GAZLI GÖL KAPLICASI (( BENİM KÖYÜM ))

• Konbuyu başlatan aykut03
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler kategorisinde aykut03 tarafından oluşturulan GAZLI GÖL KAPLICASI (( BENİM KÖYÜM )) başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 8,402 kez görüntülenmiş, 18 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler
Konu Başlığı GAZLI GÖL KAPLICASI (( BENİM KÖYÜM ))
Konbuyu başlatan aykut03
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan nil.dilek
A

aykut03

Kullanıcı
19 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
www.ayyildiz.org

TARİHCESİ ;

Efsaneye göre, Kral Midas her şeye sahip olmasına rağmen hiç çocuğu olmayan bir kralmış kral bu  duruma çok üzüldüğünden gece gündüz Allah'a yalvarıp yakarırmış bir çocuğu olması için. Nihayet  Kral Midas'ın dünyalar güzeli bir kızı olmuş Kralın kızı Suna , Genç kızlığa adım attığı yıllarda  illet bir  hastalığa yakalanmış.

Bu Güzel Kızın vücudunda çıbanlar çıkmış. Bu sulu Çıbanları hiç bir hekim  iyileştirememiş. Ağrısına , sızısına ve bir türlü iyileşmeyen bu yaraların üzüntüsüne dayanamayan  güzel kız Suna ; yollara düşmüş. Dağ Tepe Demeden gezip dolaşır olmuş . Kral Midas kızını  kollamaları için peşinden gözcü yollamış. Kralın güzel kızı Afyonkarahisar toprakları içindeki Gazlıgöl mevki yakınlarına kadar gelmiş.  Tam yaz aylarında olduğu için Suna çok susamış.

Biraz su içmek için su aramış.  Gazlıgöl kaplıcasının bulunduğu yerlerde Yeşilliklerle çevrili bir su görmüş. Susuzluktan kavrulan  kızcağız , çevresindeki bataklığa aldırmadan suya koşmuş. Eğilerek o çamurlu sudan kana kana  içmiş. Birde bakmış suyun deydiği yerlerde bir tatlı Gıcıklanma , bir sancı kesilmesi , bir huzur oluşmuş. Güzel kız atmış kendisini çamurlu suyun içerisine ağrıları yavaşlamış.

Sudan çıkıp günlerdir uykusuz  ve yorgun olduğundan uzanıvermiş oraya ve derin bir uykuya dalmış . Suna uyandığında ağrılarının  kalmadığını , çıbanlarının kurumaya başladığını görmüş. O suyun yanında bir hafta kalmış. Bir hafta  Sonra çıbanları yaraları tamamen geçmiş.  Eski güzelliğine Kavuştuğunu gören  güzel Suna sevinçinden deliye dönmüş. İleride onu gözleyen gözcüler , kızın iyileştiğini anlayınca  yanına gelmişler . Suna başına gelenleri anlatmış ve saraya dönmüşler . Kızını merak edip gece  gündüz yas tutan Kral Midas , kızının bu iyileşmiş halini görünce çok sevinmiş ve kızana "Seni hangi  hekim iyileştirdi?" kızım  söyle Hekim başı yapayım demiş.

Suna'da beni hekim değil , ülkeden çıkan sıcak bir  su iyileştirdi Baba diyerek cevap vermiş. Bunun Üzerine Kral "Tez oraya bir hamam yapılsın gelen  geçen dertlilere derman dağıtır" diye ferman vermiş. Bu Kaplıcanın Frigyalılar zamanından buyana kullanıldığı sanılmaktadır.

