Felsefenin Yararı Nedir?

• Konbuyu başlatan crt
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde crt tarafından oluşturulan Felsefenin Yararı Nedir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,792 kez görüntülenmiş, 12 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Felsefenin Yararı Nedir?
Konbuyu başlatan crt
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan crt
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul

Felsefenin Yararı Nedir?

Felsefenin yararı veya gerekliliği onun toplumsal-kültürel işlevi ve felsefenin tarihsel gelişimi ile ilgili olarak birkaç şey söylemek gerekir. Mongolfier kardeşler icat etmiş oldukları balonla ilk uçuşlarını yapmak istedikleri sırada gösteriyi izlemek için meydanda toplanan seyirciler arasından biri yanında bulunan tonton tavırlı, yaşlı, saygıdeğer bir baya dönerek biraz saf bir tavırla şu soruyu sorar:
"İyi de bu ne işe yarıyor bayım?" Sözü edilen yaşlı bay - ki o sıralarda Fransa'yı ziyaret etmekte olan ünlü Amerikalı bilgin ve siyaset adamı Benjamin Franklin'dir - aynı ölçüde hoşgölürü bir şekilde gülümseyerek şu cevabı verir: "Yeni doğmuş bir bebek ne işe yarar bayım?"

Kanımızca bu cevap, felsefenin ve aslında daha genel olarak diğer temel kültürel etkinliklerin son tahlilde ne işe yaradıkları sorusuna verilebilecek en güzel ve en anlamlı cevaptır. Konuya bir işe yaramak açısından baktığımızda en çok işe yaradığı düşünülen bazı etkinliklerimizin bir işe yaramadığını da görebiliriz. Örneğin bilim bile çoğu kez bir işe yaramaz.

Felsefe...
insanı insan yapan ve bir hiç olmaktan kurtaran araştırma ruhunun, anlamlandırma, yorumlama ve değerlendirme etkinliğinin, önemli sorular sorma ve onlara ciddi olarak cevaplar arama özelliğinin, erdemli olma ve mutlu yaşama talebinin,
kısacası bilgeliğe ulaşma özleminin en hakiki ifadesidir.

Kaynak: Prof. Dr. Ahmet Arslan

O

OPTİMİS

Kullanıcı
9 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Beykoz/İstanbul
Crt!
Kişisel gelişimle bire bir ilintili olan felsefe konusunu açman çok hoş.
ERDEM ler konusunda bu kadar fukaralaşan toplumda felsefeyi merak etmek suç olsa gerek.
Kendi adıma paylaşımın için teşekkür ederim.

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Felsefeyi gerçekten çok seviyorum..
Çünkü düşünebilme özgürlüğümü sınırsız kullanabildiğim tek alan.
Felsefi düşünce kişiyi kalıplardan çıkartıp çok yönlü düşünebilen daha bi'özgür insan yapıyor.
Her ne kadar bu gibi konulardan uzak durulmaya çalışılıyorsada..
Bence  fikirler hiçbir akımı vede yaptırım etkisinde kalmadan istenildiği gibi açıklanabilmeli diye düşünüyorum ama .
Eleştirel, bilimsel ve mantık ilkelerine dayalı düşünme yerine çoğu zaman dini inançların ön plana çıkartılıyor olması karşısında ..
Çaresiz susmak gerekiyor..
Konuya gösterttiğiniz ilgi ve duyarlılık için bende teşekkür etmek isterim ..

Ne yazıkkı bu konuda (genel anlamı ile )yalnız kaldığımı düşünüyorum.

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
"Felsefecinin papaz öldürdüğü görülmüş şey değildir, oysa papaz epey felsefeci öldürmüştür.."  
Der Denis DİDEROT

Düşündüm de gerçekten de çok doğru bir o kadar da üzücüydü..!

