Fidyeci virüse dosyalarınızı kaptırmayın !

kemal_zengin

Kullanıcı
Fidyeci virüse dosyalarınızı kaptırmayın !
Bilgisayarlar arasında hızla yayılan ve bazıları sunucu sistemlerinin, bazıları kişisel
bilgisayarların ve bazıları da banka hesaplarının peşinde olan zararlı yazılımlardan artık
bunalmışken şimdi de yepyeni bir tehdit çıktı karşımıza:
Ransomware, yani fidye virüsü. Peki, ne yapıyor bu fidye virüsü?
Önce bilgisayarınıza sızıyor, sonra da dosyalarınızı 1024 bitlik bir şifreleme anahtarı
kullanarak güzelce şifreliyor.
Ardından bir mesaj penceresi açıp “Dosyalarını şifreledim, açmak için gereken
programı istiyorsan şu kadar para ödemen gerek. Benimle falanca e-posta adresinden
ilişkiye geçebilirsin” diyerek sizi bilgilendiriyor. Düşünün ki üç yıl boyunca biriktirdiğiniz
ve yedeğini almaya üşendiğiniz bütün fotoğraflar bir anda bu virüsün eline düştü.
İşte, o zaman yandığınızın resmidir. Dediğini yapmazsanız, gerçekten de dosyalarınızı
bir daha geri getirmenin yolu yok. Öte yandan dediğini yapsanız, dosyalarınızı
geri alabileceğinizin bir garantisi de yok. Yalnız bu işin devamı da çok ilginç.
Gpcode adı verilen bu virüsü ilk kez tanımlayan ve iki yılık gelişimini adım adım izleyen
ünlü antivirüs üreticisi Kaspersky Labs yetkililerine göre, virüs çok ustaca programlanmış
ve açık vermiyor. Öte yandan, virüsün kullandığı 1024 bitlik şifreleme altyapısını çözmek
için de 15 milyon bilgisayarı yan yana getirip 1 yıl durmaksızın çalıştırmak gerekiyor.
İşte Kaspersky Labs, bu işi çözmek için bir dağıtık bilgisayar ağı kurmanın peşine düştü.
Yani dünyanın dört bir yanından bilgisayarının boşta kalan işlem gücünü bu hesabın
yapılması için bağışlayacak gönüllüler arıyorlar. Aslında en mantıklı çözüm bunu yapan
kişiyi bulup bilgiyi ondan almak gibi görünüyor. İşin içine fidye girdiği için büyük bir
olasılıkla bu o kadar da uzun sürmeyecektir. Bu arada bize düşen, antivirüs kalkanlarını
güncel tutmak ve önemli dosyaların yedeğini almayı ihmal etmemek.

bilim teknik dergisinden alıntıdır...

Geri