. ve sevginin aslında çıkar ilişkisi olduğunu.. :'( :'(