Codex
Özgür Şahin
Site Kurucusu
Fazla dozda Vitamin E tüketimi akciğer kanseri riskini arttırıyor
77000 kişi günde 400 mg Vitamin E verilerek uzun zamanlı incelemeye alınıyor. Sonuç olarak akciğer kanseri riskinin %28 oranında arttığı tespit ediliyor. Bu risk yüzdesi sigara kullanımının ki ile neredeyse aynı.
Beta-karoten kullanımı içinde aynı durumun olabileceği düşünülüyor. Kanser riskinin vitamin ve mineraller ile artması bir çok araştırmacının aklına yatmamış durumda. Vitamin C veya folic asit kullanımı 56 -70 yaş aralığındaki insanlarda takipe alınıyor. Vitamin E de gözlenen risk artışı gözlenmiyor.
Gelecek çalışmalarda kanser riskini azalttığı açıklanan sebze ve meyvelerin kanser ile bağlantısının olup olmadığı araştırılacak.
Şu bir gerçek ki sigara kullanımı bir çok kanserde risk yaratan bir faktördür.Sigara içmemek risk azlatmanın en etkili yoludur..