Dünya "cep vergisi" liginde şampiyon Türkiye, ikinci Gabon

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Dünya \"cep vergisi\" liginde şampiyon Türkiye, ikinci Gabon başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,666 kez görüntülenmiş, 4 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı Dünya \"cep vergisi\" liginde şampiyon Türkiye, ikinci Gabon
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan korsan
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Türkiye mobil dünyadaki vergi yükü sıralamasında en yakın rakibi Gabon’a 11 puanlık fark attı. Dünya GSM Birliği’nin raporuna göre Türkiye’de cep telefonu abonelerinin harcadığı 100 liranın 48 lirası vergiye gidiyor


HABER ANALİZ : ŞÜKRÜ ANDAÇ
Türkiye mobil iletişimde bir diğer ifadeyle cep telefonundaki vergi yükü liginde açık ara dünya şampiyonu oldu. İçlerinde Vodafone, Turkcell, China Mobile’ın da bulunduğu cep telefonu operatörlerini bünyesinde bulunduran Dünya GSM Birliği (GSMA), hazırladığı raporda cihaz fiyatı, cep telefonu faturaları ve kullanılan servis ücretlerini baz aldı ve abonelerin ödediği ücretin ne kadarının vergi olduğunu belirledi. Rapor için araştırma şirketi Deloitte ile birlikte çalışıldı. Dünkü rapor bundan dört yıl önce (2007) GSMA’in yaptığı araştırmanın ikinci ayağını oluşturuyor.

4 yılda 4 puan artış yaşandı

Hazırlanan rapora göre Türkiye yüzde 48.2’lik vergi yükü rakamıyla en yakın rakibi Gabon’a 11 puan fark atarak ilk sırayı hiçbir ülkeye kaptırmadı. Türkiye yüzde 44 ile bir önceki raporda da ilk sırada yer almıştı. Yayımlanan verilere göre Türkiye’nin ilgili dönemde toplam vergi yükünde 4.2 puanlık artışa imza attığı görülüyor.

Türkiye’yi vergi yükü sıralamasında takip eden ülkeler ise Gabon, Pakistan, Yunanistan ve Kongo oldu. Kongo 2007’de yüzde 19 olan vergi yükü oranını yüzde 37’lere kadar çıkarırken, Pakistan buradaki vergi yükünü yüzde 15’lerden iki katına çıkardı.

TÜRKİYE’DEKİ VERGİ KALEMLERİ

- Yüzde 25 Özel İletişim Vergisi (ÖİV)
- Yüzde 18 KDV
- Yüzde 5 ÖİV (Mobil internet erişim hizmeti için alınıyor)
- Yüzde 20 ÖTV (Cep telefonu cihaz alımlarında)
- Telekomünikasyon Kurumu Ruhsat Ücreti, 13.2 TL
- İlk aboneliklerde
34 TL’lik ÖİV
- IMEI kayıt ücreti olar 0.37 TL
* Cep telefonlarında ÖTV yüzde 20’den yüzde 25’e, maktu vergi 40 liradan 100 liraya çıkarıldı. 1000 TL’lik telefonun içinde daha önce 142 TL olan ÖTV, yeni dönemle birlikte 180 TL oldu.

Verginin % 30’a yakını Alo’dan...
Konuşma ücreti 60 TL
KDV (%18) 11.3 TL
ÖİV (%15) 13.2 TL
ÖİV (%5) 0.5 TL
Harçlar, fonlar 2.5 TL
Diğer ücretler 2.5 TL
Toplam fatura  90 TL


Çin ile Nijerya kıskandırıyor

Dünya GSM Birliği’nin dünyada 111 ülkede yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre son dört yıllık dönemde dünyada mobil iletişimdeki vergi yükü ortalamada yüzde 16.9’lardan yüzde 18’lere yükseldi.

En az vergi alanlar sıralamasına bakıldığında yüzde 3’lük vergiyle Çin listenin en altında yer alırken, bu ülkeyi Nijerya, Lesotho, Yemen ve İran takip ediyor.

Ülke Vergi yükü  (Yüzde)
Çin 3.3
Nijerya 5.4
Lesotho 5.9
Yemen 6.0
İran 6.2

AVRUPA’NIN LİDERİ YUNANİSTAN

GSMA’in rakamlarına göre 56 ülkede son dört yılda mobil dünyadaki vergi yükünde artış yaşanırken, 11 ülkenin 56’sında lüks ve özel uygulamalar adıyla vergi alındığı ortaya çıktı.

Türkiye’de cihaz tarafında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), iletişim-konuşmada ise Özel İletişim Vergisi (ÖİV) alınıyor. Öte yandan Avruba bölgesindeki ülkelere bakıldığında ilk sırayı krizle boğuşan Yunanistan’ın aldığı görülüyor.

Ülke Vergi yükü  Yüzde
Yunanistan 30.4
Norveç 25.0
İsveç 25.0
Danimarka 25.0
Macaristan 25.0
 
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Vergiler vergiler...
Beterin beteri varmış  derlerya şükredelim halimize..
Hamdolsun. :)
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Gündem belirleyen  güçlü ülkeyiz ya;ondandır... Vergide gündemi belirlemişiz...  Adaletsiz gelir dağılımı... İdeolojik takıntılar... Yanlış savunum ve yanlış taaruzlar... Zaten kötü ya da yanlış olan neredeyse her şeyde gündemi belirleyip o belirlediğimiz gündeminde tepesine yerleşiyoruz... Sağlık olsun diyeceğim ama bu gibi durumlarda insan kafayı yer gibi oluyor ki;o durumda hiç sağlıklı değil... Yinede sağlık olsun... Böyle rekorlarla anılmayan bi ülke oluruz umarım,ne diyeyim...
Ayrıca konu için teşekkürler...
 
Üst