Güzel konusma kuralları

  • Konbuyu başlatan Paradoks
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde Paradoks tarafından oluşturulan Güzel konusma kuralları başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 6,291 kez görüntülenmiş, 20 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Güzel konusma kuralları
Konbuyu başlatan Paradoks
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Paradoks
P

Paradoks

1. Dinleyiniz. Doğru Ve Güzel Konuşmanın Ilk şartı Dinlemesini Bilmektir. Siz Dinlemesini Bilirseniz, Bu Alışkanlığın Sirayeti Yoluyla Herkes Dinlemesini Bilir Ve Siz De Dinlenen Bir Konuşma Yapabilirsiniz. Dinlenmeyen, Gürültülü, Ilgisiz Bir Yerde Güzel Konuşma Da Yapılamaz, Orada Konuşmanın Da Tadı Olmaz.
2. Doğru Ve Güzel Konuşmanın Ikinci şartı, Onun Sağlam Ve Sistemli Bir Fikre Dayanmasıdır. Konuşarak Düşünme Yerine, Düşünerek Konuşma Esas Olmalıdır. Boş Konuşulmamalıdır.
3. Konuşmanın Hazırlıklı Bir Sunuş Konuşması Olması Durumunda Hazırlığın Usulüne Göre Yapılması Ve Konuşmanın Planlanması şarttır.
4. Konuşma Ne Bıktıracak Kadar Ağır, Ne De Makineli Tüfek Gibi Süratli Olmalıdır.
5. Konuşma Ile Nefes Alıp Verme Ahenkli Olmalı, Nefessiz Ve Nefes Nefese Konuşulmamalı, Nefeslenme Sesi Hissedilmemelidir.
6. Insanın Kişiliğini Yansıtan Sesin Konuşmada önemli Bir Unsur Olduğu Unutulmamalıdır. Zira Ses Dalgınlık, Korkaklık, Aptallık, Mahcupluk, Kibirlilik, Tatsızlık, Bünyece Zayıflık Vb. Bir çok özellikleri Ortaya Koyar. Kaba, Pürüzlü, Sert, Haşin, Hım Hım, Genizden Gelen, Ince Sesler Dinleyenler üzerinde Iyi Bir Etki Bırakmaz.
7. Konuşmada Ses Tonu Sözün, Fikrin Ve Duygunun Mahiyetine Uygun Bir Tarzda Ayarlanmalıdır. Sesin Duyguları Yansıtmaya, Heyecanları Duyurmaya, Her Anlamı Ifadeye Elverişli Olması Ve Yerine Göre Tonunu Değiştirmesi De Konuşanın Başarısı Için önemli Bir Etkendir.
8. Konuşmada Mümkün Olduğu Kadar Zengin Bir Kelime Kadrosu Kullanılmalı, Sınırlı Bir Dilden, Tekrarlanan Belli Kelimelerden Kaçınmalıdır.
9. Konuşmada Kelimeleri Doğru Söylemeye özen Gösterilmelidir. Telaffuzun şive Ve Ağız özellikleri Taşımamasına çalışılmalı, Edebi Dil, Kültür Dili Ile Konuşmaya Gayret Edilmelidir.
10. Konuşma Veciz Denecek şekilde ölçülü Olmalı, Mana Ve Fikir Ile Söz Arasında Seçkin Bir Uyum Olmalı , Söz Fikri Tam Ihata Ve Ifade Etmeli, Fikir Sözü Tam Doldurmalı, Ondan Taşmamalıdır. Söz Konuya Ve Mekana, Duruma Uygun Düşmelidir.
11. Konuşmada Söz Açık Ve Seçik Olmalı, Anlaşılır Ve Tatminkâr Bir Vasıf Taşımalıdır.
12. Konuşmada Cümleler Düzgün Olmalı, Cümle Yanlışı Yapılmamalı, Uzun Cümlelere Tam Hakimiyet Yoksa Mümkün Olduğu Kadar Kısa Cümle Tercih Edilmelidir.
13. Konuşmada Doğrunun Yanında Güzel De Ihmal Edilmemelidir. Bunun Için Sanatkârâne Bir Dil Ve Ifade Kullanılmalı; Benzetmeler, Mecazlar, Başka Anlama Gelecek Kelimeler, Imâlar, Tezatlar, Tekrarlar, Parlak Anlamlar, Abartmalar, Kişileştirmeler, çift Anlamlı Ve Benzer Kelimeler, Paralellikler, ünlemler , Hitaplar, örnekler, Fıkralar Gibi çeşitli Söz Ve Anlam Ustalıklarına Yerli Yerinde Müracaat Olunmalıdır.
14. Konuşmada Inandırıcı Olmaya Dikkat Edilmeli, Bunun Için Konuştuğuna önce Kendisinin Inandığını Ispat Eden Bir üslup Ve Tavır Ortaya Konmalıdır.
15. Konuşmada Mimik Ve Jestlerden; Sözün Ve Fikrin âhengine Uygun Bir şekilde Ve ölçülü Olarak, şuurla Istifade Etmelidir. Ses Kadar, Vücudun Da Canlı Olması, Bezgin, Isteksiz Tavırlar Takınmak, Hatta Yerine Göre Anlamı Bakışlarımızla Da Ifade Etmek Dinleyenlerin Ilgisini çeker.
16. Konuşmada Tek Bir Noktaya Değil, Dinleyenlerin Hepsine Ve Her Tarafa Bakacak şekilde ölçülü Ve Kavrayıcı Bir Hitap Tarzı Seçilmelidir.
17. Konuşma Ne Doyurmayan Bir Kısalıkta Ne De Sabır Taşıracak Bir Uzunlukta Olmalıdır.
18. Konuşmada Dinleyenlerin Nabzı Tutulmalı, Konuşmanın Dozu Dinleyenlerin Tepkilerine Göre Ayarlanmalıdır. Dinleyiciler, âdeta Bitir De Gidelim Diyen Yalvaran Gözlerle Size Bakmaya Başlamışlarsa Sözü Fazla Uzatmadan Konuşmayı Toparlamakta Fayda Vardır. Dinleyenlerin Bakışlarından Yapılan Bu Konuşmadan Haz Aldıkları Seziliyorsa Konuşma Aynı Canlılıkta örneklerle Biraz Daha Genişletilebilir.

