Depresyonda mısınız ?

  • Konbuyu başlatan saricadi
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde saricadi tarafından oluşturulan Depresyonda mısınız ? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 9,451 kez görüntülenmiş, 41 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Depresyonda mısınız ?
Konbuyu başlatan saricadi
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan ebruliyn
S

saricadi

Kullanıcı
14 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
Peki   Bu  Sıkıntılı  Ruh  Halinden  Nasıl  Kurtulabilirsiniz ?

Yaşamakta olduğunuz bu mutsuzluğa karamsarlıkla bakıp “umutsuz, çaresiz “ olarak görüyor olabilir ya da depresyon belirtilerini yok sayıp veya görmezden gelmeye çalışarak onlara bir kılıf uydurmak istiyor olabilirsiniz. Ancak bu iki yol da sizi depresyondan kurtarmak için yeşil ışık yakmaz. Oysa ki depresyonu dürüstçe kabul edip, onu göğüslemeye karar verdiğinizde yaşanılan sıkıntılar, olumlu sonuçlara doğru şekil almaya başlayabilir. Peki, sıkıntıdan kurtulmaya nereden başlamalıyız, en önemli soru bu…

Yaşamakta  olduğunuz  problemi  tanımlayın :  İster sıkıntılı, yalnız, yorgun, tükenmiş olun  veya  cesaretiniz kırılmış olsun; düzelmeye doğru ilk adım; bir probleminiz olduğu gerçeğini kabul edin ve onunla yüzleşmeye hazır olun. Bu adım küçük ve aşina olduğunuz bir eylemmiş gibi gelebilir ancak unutmayın en büyük başarılar  küçük gördüğümüz adımlarla başlar. Yardıma ihtiyacı olduğunu kabul etmek istemeyen bir kişiye en etkili çözümlerin bile yardımı dokunamaz.

Yardıma  ihtiyacınız  olduğuna  karar  verin :  Bazı insanlar mutsuz ve yalnız olmaktan gerçekten hoşlanabilirler. Bu durumu fark eden ve farklı algılayıp, onun bir yardıma ihtiyacı olduğunu hisseden biri, o kişiye bir yardım eli uzatabilir ve bu muhtemelen  karşısındaki kişi tarafından geri çevrilir. Kişi yardım isteyene kadar, çözümün ana hatlarını çıkartmak zordur.

Problemin  nedenlerini  araştırın : Bunalımlı ruh haliniz, kendinize mal etmek yerine, yaşamakta olduğunuz sıkıntıların nedenlerini olumlu ve dürüst bir bakış açısıyla araştırın. “Beni bu duruma getiren şey nedir? Niçin kendimi böylesi kötü hissediyorum? Aslında ben ne istiyorum? Farkında olmadan yaptığım yanlışlarım neler olabilir? “ gibi basit soruları kendinize sorun, sorun hakkında bilgi toplayın. Hafif bir depresyonda bazen bu minik ve basit soruların sorunu çözmede çok da işe yardığı görülür.

Kendinize  alternatifler  yaratın : Depresyonunuzu bir çok yönüyle ortaya çıkardıktan sonra bir danışmandan yardım alın. Depresyonunuz fiziksel bir semptomla ilişkili olabilir yada alışkanlık haline getirdiğiniz davranışlar olabilir ( çok fazla kahve içmek, fazla şeker kullanmak…)  İç sıkıntınızın nedeni bu küçük ihmaller de olabilir.

Kendinize acımaktan vazgeçin : Bir insan sadece, kendisine acıma duygusuna kapıldıktan sonraki dönemde depresyona girer. İçinde bulunduğunuz durumu kabullenip, durumunuzu bir memnuniyet duygusuyla ayarlayabilirsiniz.

Sorunlardan kaçının : Güçlü bir ruh halinde değil iken üzüntülü insanlarla birlikte olmamanız özellikle önem taşır.Kolaylıkla depresyona giren bir insansanız, sürekli hastalıklarını anlatan bir arkadaşınızla birlikte olmayın.İki üzgün ruhun bir araya gelmesi kötü bir grup oluşturur.Beyninizi olumsuzluktan kurtarıp, olumlu şeyleri ön plana çıkarın.


Psikolog Esin AŞKIN
 
M

miladves

Kullanıcı
5 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
mardin
Paylaşımın için teşekkürler..
Ama ne yazık ki, çogumuz bunları uygulayamıyor.
çünkü çoğumuz  depresyonda oldup olmadığımızı bile bilemiyoruz, anlamıyoruz.Önce nasıl depresyonda olduğumuzu anlarız, adlı bir yazı yazmalısın. :eek: ;)
 
S

saricadi

Kullanıcı
14 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
Depresyonun belirtileri nelerdir?

