HALİKARNAS BALIKÇISI...

  • Konbuyu başlatan crnkcclr
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sanat kategorisinde crnkcclr tarafından oluşturulan HALİKARNAS BALIKÇISI... başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,839 kez görüntülenmiş, 8 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sanat
Konu Başlığı HALİKARNAS BALIKÇISI...
Konbuyu başlatan crnkcclr
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan seca
C

crnkcclr

Kullanıcı
25 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Halikarnas Balıkçısı  ( 17.04.1890)- (13.10.1973)
Yarın Doğum Günü olması sebebi ile sizinle paylaşmak istedim.... :)




Asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı olan Halikarnas Balıkçısı 1890'da doğdu. İlköğrenimini Büyükada Mahalle Mektebi'nde, ortaöğrenimini Robert Koleji'nde yaptı (1904). Oxford Üniversitesi'nde dört yıl Yakın Çağlar Tarihi okudu, üniversiteyi orada bitirdi. İstanbul'a dönünce Resimli Ay, İnci vb. dergilerde yazılar yazdı, kapak resimleri ve süslemeler yaptı, karikatürler çizdi (1910 - 1925). Cumhuriyetten sonra asker kaçaklarıyla ilgili bir yazısı yüzünden üç yıl kalebentlikle Bodrum'a sürüldü. Cezasının son yarısını İstanbul'da geçirdikten sonra yeniden döndüğü Bodrum'da kaldı. 1947'de İzmir'e yerleşen Halikarnas Balıkçısı, 13 Ekim 1973'de bu kentte öldü. Çok sevdiği Bodrum'a gömüldü.

ESERLERİ:
Roman:Agata Burina Burinata, Bulamaç, Deniz Gurbetçileri, Ötelerin Çocukları, Turgut Reis, Uluç Reis.

Deneme:Altıncı Kıta Akdeniz, Düşün Yazıları, Anadolu Efsaneleri, Hey Koca yurt, Anadolu Tanrıları, Merhaba Anadolu, Anadolu’nun Sesi, Arşipel, Sonsuzluk Sessiz Büyür.

Hikaye:Gençlik Denizlerinde, Egeden Denize Bırakılmış Bir Çiçek, Çiçeklerin Düğünü, Dalgıçlar, Mavi Sürgün, Parmak Damgası.

Çocuk Kitapları: Denizin Çağrısı, Gülen Ada, Yol Ver Deniz


Hakkında Yazılanlar

Fahr El Nissa Zeid
Dinçer Erimez, Sezer Tansuğ
Artist Yayın

Fahr el nissa Zeid, ruhunun kaos sonsuzluğunda ısrarlı arayışlarla yoğun elmas renklerden, ışık çizgilerden oluşan kehkeşanlı, meçhul dünyalar resimledi.Kompozisyonlarında, doğu ve batı sanatının özdeş ruhunu oluşturduğu övgülerini aldı.Resim sanatında soyut, nonfigüratif veya bir başka belirgin sınıfa konamayacak, şaşırtıcı zigzaglar çizen mistik esinlemeler dolu şairane bir mizaç; bağımsız, kural dışı, özgün ve kendi başına bir sanatçı olarak tanımlandı Fahr el nissa Zeid.

Bu kitap, sanatın unutulmaz isimlerinden birini, Fahr el nissa Zeid'i yeniden sergiliyor.


2.Şakir Paşa Ailesi
(A Turkish Tapestry)
Şirin Devrim
Doğan Kitapçılık / Anı Dizisi

II. Abdülhamid'in sadrazamı olan Cevad Paşa sözünü esirgemeyen, şahsiyet sahibi bir devlet adamıdır. Ancak bir komplo düzenlediğinden kuşkulanan Padişah onu sadrazamlıktan azleder. Bunun üzerine Şakir Paşa, kardeşinin uğradığı haksızlığı sineye çekemediği için II. Abdülhamid'in verdiği konakta oturmayı reddederek Büyükada'daki köşküne çekilir.

Şakir Paşa'nın torunu Şirin Devrim'in çocukluğunun geçtiği bu köşkte kimler yaşamaz ki... Başta Şirin Devrim'in annesi ressam Fahrünnisa (Zeyd) olmak üzere, Füreya (Koral), Aliye (Berger), Cevat Şakir (Halikarnas Balıkçısı), Suat Şakir, İzzet Melih (Devrim), Nejad Devrim vd...

İçlerinden kimileri dünya çapında ün kazanan bu sanatça ailenin yaşamı, Osmanlı'nın son dönemleri ile Kurtuluş Savaşı yılları ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına denk düşer. Şakir Paşa ailesinin bu yaşam serüveni bizleri eski İstanbul atmosferine götürüyor. Anıların tatlı esintisi içinde, birçok tarihi şahsiyetle karşı karşıya geliyoruz; Atatürk'ten Kral Gazi'ye, Hitler'den
Kraliçe Elizabeth'e, Kral Hüseyin'e kadar...

Daha önce İngiltere ve Amerika'da yayımlanan ve Batılı okurlarca ilgiyle karşılanan Şakir Paşa ailesinin yaşamöyküsü, elden geçirilmiş 7. baskısıyla yeniden Türk okurunun karşısında.



 
K

Kristal

Ayşe Kulin'in ''Füreya'' kitabında hayatı ile ilgili epey bilgi sahibi olmuştum.
Pekişmiş oldu,teşekkürler. :)
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Kendisini pek tanımayanlar (varsa eğer) "balıkçı" lakabını görünce kafalarında canlanan belki bildiğimiz "balıkçı" imajıdır, ki balıkçılağa elbette saygı duyarım, o ayrı bir konu.
Ancak eğitim düzeyi zaten eserlerinden çok iyi anlaşılabiliyor, bu alçakgönüllü balıkçının...
İyi ki doğmuş, iyi ki bize harika eserler bırakmış, dolu dolu yaşamış ve şimdi cennet mekanında huzurla uyumakta olan bu büyük sanatçıya saygılar bu vesile ile.

Teşekkürler.
 
K

Kristal

Şakir Paşa Ailesine hayran olmamak mümkün mü?
Kültüre verdikleri önem sayesinde aileden kaç tane sanatçı yetişmiş..
 
S

seca

Kullanıcı
1 Haz 2007
En iyi cevaplar
0
0
mersin
cevat şakir...namı değer halikarnas balıkcısının hastasıydım ben bir aralar arkadaşlar...

çok büyük bir rehber, harika bir çevirmen, muhteşem bir bilgi yumağı bir aydın...

herkesin okumasını tavsiye ederim eserlerini ve biyografisini daha detaylı bir şekilde...

azra erhatı duymayan yoktur cevat şakiri tanıyıp ta...azra erhat halikarnas balıkçısının dostu en yakın aydın arkadaşı kitaplarının esin kaynağı...

hatta halikarnas balıkcısıyla mektuplar kitabı var mükemmel birşey ya...baslayınca elinizden düşmüyor malesef...

sevgiyle kalın ayrıca bu konuyu paylkaştığınız için teşekkrler :)
 
S

seca

Kullanıcı
1 Haz 2007
En iyi cevaplar
0
0
mersin
yok yok olurmu öyle şey neden vazgeceyim ki...

bilakis halikarnas balıkçısı ile ilgili yazıları makaleleri kitapları görünce mutlaka okuyorum tekrardan...

ve yüzümü gülümseten isimlerden...

ama en çok kitap okuduğum dönem üniversite sınavına hazırlandığım dönem olmustu...3 sene boyunca kitaplarını yazılarını simdikinden daha sık bir sekilde okuyordum...

iste bu yüzden öyle yazdım :)
 
Üst