Empati Bir Sanattır

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde selda tarafından oluşturulan Empati Bir Sanattır başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 13,156 kez görüntülenmiş, 50 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Empati Bir Sanattır
Konbuyu başlatan selda
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan ASLIHAN
S

selda

zordur empati!!!!

Geçen gün bir dostumla sohbet ediyorduk. Lisenin son iki senesini aynı sınıfta okumuştuk. Bana göre o iki sene harika geçmişti, çok eğlenmiştik. Üniversite için çok çalışmış, bir o kadar da gezip eğlenmiştik. Keyfimiz yerindeydi. Hep beraber geçirdiğimiz o seneler için onun da aynı şekilde hissettiğini düşünüyordum. Başka türlü olamazdı, her şeyi aynı yaşamıştık.

Ama öyle değilmiş. O seneler aslında hiç de aynı yaşanmamış...

Bizimle olduğu ilk sene başka bir şehirden gelmenin sıkıntısını yaşamış; ikinci sene ise üniversite sınavının.

Bunları konuşunca fark ettim ki aynı olayın içinde olmak, aynı şekilde yaşamak bile o olaydan aynı şekilde etkilenmeyi gerektirmiyor. Çünkü bakış açılarımız farklı. Karakterlerimiz, kişiliklerimiz farklı.

Hepimiz kendi bakış açımızla kendi dünyamızı yaratıyoruz. Sonra bu farklı dünyalarla bir araya gelip evleniyoruz; tartışma programlarında, panellerde saatlerce birbirimize kendi bakış açılarımızı benimsetmeye çabalıyoruz; spor programlarında hakemin, futbolcunun ve teknik direktörün bir pozisyonla ilgili aynı sonuca varmasını bekliyoruz; töre ya da namus cinayetini işleyenlerin insan haklarını anlamasını ümit ediyoruz...

Hani güzel ve anlamlı bir sözümüz vardır, “Tok açın halinden anlamaz!” diye. Ne kadar empati yaparsa yapsın tok insan açlık çeken insanın durumunu algılayabilir mi? Ne kadar sempati uzmanı olsa da mide kramplarını hissedebilir mi? Düşünerek, açlığı yaşayabilir mi?

“Ancak yaşayan bilir” den yola çıkarsak bu pek mümkün değil gibi. Yaşamayanların da bilebilmesi için iletişimde empati, sempati, etkin dinleme gibi kavramları kullanabiliriz. Bunlar gerçekten etkili ve faydalıdır, işe yarar.

Ancak temelde çok önemli bir şeye ihtiyacımız var; ''iyi niyet'' e...

İyi niyete sahip değilsek empati, sempati ve etkin dinlemenin de yararı olmaz. İyi niyetli olmak, bir Kızılderili sözündeki gibi, karşımızdakinin ayakkabıları içinde dolaşmaya istekli olmaktır. Huzurla evimizde otururken, her dışarı çıkışında başının üstünde kurşunlar vızıldayan bir insanı anlamaya istekli olmaktır.

İyi niyet başka dünyaları açan bir anahtardır. Açılan her dünya kendi dünyamızı zenginleştirir. Ve dünyalar karşılıklı gelişir.

İletişimde amacımız sadece iletişir görünmekse, karşımızdakini önemsemeden sadece kendimizi ortaya koymaksa ya da kimseyi önemsemeden sadece kendimizi yaşamaksa diğer dünyalar yanımızdan akıp geçer; ne bizim onlara ne de onların bize bir yaşam hediyesi olur.