Depresyon birçok şekilde tanımlanabilir ve birçok belirtisi vardır, bunlar arasında en önemlileri: 
 
Depresif duygudurum
İlgi kaybı
Yorgunluk ve enerjisizlik

İçten içe kendinizi üzgün ve mutsuz hissediyor olabilirsiniz. Ayrıca kötümser ve olumsuz duygular içinde olabilirsiniz. Belki de normalde keyif aldiğiniz şeylere olan ilginizi yitirmişsinizdir. 

Depresyona yakalandıysanız, mutlu olma kapasitenizin bir kısmını yitirebilirsiniz, iyi bir şey olduğunda bile mutlu olamazsınız. Yorgun ve enerjisiz olabilirsiniz. Hatta düşünmek ve karar vermek bile size zor gelebilir.
 
Belirtileri ilk kim fark eder?
Çoğu kez depresyon belirtilerini ilk saptayanlar en yakınlarınızdır. Sözgelimi şunları fark edebilirler:
 
Üzgün göründüğünüzü
Daha yavaş ve olabildiğince az konutuğunuzu ve hareket ettiğinizi
Karar vermekte zorlandığınızı
Belleğinizin zayıfladığını

Bazı durumlarda depresyon sinirlilik, anksiyete veya konfüzyonla kendini belli edebilir. Başkalarının önemsemediği sorunlar sizi fazlasıyla endişelendirebilir. Sizin ve başkalarının aklına depresyonda olabileceğiniz olasılığının gelmemesinin nedenlerinden biri bu olabilir. 

Belirtiler fiziksel olabilir mi?
Bazi depresyon tipleri fiziksel belirtilerle ortaya çikar, sözgelimi:
 
İştahsızlık
Ağrılar
Hipokondri/fiziksel sağlıkla aşırı uğraşma
Uyku bozukluğu 

Fiziksel belirtiler bedensel bir hastalıktan kuşkulanmaniza yol açabilir. Ayriıca birçok fiziksel hastalığın depresyondakilere benzer belirtiler verdiğini de unutmamalısınız. 

Ciddi fiziksel hastalıklarin depresyon geliştirme olasılığını artırdığını bilmek de önemlidir. Ciddi bir fiziksel hastalıkla bağlantılı olarak depresyon ortaya çıktığında, organik depresyon içinde olduğunuz söylenir. 

Depresyonun en sık görülen belirtileri nelerdir?
Depresyon birçok şekilde ortaya çıkabilirse de, en önde gelen belirtiler şunlardır:
 
Çökkün duygudurum
Üzgünlük
Enerjisizlik

Bunların yanında, hastalık için karakteristik daha birçok belirti vardır. Bu belirtiler bir örüntü oluştururlar, bu örüntü de depresyon tanısı için temel oluşturur.
 
Depresyona yakalandığınızdan kuşkulanıyorsanız veya açıklanamayan fiziksel belirtileriniz varsa doktorunuza danışın. Doktorunuz bir tan koyup doru tedaviyi önerebilecektir. 

Alıntı
 
S

sehla

Kullanıcı
5 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
greta' Alıntı:
anaaaam depresyona girmişim çaktırmadan haberim yok ;D


canım türkiyemde depresyonda olmayan varmı üzülme sende bizdensin  ;D ;D ;D

bilgi için tşk
 
S

saricadi

Kullanıcı
14 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
miladves' Alıntı:
Paylaşımın için teşekkürler..
Ama ne yazık ki, çogumuz bunları uygulayamıyor.
çünkü çoğumuz  depresyonda oldup olmadığımızı bile bilemiyoruz, anlamıyoruz.Önce nasıl depresyonda olduğumuzu anlarız, adlı bir yazı yazmalısın. :eek: ;)
Ben teşekkür ederim arkadaşlar.. Herkes depresyona girebilir.. Ancak ağır bir rahatsızlık, belki utanılacak bir hastalık gibi düşünülen depresyonun basit belirtileri ve basit çözümleri olduğuna dikkat çekmek istedim.. En azından kendimizi dinleme veya fikir edinme konusunda bir katkım olduysa, ne mutlu bana..
 
Safari

Safari

Kullanıcı
7 Haz 2007
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
Saricadi hanım; Depresyon ile alakalı açtığınız konular tarafımdan birleştirilmiştir.
 
S

saricadi

Kullanıcı
14 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
Ben de bu konunun altına eklemeyi düşünmüştüm.. Ancak yorum olarak okunmaz belki diye düşünerek yeni başlık açmıştım.. Sorun değil Safari.. Ben de mesajımdaki gerekli düzeltmeyi yaptım.. Teşekkürler..
 
