Günümüzdeki önemli sorunlardan biri anlamak ve anlaşılmaktır

• Konbuyu başlatan korsan
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde korsan tarafından oluşturulan Günümüzdeki önemli sorunlardan biri anlamak ve anlaşılmaktır başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,348 kez görüntülenmiş, 11 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Günümüzdeki önemli sorunlardan biri anlamak ve anlaşılmaktır
Konbuyu başlatan korsan
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan korsan
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep

Günümüzdeki önemli sorunlardan biri anlamak ve anlaşılmaktır.

Psikoloji biliminde empati olarak tarif edilen “kendini ötekinin yerine koyma durumu”nu ne kadar yaşayabiliyoruz?

İletişim sorunlarından söz ediyoruz, ilmen iletişim becerileri nasıl geliştirilir açıklıyoruz, ama pratik hayatta bu sorunu aştığımız söylenemez.

Modern hayatta hepimizin neredeyse ortak sorunu anlamak ve anlaşılmak.

Bir çoğumuz tanıklık etmişizdir, biri derdini anlatmaya başladığında, hatta daha cümlesini bitirmeden öteki kendi sorunundan dem vurmaya başlar.

Yani karşısındakini ne yeterince dinleme ne de duygusal olarak anlamaya çalışırız.

Ortaya çıkan tablo, görünüşte iletişim kuran, birbiriyle bolca konuşan insanlar ama dinleyen anlayan yok.

Ötekinin derdini saygıyla dinlemek gerçekten erdemdir.

Dinleyebilen insan başkasını hissen anladığını ve yardım etme arzusu taşıdığını bu davranışıyla daha baştan ortaya koyar.

Duanın insanı rahatlatan yanı esas itibarıyla duanın kabulünden ziyade kişinin onu duyan anlayan yüce bir varlığın olduğuna inanmasıdır.

Hatta bazen derdimizin çaresini bulmaktan öte dinleyen ve anlayan birini bulmak daha öncelikli ihtiyacımız olabilmektedir. Dolayısıyla iletişimin ilk şartı da dinlemesini bilmektir. Bunun için de “konuşurken, dinlerken gözümüzü ne kadar ruh dünyamıza çevirebiliyoruz?” sorusunun cevabı yani iletişim anında davranışlarımıza dair farkındalığımızı sorgulamamız gerekir.

Bazen kendimizi o kadar konuşmaya kaptırırız ki anı, duyguyu ve dokuyu kaçırırız. Bu yönüyle bakıldığında sorunların temelinde aslında “farkındalık” problemi yatmaktadır.

Kişi, duygu, düşünce ve davranışlarına kazanacağı farkındalıkla ne kadar dinleyici olduğunu fark edebileceği gibi ne kadar dinlenildiğini de fark eder.

Empati iletişimi arttırdığı gibi, ilişkileri düzenlemede de birincil unsurdur.
Ötekini anlamaya çalışmadan anlaşılmayı beklemek beyhudedir.

Empati kurmadan yaşanan ilişkiler ancak akıl hocalığı düzeyinde kalır, “ben sana dememiş miydim”den öteye gidemez.

Hepimiz akıl verilmesinden ziyade duygularımıza ortak olunsun isteriz.

Karşımızdakini anladığımızda, anlaşıldığımızı hissettiğimizde ilişkilerimiz samimi ve derin bir hal alabiliyor.

Ayrıca empatik duruş bireyi bencillikten kurtarır.

Zira kişi karşısındakine hassasiyet ve duyarlılık kazanarak sadece kendini hayatın merkezinde görmekten vazgeçerek gözünü ve kulağını diğerlerine de çevirebilir.

Bu yönüyle sadece psikolojik olarak değil, sosyolojik anlamda da empatinin önemi yadsınamaz.

Madem empati;

- dinlemeyi

- duyarlılığı

- samimiyeti

- derinliği

- hoşgörüyü beraberinde getiriyor.

O halde biraz daha empatik olmaya özen gösterelim.

