Dün bir tv. programında ortaöğretim çağında ve liselerde madde bağımlılığı hakkında bir program izledim. Belli yıllardır süre gelen bu konuda gençlerin bu tuzağa düşmeleri ve canlarından olmalarını Türkiye'de ve Dünya' da sayısız örnekleriyle izledik. Kişisel gelişimin ailede başlaması yaşadığımız yerle birlikte okulda, arkadaş ortamında, üniversitede, iş yaşamında devam ettiği gerçeğiyle beraber kişisel anlamda gelişemediğimiz bir gerçek. Peki neden?? Bence en etkili iletişim ailede başlıyor gelecek hayatınıza yön verecek olumlu ya da olumsuz herşeyin başlangıç noktası burası. Bizler hayata adımlar atmaya başladığımızda bizi destekleyen ailemiz. Arkadaşlar çok uzun uzadıya yazamayacağım için şimdilik kısa kısa geçeceğim. Dinlemiyoruz, dinlenmiyoruz, çocukluğumuzdan itibaren kurduğumuz kendimize ait bir dünyamız var hepimizin, içinde isteklerimizin, yapabileceklerimizin, yapmak istediklerimizin, yapamadıklarımızın, sevinçlerimizin, acılarımızın, hatalarımızın, dostluklarımızın, kardeşlerimizin, annemizin, babamızın, eğitimimizin, iş yaşamımızın vb. Eğer sorularınıza cevap bulamıyorsanız, hiç bir şey sizi tatmin etmiyorsa, mutsuzsanız, dünyayla ve insanlarla aranızda bir iletişim bozukluğu vardır. Kendi kişisel dünyanızdaki halının altına sakladığınız ve görünmesini istemediğiniz her şey ilerde arkadaşlık, aile, sosyal yaşam ve iş yaşamında karşınıza hep problem olarak çıkacaktır. keşke örnekleyebilseydim şu anda ama aklıma henüz bişey gelmedi ve zamanımda kısıtlı ama konuya mutlaka devam edicem. Şnu söylemek istiyorum kısaca eğer içinizdekiyle yüzleşmesseniz ve içinizdekilerde başarı oranınız çok düşük ya da çok yüksek olsun mutlu olamazsınız. Bu çocukların anlaşılmamaktan, dertlerini anlatamamaktan, belkide hayattaki başarısızlıklarının, yada madde kullandıklarında farklı bir dünya keşfettiklerini sanmalarının, bir anlıkta olsa sıkıntılarından o andaki olumsuzluklardan kurtulduklarını düşünmeye iten şey sizce nedir??? İletişimsizlik. ve bu ailede başlıyor. Benim bir beklentim var Milli Eğitim Bakanlığının bu konuyla alakalı olarak mutlaka ve mutlaka okullarda öğrencilere ve velilere yönelik bir müfredat oluşturması ve bu konuda uzman kişilerce dersler verilmesi. Rehberlik adı altında bikaç öğretmenle bu büyük problem çözülemez. Çok kısa bir süreliğine bir güvenlik okulunda etkili iletişim ve empati konusunda ders vermiştim. Yaşları 18-30 arasında değişen öğrencilerin ders bitiminde hala bitmeyen sorularıyla karşılaştım. Sorunluyuz çünki konuşamıyoruz, sorunluyuz çünki birbirimizi yeterince dinlemiyoruz, sorunluyuz kendimize değer vermiyoruz,sorunluyuz problemleri çözemiyoruz, sorunluyuz karşımızdakiyle empati kuramıyoruz, sorunluyuz özgüvenimiz eksik, sorunluyuz korkuyoruz, sorunluyuz kimse bizi yeterince dinlemedi, amaçlarımız için desteklemedi, işte ailede başlıyor dememin sebebi bu ya sizi olmak istedileri gibi yetiştirirler ya da sizi gerçek bir birey olarak görüp ( çocuğundan öte ) aslında kim olacağınızı kendinizin belirlemesinde destek olabilirler. Bu yüzden bu eğitimin müfredatta kesinlikle olması sadece yetişen çocukların değil ailelerinde bu işin içinde olması şart. Devam edicem...