Hangi yöntemler öfkenizin taşmasını önler

  • Konbuyu başlatan dideM
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde dideM tarafından oluşturulan Hangi yöntemler öfkenizin taşmasını önler başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 6,805 kez görüntülenmiş, 21 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Hangi yöntemler öfkenizin taşmasını önler
Konbuyu başlatan dideM
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan korsan
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Öfke insanın yenemediği ve yıkıcı duygularının başında geliyor. Her ne kadar atasözleri "Öfke ile kalkan zararla oturur" dese de ne yazık ki, gerçekte öfkelenen insanlar, sonuçları düşünmeden hareket ediyor.

Öfke kontrolü kolay bir şey olmasa bile uzmanların önerilerine kulak verilirse, basit bir kaç davranış değişikliği ile öfkenin önüne geçmek mümkün olabilir. Türk Psikologlar Derneği'nin bu konudaki önerileri dikkate değer...


Gevşeme:

Derin derin nefes alma, sakinleştirici durum ve manzaraları zihnimizde hayal ederek canlandırma gibi teknikler, kızgınlık ve öfkemizi yatıştırmamızda ve sakinleşmemizde yardımcı olurlar. Bu gevşeme tekniklerini öğrenebileceğiniz kitaplar, kasetler ya da dersler bulabilirsiniz. Bunları bir kez öğrendiniz mi her durumda kullanabilirsiniz. Eğer çabuk parlayan kişilerden oluşan bir ilişki içindeyseniz, bu teknikleri ilişkideki tüm tarafların öğrenmesinde yarar vardır.


Deneyebileceğiniz bazı basit yöntemler şunlar:

- Diyaframınızdan derin nefesler alın; göğsünüzün üst kısmıyla nefes almanız sizi rahatlatmaz. Nefes alıp verdiğinizde göğsünüz değil, karnınız şişmelidir.
- Derin nefeslerinizi alırken, kendi kendinize tekrar tekrar "Gevşe!" ya da "Sakin ol!" diyerek telkinde bulunun.
- Belleğinizden çağırarak ya da hayal ederek sizi gevşetecek bir yer ya da ortamı düşünün ve gözünüzün önüne getirmeye çalışın.
- Kendinizi zorlamayacağınız, yavaşça yapılan Yoga-türü egzersizlerle kaslarınızı gevşetmeye çalışın.

Bu teknikleri hergün pratik yaparak ezberlerseniz, daha sonra karşılaşacağınız gergin ortamlarda otomatik olarak uygulayabilirsiniz.


Düşünceleri değiştirme

Öfkeli insanlar düşüncelerini küfrederek, bağırıp çağırarak ifade etme eğilimindedirler. Kızgın olduğumuz zaman genellikle, olayları istemeden abartılı ve çarpıtılmış olarak algılarız. Bu tür düşünce biçimlerinizi fark edin ve yerine daha mantıklı olanları yerleştirin.
Örneğin kendi kendinize, "Eyvah, her şey mahvoldu!" gibi bir şeyler söylemek yerine, "Dünyanın sonu değil ve buna şimdi öfkeleniyor olmam bu olayı olmamış hale getirmeyecek." diyebilirsiniz. Her iki düşünceyi de zihninizden geçirerek deneyin. Öfkenizin hangi düşünceyle arttığını ya da azaldığını görün.

Farkında olmadan çok sık kullandığımız ve bizi kızgınlık duygularına hazırlayan, "asla" ya da "her zaman" gibi sözcükleri zihninizde yakalamaya çalışın. "Hiç bir sey asla düzelmeyecek " ya da "Her zaman haksızlığa uğrayan ben olurum." gibi cümleler oldukça hatalıdır. Öfke duygunuzda haklı olduğunuzu düşünmenize de yol açar. Durumla ilgili yargıyı koyduğunuz için problemin çözümüne de katkıda bulunmaz.

Mantık öfkeyi yener, çünkü öfke haklı bir nedene bağlı olsa da, çok çabuk mantık sınırlarını aşabilir. Bu yüzden öfkelendiğinizi hissettiğinizde mantiğiniza sığının. Kendinize "Tüm dünyanin size kazık atmaya çalışmadığını" hatırlatın. Sadece, yaşamın iniş ve çıkışlarından bazılarını yaşadığınızı düşünün. Öfkenizin kontrolden çıkmaya başladığı her zaman, bu yönteme başvurun. Bu daha dengeli bir bakış açısını yakalamanıza yardımcı olacaktır.