S

scorpion

Kullanıcı
2 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Adana
Evet, ben doktordan öğrendim.Depresyon + Migren.Nöroloji de sinirlenmemin ve depresyonumun migrene neden olduğunu öğrendim.Bir yıldır depresyan ve migren ilacı kullanıyorum.Tabiki sadece ilaçla olmuyor. Bunun yanında sorunları olağan görmek lazım.Çünkü sürekli sorunu düşünmek , çözüm getirmez sadece kendime acımama ve sorunu gözümde büyütmeme neden olur.Bunun yerine ne kadar yarar ne kadar zarar getirir, nasıl bir şey yapılırsa sorun ortadan kalkar?
Bunlar düşünülürse hem sorun beni sıkboğaz etmemiş olur hem de ilerleme kaydederim.Aslında çok basit şeyler; tek yapılması gereken biraz dikkatli davranmak.
Nasıl dikkatli olunacak? Hayatımızı tercihlerimiz yönlendirdiğine göre, sabah uyandığınımızda "bugün kendimi kötü hissetsem bile bugün güzel birgün ve tüm günüm süper geçecek" demeyi öğrenirsek bugünün gerçekten güzel geçmesini sağlarız.Aksini düşünürsek; " ne kötü gün, Allah'ım yine mi sabah oldu? yine aynı sorunlar başlayacak" dersek tüm gün o sorunlar bize çok ağır gelecek, üstüne bir sorun daha etki edecketir.
Tercihleri yönlendirmek bizim elimizde, bu yüzden hayatımızı biz yönlendiriyoruz.İnsanın doğası gereği hep bardağın boş tarafını görme eğilimi daha fazladır,hayat çok zor, kahretsin yine mi yaa!, hay Allah hep beni mi bulur? gibi cümleler, olumsuz olduğu için bir diğer olumsuzluğu çeker.Üstüne yine mi ben diyeceğimiz bir sorun daha gelir üstümüze ve kendimizi yapayalnız, dört duvar arasına sıkışmış"adeta kapana sıkışmış bir fare gibi ( ben daha da abartıp, kapana sıkışmış bir lağam faresi gibi) güçsüz, beceriksiz hissederdim. :D :'( Ama sadece kendime acıdığımı anladım.İyi de geç kaldın diyecek olursam, hayatta hiçbir şey için geç değil bunu da bakış açımı değiştirmeye çalışırken öğrendim.Neden hem olumsuzu görüyorum ki, niye geç kalıyorum hem nereye geç kalıyorum.Yani gideceğim yeri bilmeden, geleceğimi bilmeden kendimi niye geç kalmış hissedeyim.Ama daha önceki yanlış okul tercihleri öss de yanlış tercihler bu sıkıntıları, işsizliği doğurdu, yani ben tercih etmiş oldum.Öyleyse sızlanıp kendime acımak ve geç kalmış hissetmek yerine, şuanın benim için çok önemli olduğunu düşünüp, kendimi şuan sorundan kurtulmak için neler yapmam gerektiğini düşünerek programlayanbilirim.Bu benim geleceği düşünmemi sağlar, geçmişteki hatalarımı düşünmem, tekniklerimi belirleyip davranışlarımı şekillendirebilirim.Böylece sorundan kurtulmak için harekete geçmiş olurum.Geriye kalan ise sabırla zamanı bekleyip sınava girip sorun çözümümü elde etmektir.
İşte sorun, işte tercih
Ben böyle azalttım depresyonun verdiği migren ağrılarını.Teknolojinin getirdiği kötü etkilerden biri olan deperesyonu umarım herkez kendine göre çözüm getirerek, depresyondan kurtulur.Sağlıklı günler dilerim.
Buarada yazıma dikkat etmedim fazla.Kusura bakmayın.
 
G

greta


valla migrenim yok scorpionum, Allah olanlara şifa versin.
ha bide "bugün kendimi kötü hissetsem bile bugün güzel birgün ve tüm günüm süper geçecek"
die uyansam bi bakmışım aglamaktan gösüm japonlarınki kadar kücülmüş ;D
canım senin hayata bakış açını degiştirmen çok güzel olmuş ;)
 
B

buLut

Kullanıcı
29 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
kurtulmak lazım  olumsuz düşüncelerden,kafamızdan atmak lazım olumsuzlukları.bazen bende depresyonda gibi kötü hissederim kendimi ama sonra bir bakarım hayat devam ediyor güçlü olmalıyım,hiç bir şekilde yılmamalıyım derim toparlarım kendi kendimi.geçici yani benimki.bu arada bilgiler için teşekkürler
 
B

bds54

Kullanıcı
20 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
SAKARYA
psikolocim bozulunca bunları okuyup des alayım yahu  :-\
güzel bilgiler için teşekkür ederim :)
 
Üst