Bu sadece bir seçim. Amaç, yaşamın lezzetli üzümlerini beraber yemek değil de bağcıyı dövmekse söyleyecek sözüm yok. Ama amaç, bağcıyı dövmek değil gerçekten üzüm yemekse birbirimizin ayakkabılarını giyip dolaşabiliriz; ayakkabı numaralarımız farklı olsa bile...

sevgiyle kalın :)

A

ayben

Selda paylaşım için teşekkürkler.
Gerçektende kendini bir başkasının yerine koyup onun baktığı gibi bakmak zordur. Ne de olsa hepimizin farklılıkları var. Yalnız kendimizi empati yapmak konusunda gelitirirsek ki bu karşımızdaki kişinin hal ve hareketlerine dikkat etmekle, ağzından çıkan sözleri en iyi şekilde anlamakla olacaktır. Bir o kadar zor olsa da elbetti ki zoru başarmak en güzeli. Niyette önemli iyi niyetle ve sıcak kanlı olarak yaklaştığımız zaman elbet herşey olması gerektiği gibi olacaktır. Sen iyi niyetli olursan olaylar da o yönde gelişecektir.
Bir de her koyun kendi bacağından asılır sözünü çok benimsememek gerek. Bencilliğe yol açacak bir söz bu... Ve bencillik beraerinde yalnızlığı getirir...
Teşekkürler.

K

Kristal

Empati kurmak için karşıdakinin duygu ve düşünceleri anlayabilmek önemelidir.Onun eğitimi,çevresi,yaşayış biçimi de dikkate alınmalı.Aksi halde hiç bir faydası olmaz.

K

kamuran

Kesinlikle katılıyorum.  :)
"...“Ancak yaşayan bilir” den yola çıkarsak bu pek mümkün değil gibi. ...
Ancak temelde çok önemli bir şeye ihtiyacımız var; ''iyi niyet'' e... "

Ve ne güzel söz : "...yaşam hediyesi..."
Evet birbirimize yaşam hediyemiz olsun iyiniyetli yaklaşımlarla paylaşımlarımız ve anlama anlaşma çabamız. :)

S

selda

Gerek şahsi münasebetlerimizde olsun ve gerekse de her türlü içtimai münasebetlerimizde olsun herhangi bir olayı doğru değerlendirmede veya herhangi bir illişkide sağlıklı bir iletişimin kurulabilmesi için kanatimce en temel faktör iletişim literatüründe empati dedimiz hadisedir.

yani herhengi biri ile iltişim kurduğumuz veya iletişim kurma çabası içinde olduğumuz bireylerin iletişime geçmeden önce karşımızdaki kişinin haleti-ruhiyesini, meddi ve manevi pozisyonunu, önceliklerini anlamaya çalımalı ve kendimizi onun yerin koyarak onun yerinde ben olsam ne yapardım, nasıl anlardım, nasıl davranırdım, nasıl tepki verirdim, gibi soruları hesap ederek iltişim kurmaya çalışırsak daha verimli bir sonuç alıcamız kanetindeyim.

Bir düşünsenize toplum bize bu yaklaşımla baksa ve bu hassasiyyetle iletişim kursa bu günki yaşadığız bir çok sorun kendiliğinden hallolur

İşte biz de her konuda olduğu gibi ilişkilerimizde empatik olmalıyız.

ben bu konu gerekli hassasiyeti göstermeye gayret ediyorum ve galiba başarılıda oluyorum

en azından sunuçlar bunu gösteriyor.

yani beşeri münasebetlerim çok güzel olduğu kanatindeyim

Peki bu anlamda siz nekadar empatiksiniz?

C

cnslmst

güzel bir paylaşım teşekkürler...
benim bazı prensiplerim vardır... bunlardan bir taneside;
"bana yapılmasını istemediğim bir şeyi karşımdaki insana asla yapmam"
bu şekilde hareket etmem hata yapmamıda engelliyor...

K

Kardelen

Bu sadece bir seçim. Amaç, yaşamın lezzetli üzümlerini beraber yemek değil de bağcıyı dövmekse söyleyecek sözüm yok. Ama amaç, bağcıyı dövmek değil gerçekten üzüm yemekse birbirimizin ayakkabılarını giyip dolaşabiliriz; ayakkabı numaralarımız farklı olsa bile...

sevgiyle kalın 

güzel paylaşım için tşklerr...

