Eşiniz baba olmaya hazır mı?

  • Konbuyu başlatan DeryaDer
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Çocuk, Aile ve Eğitim kategorisinde DeryaDer tarafından oluşturulan Eşiniz baba olmaya hazır mı? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 852 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 1 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Çocuk, Aile ve Eğitim
Konu Başlığı Eşiniz baba olmaya hazır mı?
Konbuyu başlatan DeryaDer
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeryaDer
DeryaDer

DeryaDer

Derya Karacan
Moderatör
22 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
28
www.deryakaracan.com
Erkekler için çocuk sahibi olmak büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Eşiniz baba olmaya hazır mı? İşte cevabı.

Haksız da sayılmazlar, ama bebeklerini kucaklarına aldıkları anda baba olmanın keyifli ve eğlenceli yanlarının tadını çıkarıyorlar. Peki bir erkek, baba olmaya nasıl ikna ediliyor? Sorunun cevabını buyurun okuyun! Belki de birçok kadın henüz anne olmadan annelik duygularını içgüdüsel olarak hissediyor. Bebeğin anne kamında hissedilmesi anlatılamaz bir duygu yoğunluğu olsa gerek. Kadınlar annelik konusunda bu kadar yoğun ve duygusalken, babalar da bir o kadar geç tadıyor bu duyguyu... Ya da geç tatmak istiyor... Belki de bir türlü hazır olamamalarıdır neden... Peki ya bir erkek, baba olmaya nasıl hazırlanıyor, bu süreçte neler hissediyor ve iyi bir baba olmanın kriterlerini merak ediyor musunuz? Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nden Uzman Psikolog Leyla Arslan aşkınızın meyvesi oluşurken eşinizin hissettiklerini anlattı. Ayrıca babalara sorduk soruşturduk, baba olmaya nasıl karar verdiler? Bir anne de eşini babalığa nasıl ikna ettiğini bizlerle paylaştı.

ERKEKLER BABALIĞI HANGİ SÜREÇTE HİSSEDER?

Baba olmak her erkek için farklı bir sosyal rol getirir. Kadınlar için anne olmak, erkekler için baba olmaktan daha önce başlar. Bu durum kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı erkekler eşleriyle birlikte aşerme sürecini de yaşarlar. Eşini çok seven ve eş duyum yaşayan erkeklerde mide bulantısı, kokulara duyarlılık, yemek seçme gibi özellikler görülebilir. Bazıları ise endişeli bir bekleyiş içinde olurlar. Çocuklarının doğum sürecine katılmak dahi onları korkutur. Bir grup erkek ise çocuğunu eline aldıktan sonra bile hiçbir şey hissetmeyebilir. Bu, hazır oluşla ilgili bir durumdur. Kimi erkekler ne yapacağını bilmiyor olabilirler ve her şeyi annenin yapmasını beklerler. Hiç çocuk sevmeyen erkekler de vardır. Çoğunlukla sorumluluk almaktan kaçarlar. Anne, hamilelik sürecini bedeninde yaşadığı için babaya göre daha erken yeni bir sorumluluğu alabilir. Babalık, çoğunlukla doğduktan sonra alınan sorumluluk ve verilen emekle gelişir.

BABALIĞA NASIL HAZIRLANIRLAR?

Bebek sahibi olmak hem anne hem baba, hem de yakın akrabalar için heyecan vericidir. Babalar genellikle ekonomik olarak rahat olmayı, annenin ve bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşılayabilmeyi ve eşiyle ilişkisinde sorun olmamasını önemser. Anne ve baba evliliğe alışmış, birbirleriyle ilişkilerinde sorun yaşamıyorlarsa çocuk sahibi olmaya kendilerini hazır hissederler. Bebek onlara mutluluk getirir. Ama evliliğin çözülmemiş sorunları varsa, bebek iyi bir fikir değildir. Yeni doğan bebek anne-babasından ilgi, zaman, ekonomik destek ve anne-baba arasında işbirliği ister. Anne de babadan aynı şeyleri ve ayrıca aşırı hassas ve anlayışlı olmasını, bebeğini ve kendisini korumasını, kollamasını, düşünmesini ve çok ilgilenmesini ister. Annenin | isteğini net olarak babaya ifade edebilmesi, doğum sürecine babayı da hazırlaması ve ortak kararlar almaları önemlidir. Doğumun nasıl yapılacağının kararı, eğer normal doğum yapılacaksa annenin yapacağı nefes egzersizleri ve diğer hazırlık çalışmalarına babanın da dahil edilmesi önemlidir.

BEN HAZIRIM DER Mİ?

Bazı erkekler, baba olmayı çok ister ama çocuğun sorumluluğunu almaya hazır olmayabilirler. Çocuksuz olan hayatları ve özgürlükleri kısıtlansın istemezler, bu durumda baba olmaya hazır değildirler. Dünyaya çocuk getirme sorumluluğunu almak, kişinin sorun çözme becerilerinin gelişmiş olması, olgunlaşması, kendine güveni, kariyer planının yapılmış olması ve hayatla ilgili hedefleriyle bağlantılıdır. Yaşantısını kontrol edebilen erkek, “ben baba olmaya hazırım” diyebilir ve çocuk isteyebilir. İstenen bebek de mutlu bir şekilde büyür. Sadece babasından gördüğü gibi davranan, baba olmanın kendisi için manevi getirisini bilmeyen, çocukları gelecek garantisi gibi düşünen, kendi işinin devamı gibi gören, kendi amaçlarının gerçekleşmesine katkı yapmasını bekleyen ailelerin de "baba olmak" ve “anne olmak" tanımlarını sorgulamaları gerekir.

PSİKOLOG LEYLA ARSLAN: BABALIK İÇİN EN UYGUN YAŞ 25-45

Çocuk sahibi olmak ve ona bakmak, maddi, manevi ve fiziksel olarak güçlü olmayı gerektirir. Kşi, düzenini kurduğu zaman çocuk sahibi olabilir. 25-45 yaşları arasında çocuk sahibi olunursa onu büyütmekte güçlük çekilmeyeceği gibi çocuk açısından da genç ve güçlü bir anne-babaya sahip olmak avantaj olacaktır. Çocuğuyla hem oynayan hem gelişen hem de onu cesaretlendiren baba, iyi babadır. Anne; babayla çocuk arasına asla girmemeli, babasına saygı duymasını öğretmeli ve onunla birlikte her zaman aynı tutumda olmalıdır.
Kaynak: www.e-psikiyatri.com
 
Üst