Dünyanın en başarılı isimlerinin sırrı: 5 saat kuralı

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Dünyanın en başarılı isimlerinin sırrı: 5 saat kuralı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 37,267 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler
Konu Başlığı Dünyanın en başarılı isimlerinin sırrı: 5 saat kuralı
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Codex
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Başarıya ulaşmış insanlara dair araştırmalar bu kişilerin pek çoğunun ortak yönü olduğunu ortaya koydu; o da “5 saat kuralı”. Buna göre bu isimlerin her biri günde 1 saati veya haftada 5 saati kendilerine ayırıyorlar. Beş saat kuralının üç adımı bulunuyor; okumak, düşünmek ve deneyimlemek. Peki bu isimler 5 saat kuralını nasıl uyguluyor?

Dünyanın en başarılı isimlerinin sırrı: 5 saat kuralı

Malcolm Gladwell 2008’de çıkardığı “Outliers” kitabıyla fırtına gibi esmiş ve tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başarmıştı. Gladwell kitabında “10 bin saat kuralı” dediği araştırma sonuçlarını yorumlamıştı. Buna göre, bir konuda dünya çapında uzman olabilmek için o konuyu 10 bin saat boyunca pratik etmeniz gerekiyor. Ancak daha sonra yapılan çalışmalar, bir konuda uzman olmak için farklı alanların farklı pratik süreleri gerektirdiğini ortaya koydu. Inc.com‘dan Michael Simmons ise dünya çapında kendi alanlarında uzman isimler Elon Musk, Oprah Winfrey, Bill Gates, Warren Buffett ve Mark Zuckerberg üzerine yaptığı araştırmalarda bu kişilerin bir başka ortak yönü olduğunu ortaya koydu; o da “5 saat kuralı”. Buna göre bu isimlerin her biri günde 1 saati veya haftada 5 saati kendilerine ayırıyorlar. Beş saat kuralının üç adımı bulunuyor; okumak, düşünmek ve deneyimlemek. Peki bu isimler 5 saat kuralını nasıl uyguluyor? Bu 5 saatte neler yapıyor? İşte Michael Simmons’ın tespitler:

1. Okuyun
Oprah Winfrey, başarısının okuduğu kitaplarda saklı olduğunu “Kitaplar benim kişisel özgürlük biletimdir” sözleriyle anlatıyor. Öyle ki kurduğu kitap kulübü aracılığıyla okuma alışkanlıklarını sık sık takipçileriyle paylaşıyor. Nike’ın kurucusu Phil Knight da aynı şekilde bir kitap aşığı. Üstelik Oprah Winfrey ve Phil Knight bu alanda yalnız değiller; Mark Cuban, Arthur Blank, David Rubenstein, Dan Gilbert gibi dünyaca ünlü milyarderler de başarılarının kitaplara borçlu olduğunu söyleyenlerden.

2. Düşünün
AOL’un CEO’su Tim Armstrong, tepe yöneticilerinden haftada 4 saati sadece düşünerek geçirmelerini istiyor. LinkedIn CEO’su Jeff Weiner ise günde 2 saatini sadece düşünmeye ayırıyor. 250 milyon dolarlık O2E Brands’in kurucusu Brian Scudamore da haftada 10 saatini sadece düşünmeye ayırdığını söylüyor. Düşünmek için ilginç yöntemler geliştirenler de var. Örneğin milyarder Ray Dalio bir hata yaptığında bunu tüm çalışanlarının görebileceği bir sistem üzerinden paylaşıyor. Daha sonra ekibiyle bir araya geliyor ve hatanın kaynağını bulmaya çalışıyor. Milyarder giri- şimci Sara Blakely de 20’den fazla defteri olduğunu ve bu defterleri yaptığı hataları not alarak doldurduğunu söylüyor.

3. Deneyin
Beş saat kuralının en son aktivitesi ise deneyimden geçiyor. Ben Franklin hayatını yeni deneyimlere adamış bir isim. Sadece isimler değil, şirketler de buna önem veriyor. Google çalışanlarından iş saatlerinin yüzde 20’sini yeni projeleri denemeye ayırmalarını istiyor. Facebook ise Hack-a-Months projesi sayesinde çalışanlarını yeni deneyimler için yüreklendiriyor.

Beş saat kuralının gücü

Gelişim İş dünyasında beş saat kuralını uygulayan insanların çok önemli bir avantajı var. Şöyle ki; bilinçli olarak pratik yapmak zaman zaman fazla çalışmayla karıştı- rılıyor. Ayrıca çoğu profesyonel de gelişim yerine verimlilik ve başarıya odaklanıyor. Bunun sonucu olarak sadece beş saat kuralını uygulayarak bilinçli öğrenme süreci, insanları yavaşlatabiliyor. Oysa gelişim dediğimiz şey, hızla veya başarıyla ölçülmüyor. Bunu aynı egzersiz yapmak gibi görebilirsiniz. Öğrenme, hayat boyu devam eden bir süreç. En derine dalmak veya en yükseğe çıkmak, en başarılı olmak gelişimi ve bu gelişimin sürekliliğini göstermeyebilir.

Kaynak : http://www.tenva.org
 
Üst