S

selda

Empati kurabilmek bir yetenektir... Belki de Tanrının bir insana verebileceği en özel hediyelerden biridir ama her daim empati kurulmaz, kurulamaz bazen de kurulmak istenmez...Bazen karşı taraf hareketleriyle, tavırlarıyla,mimikleriyle,konuşmalarıyla görünmez bir duvar örer ,ulaşamazsın ...elden hiçbirşey gelmez.Çok yönlü düşününce insanoğlu hakkaten de çok komplike bir yaratık 

Genelde hep zor duruma düştüğümüzde empati kurarız veya bazen bir bakmışız empati kurmakta çok geç kalmışızdır...Empati kurmakta geç kaldığım zamanlar çok olmuştur...işte o zamanlarda empati kurma sırası artık karşı tarafa geçmiştir, sonucunda büyük pişmanlıklar oluşabilir...

Aklıma "Nuremberg" isimli bi filmde Amerikalı musevi bir subayın söylediği bir laf geldi : "Evil is the absence of empathy"(Şeytan empati eksikliğidir

R

Real_Factor

Kullanıcı
9 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
Empatinin Tanımı ve Tarihçesi

Empati, bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır. Basit gibi gözüken bu tanımın gerisinde pek çok kuramsal öğe bulunmaktadır ve belki de bu yüzden sözkonusu tanıma ulaşılması oldukça zaman almıştır. Günümüzde "empati" denildiğinde akla Carl Rogers ve onun konuya ilişkin çalışmaları gelir. Psikoterapi alanında empatik iletişim kurma becerisiyle ünlenmiş Rogers' ın adı ile empati kavramı adeta özdeş hale gelmiştir. Bir kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakması, o kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlaması, hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecine "empati" adı verilir. Yukarıdaki empati tanımı üç temel öğeden oluşmaktadır. Bir insanın karşısındaki bir kişi ile empati kurabilmesi için gerekli olan bu öğeleri şöyle sıralayabiliriz:

1) Empati kuracak kişi kendisini karşısındakinin yerine koymalı, olaylara onun bakış açısıyla bakmalıdır. Başka bir söyleyişle, empati kurmak isteyen kişinin karşısındaki kişinin fenomonolojik alanına girmesi gereklidir. Fenomenolojik alan nedir? Psikolojideki fenomenolojik yaklaşıma göre her insanın bir fenomenolojik alanı verdır. Her insan gerek kendisini gerek çevresini, kendisine özgü bir biçimde algılar; bu algısal yaşantı özneldir (subjektiftir); kişiye özgüdür. Yani her insan dünyaya, kendine özgü bir bakış tarzıyla bakar. Eğer bir insanı anlamak istiyorsak, dünyaya onun bakış tarzıyla bakmalı, gerçekleştirmek için de empati kurmak istediğimiz kişinin rolüne girmeli, onun yerine geçerek adeta olaylara onun gözlüklerinin gerisinden bakmalıyız. Karşımızdaki kişinin rolüne girerek empati kurduğumuzda, o kişinin rolünde kısa bir süre kalmalı, daha sonra da bu rolden çıkarak kendi rolümüze geçebilmeliyiz. Aksi halde empati kurmuş sayılmayız. Karşımızdaki ile özdeşim kurmak (ona benzemek) veya ona sempati duymak, empatiden farklı şeylerdir.