Öfkeli insanlar her şeyi talepkar bir şekilde isterler. Bu durum, adalet için de böyledir, takdir, kabul, onay, vb. için de böyle. Herkesin bu değerlere ihtiyacı vardır. Elde edemeyince hepimiz üzülür, incinir, hayal kırıklığına uğrarız. Ama kızgın ve öfkeli insanlar, bunları talep ederler. Talepleri karşılanmayınca, hayal kırıklıkları engellenme duygusuna, o da öfkeye döner.. Bu insanlar, düşünceleri üzerinde çalışıp onları yeniden yapılandırırken, bu talepkàr özelliklerinin farkına varmalı ve "beklentileri"ni, "arzular"a dönüştürmelidirler.


Problemi çözme

Bazen öfke duygularımız yaşamımızdaki gerçek ve kaçınılmaz sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Kızgınlık duyguları böyle zamanlarda bu zorluklar karşısında yaşanan doğal ve sağlıklı duygulardır. Böyle durumlardaki en yararlı tutum; önce durumu değiştirip değistiremeyeceğimizi araştırmaktır..
Elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın ama, yanıtları hemen bulamıyor, sonuca hemen ulasamıyorsanız, kendinizi cezalandırmayın.


Daha iyi iletişim

Öfkenizin altında ne yattığını da anlamaya çalışın. Insanın eleştirildiği zaman savunmaya geçmesi dogaldır, ama siz de saldırıya geçip savaşmayın. Onun yerine söylenenlerin altında yatanı bulmaya, asıl söylenmek isteneni dinlemeye çalışın. Ya da belki o ortamdan biraz uzaklaşıp rahatlamak isteyebilirsiniz. Ama kendinizin ya da karşınızdakinin öfkesinin kontrolden çıkmasına izin vermeyin. Sükúnetinizi korumanız, durumun raydan çıkıp bir felakete dönüşmesini engelleyecektir.


Mizah kullanın

Mizah, çeşitli yollarla öfkenizin yoğunlugunun azalmasına yardımcı olabilir. Her şeyden önce daha dengeli bir bakış açısı sağlar.Çünkü mizah sırasında yaşanan duygularla, öfkenin bir arada bulunması mümkün değildir.


Çevrenizi değiştirmek

Bazen, sinirlenip öfkelenmemize yol açan "şeylerin" yakın çevremizde olduğunu fark ederiz. Sorunlar ve sorumluluklar üzerinize öylesine yıkılır ki düştüğünüz tuzağa ve o tuzağı temsil eden insanlara karşı öfke ile kavrulursunuz.
Biraz ara verin. Gün içinde özellikle stresli olacağını bildiginiz saatlerde, sadece kendiniz için kullanacağınız bir zaman ayirin.


Zamanlama:

Eğer sevdiğiniz kişiyle belli konuları belli saatlerde konuşuyorsanız ve bu konuşmalar da hep tartışma ile sonuçlanıyorsa, bu tür konuları konuşma saatinizi değiştirin. Belki yorgun, dikkatsiz oluyorsunuzdur ya da bu sadece bir alışkanlık haline gelmiştir.


Alternatifler bulun:

Bazı olaylar sizi öfke duyguları içinde bırakıyorsa, bunu çözmeyi bir iş edinin ve uygun yollar araştırın.


www.hurriyet.com.tr
 
E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Okuyunca,aklıma konu ile ilgili bir söz geldi,
Öfke gelir göz kararır,Öfke gider yüz kızarır
teşekkürler paylaşım için.....
 
S

seca

Kullanıcı
1 Haz 2007
En iyi cevaplar
0
0
mersin
teşekkrler didem güzel bir paylaşım olmuş...

bana göre en mantıklısı (öfkelendiğimde benim kullandığım öntem) mizaha başvurmak :)...

kişiden kişiye uygulaması değişebiliyor :)
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
bana göre en mantıklısı (öfkelendiğimde benim kullandığım öntem) mizaha başvurmak ...
Açıkçası bende de bu kişiye göre değişiyor. Svdiğim biriyse mizaha yönelirim kesin ama hoşlanmadığım biriyse hayatta konuşamaz benimle bir hafta kadar:)))
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Bir de bir huy vardır, öfkeyi başkasından çıkarmak olayı!
Neyse, bu konuya yanıt vereyimde laf lafı açarsa onuda tartışırız elbette.