Yasemin UÇAL
Psikolog

M

mavili

Kullanıcı
29 Tem 2007
En iyi cevaplar
0
0
Bursa
bu durmumu çömek bazen çok zor oluyor karşıdaki anlamıyor sen anlatamıyorsun

teşekürler korsan efendi

G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Anlamak,anlaşılmak,empati yapmak....

Hayatımda bu kavramlar hep önemli oldu/olmaya devam da ediyor  ve karşımdakinden de bekledim.
Bazen karşılığını aldım bazen üzüldüm,anlaşılamadığımı düşündüm.Ama kendimden bu konuda taviz vermedim.
Ama en kötüsü kendini anlatmak bence...yaptığın bir davranışın yada sözün yanlış anlaşıldığını açıklamaya çalışmak...
Ben o kadar yoruldum ki bunlardan kendimce bir çözüm buldum;bana göre doğru size göre ben bilmem...

Çözümüm mü; çok basit... :)

Teşekkürler paylaşım için. :)

K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
mavili' Alıntı:
bu durmumu çömek bazen çok zor oluyor karşıdaki anlamıyor sen anlatamıyorsun

teşekürler korsan efendi
Dogrudur çoğu zaman dediğin gibi oluyorda.
Efendi ekide neki :)

K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Yav ne yalan söyleyeceğim çoğu zaman bazı insanlara ne kendini anlatabiliyorum nede o insanlar beni anlamak için gayret gösteriyor.
Tamamen ilgiç bir durum.
Anlarsam bunun nedenini paylaşıcam söz :)

Ö

özlem1980

Kullanıcı
25 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
empati kurmak karşı tarafı anlamaya çalışmak iletişim için bir artı bunu yapmaya elimden geldiğince dikkat ederim ama bazen tıkandığım noktalarda olmuyor değil ne yaparsam yapim bazı insanları anlamakta zorlanıyorum ve yeter yaaa birazda onlar beni anlamaya çalışsın desemde yok yaa bazı insanlarda bu yok kesinlikle
neyse sanırım biraz doluyum bu konuda güzel bir yazıydı keyif alarak okudum

M

manas

Kullanıcı
6 Haz 2008
En iyi cevaplar
0
0
Empati yetmiyor bazı durumlarda katılıyorum özleme.
Empati faraza kendini karşındakinin yerine koymaya çalışmaktır ama kimse bir diğerinin aynı değildir. Farklı bir kişiliğe, farklı bir geçmişe sahiptir.
Hayata olumlu bakan ve umutlu birisi olarak öfkeli hırçın ve karamsar birini ne kadar anlamaya çalışsam da anlayamamışımdır.

E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Teşekkürler paylaşım için....
Bana göre;kişiyi anlamak için,önyargıdan uzak,objektif olmakta önemli
Anlaşılmak için ise;ben beni anlatırım karşımdaki anlayabildiği kadarını alır.Netice benim baktığım konum,duruşum,gösterdiğim yer başkasının kör noktası olabiliyor...

G

Gül46

Kullanıcı
17 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
Türkiye
Güzel bir konu  emeklerinize sağlık

ne anlatırsan anlat anladığı kadardır, sen  anlasan da karşı taraf anlamayınca  çözüm yine yok, bazen empati de kar etmiyo

Ö

özlem1980

Kullanıcı
25 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
ebruliyn' Alıntı:
Anlaşılmak için ise;ben beni anlatırım karşımdaki anlayabildiği kadarını alır.Netice benim baktığım konum,duruşum,gösterdiğim yer başkasının kör noktası olabiliyor...
doğru bir yaklaşım

T

turtur

Kullanıcı
8 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul

çok derin bir konu we gerçektende birçok insanın bu konuda bir hayli sıkıntı çektiğini düşünüyorum...karşıdaki insana nekadar güzeli,doğruyu anlatsanda maalesef taşan bardak misali aktardıklarımız biryere kadar alınıyo...bize  düşen akıl sağlığımıza zarar wermeden güçlü iletişim kurup sabır göstermek...
paylaşım için tşk. (korsan)
...saygılar

K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
özlem1980' Alıntı:
ebruliyn' Alıntı:
doğru bir yaklaşım
Bencede.