A

aykut03

Kullanıcı
19 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
www.ayyildiz.org
ben burada doğdum burada büyüdüm :)) kızılay maden suyuda buradan  cıkıyor aynı yerdeler

Ö

özlem1980

Kullanıcı
25 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
kültürel açıdan nekaradar zengin bir ülkede yaşıyoruz hemen her yerde bir tarih ve efsanevi hikayeleri var  :)

S

SUNFLOWERS

İnanmıyorum!!! :D
Çok severek içiyorum  :)
Ondan başka madensuyu içemez oldum!! ::)

A

aykut03

Kullanıcı
19 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
www.ayyildiz.org
GE
SUNFLOWERS' Alıntı:
AAA BİDE GELSEN MUSLUKTAN İŞSEN VALLA SÜPER OLUYOR BENDE ÖZLEDİM BAK ŞİMDİ 2 YILDIR GİDEMİYORUM :(

S

SUNFLOWERS

aykut03' Alıntı:
GE
SUNFLOWERS' Alıntı:
AAA BİDE GELSEN MUSLUKTAN İŞSEN VALLA SÜPER OLUYOR BENDE ÖZLEDİM BAK ŞİMDİ 2 YILDIR GİDEMİYORUM :(
peki hiç bir işlemden geçmiyormu bu madensuyu? :)
Doğrudan musluktanmı doluyor Aykut? :D

A

aykut03

Kullanıcı
19 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
www.ayyildiz.org
SUNFLOWERS' Alıntı:
aykut03' Alıntı:
GE
SUNFLOWERS' Alıntı:
HERHANGİ BİR İŞLEMDEN GECMİYOR AMA HER SAAT GÖREVLİLER TARAFINDAN TEST EDİLİYOR,YANLIZ MEYVALI SODALARA MEYVA ARAMOSU KATILIYOR,SADE MADEN SUYULARI YER ALTINDAN NASIL CIKIYORSA O ŞEKİLDE ŞİŞELENİYOR::

peki hiç bir işlemden geçmiyormu bu madensuyu? :)
Doğrudan musluktanmı doluyor Aykut? :D

A

aykut03

Kullanıcı
19 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
www.ayyildiz.org
HERHANGİ BİR İŞLEMDEN GECMİYOR AMA HER SAAT GÖREVLİLER TARAFINDAN TEST EDİLİYOR,YANLIZ MEYVALI SODALARA MEYVA ARAMOSU KATILIYOR,SADE MADEN SUYULARI YER ALTINDAN NASIL CIKIYORSA O ŞEKİLDE ŞİŞELENİYOR::

ALINTI KARIŞTI ÖZÜR

S

SUNFLOWERS

Doğal yani!!
Süper ya !!
Çok hoşuma gitti :D :D
Köyünün kıymetini bil Aykut!!
Bu sene git!
Gelirken bize madensuyu getir  :D :D

S

SUNFLOWERS

Aykut birde hamamı merak ettim?
Şu an varmı böyle bir hamam?

A

aykut03

Kullanıcı
19 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
www.ayyildiz.org
http://olmaz olurmu

http://www.gazligoltermal.com/Rsm/hamam1.gif

http://www.gazligoltermal.com/Rsm/tesis.gif

Şifa Özellikleri

Kimyasal sınıflandırılmasının; bikarbonat, sodyum, karbondioksit ve hidrojen sülfürün bulunduğu;  Gazlıgöl kaplıcası suyunun içinde daha başka; klorür, iyadür, bromür, flarür, sülfat, nitrid, hidrofosfat, karbonat, bikarbonat, hidroarsenat gibi iyonların yanı sıra, serbest karbondioksit ve serbest kükürtlü hidrojen gazlarıda bulunmaktadır. Ayrıca kaplıcanın temperatürü 64 cg. radyoaktivitileri Rn 0,2 ile 0,29 eman arasında değişmekte olup pH degerleri ise 6,9 dur.