Önlemek kısmına değil ama tetiklemek kısmına yanıt versem ben?
Çok güvendiğiniz, sevdiğiniz bir kişinin bir hatasını farkettiniz diyelim. Ve bu davranışı sağlığını etkileyecek düzeyde kendisini rahatsız ediyor, üstelikte bu rahatsızlığından yakınıyor! Kendisine rahatsızlığının kaynağını anlatmaya çalışıyorsunuz, ama zaaflarına yenik düşüp size olumsuz davranıyor, bir kez daha anlatmaya çalışıyorsunuz ama bu arada rahatsızlık had safhada ve bu duruma en çok üzülenlerin başındasınız ve baktınız dinlemiyor, artık bardağı taşıran son damla! Bu kabul etmezlik ve sürekli red sonucunda öfkelenip, istemediğiniz sözleri sarfediyorsunuz ve sonuçta iki düşman oluveriyorsunuz!
Öfke kontrol edilebilir elbette, ama bazen öyle durumlar vardır ki...
Bir yazımdan bir sözle yanıt vermek isterim bu duruma;
"Acının kışkırtıcı sesidir kıyıcıyı acımasız yapan!"

Yani birisi bize öfkelendiğinde birazda neden öfkelendiğini anlamamız gerekmez mi?
Ya o insan sizin için iyi olanı istiyorsa ama sizin duyarsızlığınızsa bu kişiyi amansızca öfkelendiren?
Bizler hep kendimizi haklı görme eğilimindeyiz, ancak her davranışın tetikleyici bir nedeni vardır.
Hiç kimse durduk yere gülmez, ağlamaz keza öfkelenmez...
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Yani birisi bize öfkelendiğinde birazda neden öfkelendiğini anlamamız gerekmez mi?
Kesinlikle! Ama burada zaten öfkelenen biz isek... deniyor. Yani karşı tarafın bunu biraz düşünmesi gerek ve eğer düşünmezse, olumlu yaklaşmazsa sonuçta daha çok öfkelenmiyor muyuz! Senin verdiğin örnekteki gibi.. İşte bu zamanda iş yine bize kalıyor sanırım; öfkeyi dindirmek, daha akıllıca yaklaşmak..
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Bu kadar kolay olsaydı, yeryüzünde her ilişki sorunsuz olurdu Didem.
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Bir de bir huy vardır, öfkeyi başkasından çıkarmak olayı!
Evet bu da ayrı bir konu. Geçen gün başka bir konuda daha tartışmıştırk bunu, her zaman en yakınını üzmek daha kolaydır. Başkasına öfkelenip de en yakınından çıkarır insan acısını bazen. Nasıl olsa o beni anlar, susar,..vs diye
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Zynep' Alıntı:
Bu kadar kolay olsaydı, yeryüzünde her ilişki sorunsuz olurdu Didem.
Hehe kolay olsaydı böyle yazılar da çıkmazdı zaten:)
Ben de kolay olduğunu söylemiyorumki, asıl yapılması gerekeni söylüyorum.
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Yani, benim türkümü çalıp söyleyeceksen dostumsun, aksi halde benim yanlışımı bana hatırlatırsan, bana dost bile olsan, seni ne dinleyeyim ki? Ben rahatsızlığımdan yakınıyorum, bana şefkat ve ilgi gösteriliyor, sana ne?
Delirir valla insan!
Hele ki bu kişi gerçekten dost olarak kabul ettiğin kişiyse.
Demek ki seni dost kabul etmemiş, ne üzülüyorsun o zaman? diye sorarsan...
Kimbilir?
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Öfkeli biriyim vesselam.
Yalan yok ama yok yerede öfkelenmem illa bir neden vardır kişi kurum yada durum.
Ama illaki
Yüzümde kızarmaz hiç dicem bana utanmaz diceniz.
Ten rengimden belli olmuyor kızardıgı.
Uzun lafın kısası öfkemi kontrol edemediğim zamanlar olmuyor değil.
Deneyeceğim bakalım.
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
dideM' Alıntı:
Zynep' Alıntı:
Bu kadar kolay olsaydı, yeryüzünde her ilişki sorunsuz olurdu Didem.
Hehe kolay olsaydı böyle yazılar da çıkmazdı zaten:)
Ben de kolay olduğunu söylemiyorumki, asıl yapılması gerekeni söylüyorum.
Teoride bazı şeyler o kadar kolay ki Didemcim...
Bu yazılanların hepsi uygulansaydı zaten bu yazıların devamı olmazdı. Birisi çıkar bir yazı yazardı, bir diğeri başkasını, ortka noktada birleşilir ve herkes buna göre davranırdı. Bu yaşam şeklinde tutunamayanlar içinde bolca akıl hastanesi olurdu.
Bence yani...
 