2) Empati kurmuş sayılmamız için, karşımızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamamız gereklidir. Karşımızdakinin yanlızca duygularını veya yanlızca düşüncelerini anlamış olmak yeterli değildir. Empatiyi tanımlarken bu noktayı vurguladığımızda, empatinin iki temel bileşeninden söz etmiş oluyoruz. Bunlar empatinin bilişsel ve duygusal bileşenleridir. Karşımızdakinin rolüne girerek onun ne düşündüğünü anlamamız, bilişsel nitelikli bir etkinlik (bilişsel rol alma/bilişsel perspektif alma), karşımızdakinin hissettiklerinin aynısını hissetmemiz ise duygusal nitelikli bir etkinliktir (duygusal rol alma/duygusal perspektif alma.) Bilişsel rol alma duygusal rol almanın ön şartı sayılabilir. Empatinin bileşenlerinin ne olduğu konusunda araştırmacılar arasında, bazı görüş farklılıkları vardır. Örneğin Hoffman’ a (1978) göre empatinin, bilişsel, duygusal ve güdüsel (motivasyonel) olmak üzere üç bileşeni vardır. Bazı araştırmacılar empatinin bilişsel yönünü, bazıları ise duygusal yönünü vurgulamaktadır. Fakat çoğunluğun üzerinde uzlaştığı görüş, empatinin bilişsel ve duygusal bileşenlerden oluştuğu yolundadır.

3) Empati tanımındaki son öğe ise,empati kuran kişinin zihninde oluşan empatik anlayışın, karşıdaki kişiye iletilmesi davranışıdır. Karşımızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini tam olarak anlasak bile eğer anladığımızı ifade etmezsek empati kurma sürecini tamamlamış sayılmayız. Araştırmacılar,insanların zihinlerinde kurdukları empatiyle, karşılarındaki kişiye ilettikleri empati arasında farklılık olduğunu belirtmektedirler. Karşımızdaki insanlara empatik tepki vermenen iki yolu vardır: Yüzümüzü/bedenimizi kullanarak onu anladığımızı ifade etmek. Empatik tepki vermenin en etkili yolu herhalde bu ikisini birlikte kullanmaktır. Bir sıkıntımız olduğunda, bizimle konuşan kişi, dostça bir gülümsemeyle kolumuza dokunup sıkıntımızı sözelleştirirse, örneğin "son günlerde çok bunalmışsın" derse, rahatladığımızı hissedebiliriz.

B

Bülent

Teşekkürler Real_Factor.
Renki yazı gözleri çok yoruyor, okumamı zorlaştırıyor...
Bu yüzden okumayıp es geçtiğim çok konu var, üzülüyorum...

R

Real_Factor

Kullanıcı
9 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
Uyardığın için teşekkür ederim Bülent kardeşim bundan sonra yazılarım siyah ve kalın olacak.... :) ;)

D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Empati önemli bir konu aslında iletişimdeki saygı açısından.. Yapabildiğimi düşünüyorum..

Teşekkürler Real_Factor güzel bir konu..  :)

H

hosap65

Kullanıcı
28 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
VAN
Real_Factor' Alıntı:

Empati, bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır. 
Karşınızdaki insana değer vermediğiniz takdirde ondan bir şey beklemek imkansız.
Anlaşabilmemiz için gerçektende karşı tarafı anlayarak, ona dğer vererek sonuca ulaşailiriz.
Paylaşım için tşkler.

E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Çok güzel bir yazı..İsterdim ki tüm insanlık bunun farkına varsın.
Empati kurmak bazı zamanlarda çok yıpratıcı diye düşünüyorum.

Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Biraz ağır bir dille açıklanmış ancak satır araları "empati" olgusunu çok isabetli ve hoş anlatmış.
Teşekkürler real.:)

G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
İnsanların gün içinde çok fazla kullandıkları ama uygulamaya geldiğinde pek başarılı olunamadığı bir konuydu. Bu yüzdende tanımını bizimle paylaştığın için teşekkürler.

Y

yigitce

Kullanıcı
23 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
yigitce2007.spaces.live.com
insana saygi herseyin temelidir...
bu duyguyu tasidiktan sonra biraz tebessüm ve iyi niyetle cok seyleri halledebiliriz...
tesekkürler güzel paylasim icin...

C

catzilla

Çok güzel bir paylaşım, tüm içtenliğimle teşekkürler. :)