Güzel Konuşma Kurallarını Kısaca özetlemek Istersek:
1. Dinleyiniz.
2. Az Konuşunuz. şu Nükte Düşündürücüdür:

Bir Bilgeye Sormuşlar:
- Bir Insanın Zekasını Nereden Anlarsınız?
- Konuşmasından.
- Ya Hiç Konuşmazsa ?
- O Kadar Akıllı Insan Yoktur Ki.

3. çok Az şaka Yapınız.
4. Zarif Iltifatlarda Bulununuz.
5. Dedikodu Yapmayınız.
6. övünmeyiniz.
7. Muhatabınıza önem Veriniz.
8. Kaba Ve Argo Sözlere Yer Vermeyiniz.
9. Söyleyişe Dikkat Ediniz.
10. Konuşmanızı Yerine, Kişisine Ve Zamanına Göre Yapınız.
11. Içtenlikten Uzaklaşmayınız.
12. Kendinize Güveniniz. Rahat Olunuz.
13. Sözü Gereksiz Yere Uzatmayınız.
14. Ses, Konu Ve Anlam Uyumuna Dikkat Ediniz.

 
A

ayben

Bir Bilgeye Sormuşlar:
- Bir Insanın Zekasını Nereden Anlarsınız?
- Konuşmasından.
- Ya Hiç Konuşmazsa ?
- O Kadar Akıllı Insan Yoktur Ki.

Teşekkürler Alican  :-[
 
S

semazen

Kullanıcı
19 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
tşkler ..aslında böyle topluluklara konuşma gibi bir şansım yok ama...

güzel bir yazı..iyi bir konuşmacı olmak için iyi bir dinleyici olmak gerekiyor..bütün kitaplar bu işi bilenlerden bunu öğrendik...
 
B

bıldırcın

bilgilendirdiğin için saol aliCAnn
eminim işime yarayacak ;)
 
P

Paradoks

Rica ederim arkadaslar...

Emin ol bir gün gerekecek bıldırcın.. :)
 
I

ibrahimcaca

Kullanıcı
8 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
denizli
V-BANA LAZIM OLAN ŞEYLER  ARKADAŞLAR BUNLAR AMA :'(
AMASI VAR İŞTE GÜEL KONUŞAMIYORUM EN AZINDA ÖYLE HİSSEDYORUM.
BU KONUDA YARDIMA AÇIĞIM BANA YARDIM EDER MİSİNİZ??
NELER ÖNERİRSİNİZ
 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
::) bence bu yazı bütünüyle eksik yanlarını tamamlamanda yardımcı olur ;)


_____teşekkürler alican  ;)
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Yazıyı okurken beynimde sürekli bir slogan yankılandı; "Ağzı olan konuşuyor!" . Bir zamanların meşhur esprisinin altında yatan ise tamamen gerçek aslında. Konuşmak gerçekten sanat.
Notları sadece bir topluluğa hitap ederken yapılması gerekenler olarak düşünmedim ben.
Bu nedenle bir şey eklemek isterim, konuşurken mutlaka konuştuğunuz kişinin gözlerinin içine bakın, ve aynı şekilde birisi size bir şey anlatırken de bunu yapın. Göz teması anlaşılabilir olmanın en önemli unsurlarından birisi.
Teşekkürler Alican.
 
K

Kristal

Kavga edercesine yüksek sesle konuşulmamalı.
bilgiler için teşekkürler Alican...
 
K

kamuran

Bilgiler için teşekkürler!  :)

Ben en çok konuya odaklanmamış, hazırlıklı gelmemiş ve soru sormuş olmak için konuşan kişiler karşısında zorlanıyorum  :eek: O zaman bazı kuralları unutup ters cevap verebiliyorum  :-[
 
D

Dosthane

Kullanıcı
18 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Güzel paylaşım, teşekkürler...Bunları birebir hayatımıza uygulayarak öğrenmeliyiz.Aksi halde kuru kuruya okuduğumuz bir yazı boş yere konuşmamızdan farklı olmaz...;)
 
E

efsane_18

Kullanıcı
12 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Giresun
BENİM İŞİMDE TOPLUMA KONUSMAK ÜZERİNE TESEKKÜRLER UYMAYA CALISACAGIM AHH EN ZORU HEYCAN YAPMADAN KONUSMAK Bİ RAHATLAYA BİLSEM :( :( :(
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
efsane_18, ne iş yapıyorsun?
Ben de çalışma hayatına yeni girdim. Satış göya ama montaja, eğitime gidiyorum:) Çok sinirliymişim ve de sabırsız.. Olgunlaşmamı bekliyorlarmış satışa göndermek için..
Sen öyle deyince merak ettim,iş kolun nedir diye?
 
Üst