Gazlıgöl kaplıcasından, içme ve banyo tedavileri için faydalanıldığı gibi suyun bulunduğu kapalı ortamlarda oluşan nemli ve buharlı havanın solunumuda tedavi edici bir etken oluşturmaktadır. Genel olarak romatizmal hastalıklar ve dolaşım sistemi sendromları rahatsızlıkları adı altında; karaciger, safrakesesi, mide ve bağırsakların sipastik ağrılı sendromları nevralji, nevrit, artroz, saboreik deri hastalıkları ve kadın hastalıkları tedavisinde faydalı olduğu gözlenmiştir. İçme tedavisi ise kürler şeklinde yapılır. Suyun yapısında bulunan karbondioksidin periferik dolaşımı genişletici ve kan dolaşımını düzenleyici etkisi bulunduğundan tavsiye edilmektedir.

Solunum yolu ile; kalbin çalışma kapasitesine, ritmine, atım hacmine etkileri, koroner damarları genişletici ve arteriel tansiyon düşürücü tesirleri olduğu gibi  ; solunum yollları rahatlatıcı faktörleri bulunmaktadır. Ayrıca metobolizma hastalıklarında bir taraftan sıcağın etkisiyle özellikle buğu banyolarında terleme ve yıkım faaliyeti hızlandırılırken içme kür tedavisi ile metobolik faaliyet zincirinde önemli rolü olan organların çalışması düzenlenmektedir. Gazlıgöl kaplıcasında vücudun gereksinim duyduğu kombine bir tedavi ve dinlenme olanağı rahat bir şekilde sağlanabilmektedir

S

SUNFLOWERS

Teşekkürler Aykut verdiğin bilgiler için!!!! :)
Gitmek isterim buralara!!!

A

aykut03

Kullanıcı
19 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
www.ayyildiz.org

ne diyiyim insanlar artık yurt dışından geliyorlarken, bizler ülkemizin tabi kaynaklarından hiç yararlanmıyoruz  imkanlar ve şartlardan tabi buda kaynaklanıyor görmenizi  isterim

N

nil.dilek

Kullanıcı
8 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
Bursa
Paylaşım için teşekkürler.Bu hikayeye  benzer bir hikayede Bursa inegöl ilçesine bağlı oylat kaplıcaları ile ilgili anlatılmaktadır.

Bizans İmparatorluğu zamanında İnegöl civarına hakim olan Tekfur'un bir kızı vardır.Günün birinde bu kız hastalanır,yatağa düşer.Zamanın hekimleri Tekfur'un kızının derdine çare bulamazlar.Hastalık çok uzun sürer.
Tekfur çok sevdiği kızının ızdıraplarına tahammül edemez. Hastayı tedavi eden hekimler kızı göz önünden uzaklaştırmak ve son bir tedavi şansı vermek üzere ormanın içindeki o zaman için adsız olan bu ılıcaya gönderilmesini tavsiye ederler. Kızı buraya getirirler. Kendisinin son günleri olduğuna inanarak "ölyat" deyip bırakırlar.
Çaresiz bir derdi olduğuna inanılan Tekfur'un kızı her gün bu sularda yıkanır. Gün geçtikçe iyileşir ve eski sağlığına kavuşarak babasının sarayına geri döner.
O gün bugündür Ölyat kaplıcası civar halkı tarafından bir şifa kaynağı olarak tanınır ve kullanılır.Bu şifalı su yine o sudur,fakat zaman Ölyat'ı Oylat yapmıştır

Oylat, Bursa - Eskişehir karayolu üzerinde, İnegöle 27km. Uzaklıkta, Uludağ’a sırtını dayamış olup, iki tarafı yeşil vadiler ile çevrili bir yamaç üzerine kurulmuştur.
Deniz seviyesinden 840 metre yüksektedir. Kaplıcaları şifalıdır. Dağ ve iklim tedavisi içinde gerekli tüm özelliklere sahiptir. Nevralji, Nevrit romatizma, Ağrılı sinir hastalıkları felçler kadın hastalıkları böbrek hastalıkları siyatik kireçlenme stres cilt hastalıkları selülit gibi hastalıkların doğal tedavi kaynağıdır.