M

Mrs.Jadem

Kullanıcı
7 Tem 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Çok kolay öfkelenen ama bi o kadar da kolay sakinleşen biriyim ama bu her olayda aynı değildir..Misal haksızlığa hiç tahammülüm yoktur,bunda çok çabuk önce içten sonra dıştan çok tepki verir ve öfkelenirin..Bunun dışındaki mevzularda ise daha ılımlı yaklaşmaya çalışırım..öfkemi nasıl yenerim;karşımdakinin tavırlarını ölçerek yani ciddi mi yoksa alaycı bir tavır içinde mi onu sezmeye çalışırım,ciddi ise öfkem büyük ve kırıcı olur.alaycı ise pek aldırış etmem...içten içten kendime sakin ol sakin ol der ve olay yerinden uzaklaşır kendi dünyama çekilirim..daha sonra ise duygusal yönümden dolayı hiçbirşey olmamış gibi ortamın havasını yumuşatmaya çalışırım :-[
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Yani, benim türkümü çalıp söyleyeceksen dostumsun, aksi halde benim yanlışımı bana hatırlatırsan, bana dost bile olsan, seni ne dinleyeyim ki? Ben rahatsızlığımdan yakınıyorum, bana şefkat ve ilgi gösteriliyor, sana ne?
Bunu yapanlar o kadar çokki! Ve en çok hangi durumlarda rastlıyorum bu olaya biliyor musun, yeni bir ilişkiye başlamış bir arkadaşıma, karşı tarafın davranışları dikkatimi çektiğinde daha  dikkatli olması gerektiğini söylediğim zaman..
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
On dakika içinde, bana ilk dakikada "canım annemsin" diyen ve arada erkek arkadaşıyla yaptığı tatsız bir telefon konuşmasından sonra, kapıma dayanıp; "ne biçim annesin sen, örgü örsene, altın gününe filan gitsene..." diye hiç ilgisi olmayan bir şekilde kızımın yüklenmelerini bilirim.
Ve aynı kızıma aynı gün içinde bir diğer arkadaşıyla konuşurkende rastladım aynen böyle bir olay üzerine;
"Benim annem diğer annelere benzemez, bsayarı hep açıktır, yazar, çizer, araştırır, sürekli okur ve ben buna bayılıyorum!"
Buyrun!:)
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Bunlar küçük şeyler ya. Psikolojisine göre davranmış azıcık:)
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
dideM' Alıntı:
Yani, benim türkümü çalıp söyleyeceksen dostumsun, aksi halde benim yanlışımı bana hatırlatırsan, bana dost bile olsan, seni ne dinleyeyim ki? Ben rahatsızlığımdan yakınıyorum, bana şefkat ve ilgi gösteriliyor, sana ne?
Bunu yapanlar o kadar çokki! Ve en çok hangi durumlarda rastlıyorum bu olaya biliyor musun, yeni bir ilişkiye başlamış bir arkadaşıma, karşı tarafın davranışları dikkatimi çektiğinde daha  dikkatli olması gerektiğini söylediğim zaman..
Evet, dedim ya hepimiz kendi doğrumuzu doğru, kendi hareketlerimizi en doğru biliriz. En doğru kararı kendimiz vermişizdir.
Böylesi bir eğilim çoğunlukta var ne yazık ki.
Ve en ufak bir eleştiride, elini kolunu havada sallayarak, "git işine, defol!" diyenler bu gruptaki kişiler.
Eh bir de defolmasını istediği kişi, bu yöntenmleri bilse bile o anda anımsamayacak kadar sinirlenmişse...
İlk verdiğim örnekte bir sağlık probleminden söz ettim farkındaysan Didem.
Kim ister bunca düşündüğü bir dostunun sağlığını kaybetmesini?
Ve öfke...
Bir kez öfkelenmeyegör, hele bir de kapıdan çevrilmişsen "git işine" diye, artık kontrol çok zor olur gerçekten.
Bunların hepsi "bence" dir... :)
İtirazlara açığım.
 
E

efsane_18

Kullanıcı
12 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Giresun
Korsan' Alıntı:
Öfkeli biriyim vesselam.
Yalan yok ama yok yerede öfkelenmem illa bir neden vardır kişi kurum yada durum.
Ama illaki
Yüzümde kızarmaz hiç dicem bana utanmaz diceniz.
Ten rengimden belli olmuyor kızardıgı.
Uzun lafın kısası öfkemi kontrol edemediğim zamanlar olmuyor değil.
Deneyeceğim bakalım.
aynen katılıyırum kızdırmasınlar yawfff Ala alaaa  :mad:
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
efsane_18' Alıntı:
Korsan' Alıntı:
Öfkeli biriyim vesselam.
Yalan yok ama yok yerede öfkelenmem illa bir neden vardır kişi kurum yada durum.
Ama illaki
Yüzümde kızarmaz hiç dicem bana utanmaz diceniz.
Ten rengimden belli olmuyor kızardıgı.
Uzun lafın kısası öfkemi kontrol edemediğim zamanlar olmuyor değil.
Deneyeceğim bakalım.
aynen katılıyırum kızdırmasınlar yawfff Ala alaaa  :mad:
;D ;D ;D
 
Üst