P

prenses35

Kullanıcı
23 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
36
İzmir
Felsefenin yararı kendimizedir..insana eleştiri yapma gücü sağladığı için önyargılarımızdan arınmayı öğretir,özgürce düşünmemizi sağlar.cahilce her şeye 'evet' dememeyi kabul etmemeyi öğretir,kendi fikirlerimizi ortaya koymamıza yol açar..kendimizi geliştiririz...
bende cok severim felsefeyi,düşünmeyi,sorgulamayı...

P

prenses35

Kullanıcı
23 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
36
İzmir
crt' Alıntı:
Felsefi düşünce kişiyi kalıplardan çıkartıp çok yönlü düşünebilen daha bi'özgür insan yapıyor.
Her ne kadar bu gibi konulardan uzak durulmaya çalışılıyorsada..
Devletin de bu konuda duyarlı olduğunu söyleyemem,öğrenciler lise 2. sınıfta psikolojiyle ve lise 3.sınıfta felsefe dersleriyle ilk kez karşılaşıyorlar.ve o yaşa kadar böyle bir ders görmedikleri için bu konuları çoğu ciddeye almıyorlar.
peki neden bize bu gerekli ve önemli dersler çok sonradan ve kısa vadeli öğretiliyor?
bence o kalıplaşmış düşünceleri bozmamak için çünkü böyle olunca bazı yetkililer istediklerini  halka yaptırmakta güçlük çekeceklerdir.
ama bizler artık gözümüzü açıp,gerekli şeyler üzerinde düşünmeliyiz,yeni fikirler üretmeliyiz..

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
prenses35' Alıntı:

bende cok severim felsefeyi,düşünmeyi,sorgulamayı...
Prenses:) 
Evet teslimiyetçı olmamak ,düşünceyi zorlamak gerek..
Felsefeyi sevenlerle aynı noktada buluşmak daha bir kolay oluyor..
Ama bir o kadardar ağır sorumlulukları var..
Toplum alışılagelmişin dışındaki düşünceleri kolay kolay benimseyemiyor ..
Bazen dışlana biliyor insan ama olsun Dogmalardan ,baskıdan uzak özgür olmak en güzeli..
Konuya olan duyarlılığın ve anlamlı yorumun için teşekkürler..

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Dogmalarla göre değil akıl ve mantığa göre hareket etmek  en doğrusu diye dünüyorum..
Bence  denemeye değer:)

P

prenses35

Kullanıcı
23 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
36
İzmir
crt' Alıntı:
Dogmalarla göre değil akıl ve mantığa göre hareket etmek  en doğrusu diye dünüyorum..
Bence  denemeye değer:)
Crt ablacım :) Tanzimat döneminde yaşasaydın klasisizm akımından etkilenirdin :)
akıl,irade en önemli kriterlerdir..
bencede denemeye değer...ve yolu yolu bulacağımıza inanıyorum.

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Sevgili Prenses:)
Ola­ğanüstü olay ve kişiler ,doğa üstü olaylar değil..
Hayata karşı takınılması gereken tavrın  gerçekçi olmasına özen göstertiyorum.. Bazan  hayallerle avunmaya çalışıyorumki..Ben kendime yalan söylüyorsam diğer insanlara nasıl güveneyim diye düşünüyorum :)

P

prenses35

Kullanıcı
23 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
36
İzmir
aslında bir ihtiyaçtır hayaller,hayallerle avunduğumuz oldu ama o zamanda bizi teselli etti o umut verici hayaller.
bu yüzden hayal kurmak kendimize yalan söylemek anlamı içermiyor bence.
ama özgüvenimizi sağlayamıyorsak başkalarına da güvenmek zor olacaktır...

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
(Bence) hayaller  gerçekleştirilebildiği sürece önem teşkil ediyor..
Kendi adıma konuşur isem pek çok hayalim adeta buhar olup uçtu  :)
    İnsanın kendini sevmesi ve herhangi bir şeyi başarabileceği konusunda kendisine inanması ..Yine kendine olan özgüveni ile doğru orantılıdır..
Yaşama karşı dik durabilmek e hayır diyebilmek gün güne zorlaşıyor ya neyse ..
Yine de hiç bir zaman umutlarımızı kaybetmeyelim derim..